Наградиха лауреатите на конкурса „Живеем в земята на Ботев”

  • 28 май 2016, 08:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
591928ff 53a6 d32f

Кметът на Враца Калин Каменов награди победителите в националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“. В юбилейното 20-то издание на надпреварата премериха възможностите си в мерената реч и публицистиката ученици от цялата страна.


„Думите, с които сте написали своите творби, докосват толкова магично, че неусетно всеки от нас се замисля върху това, което вие сте споделили като размисли, емоции и чувства. Независимо от това дали ще бъдете наградени в конкурса или не, не преставайте да пишете, защото успява онзи, който не се отказва, онзи, който преследва мечтите си и не се страхува от трудностите. Продължавайте да творите, защото България има нужда от хора като вас!“. С тези думи кметът на община Враца Калин Каменов поздрави участниците в конкурса.


След дълго обсъждане, журито с председател журналистът Марин Ботунски и членове Петя Николаева - ст. експерт по български език и литература в Регионалния инспекторат по образование във Враца и поетесата Яна Кременска, определиха най-добрите.


В първа възрастова група (V - VIII клас) в категория „Поезия“ първа награда е присъдена на Йоана Русева от Варна. След нея, в класацията за най-добри поетични произведения, се нареди Радко Василев от Карнобат, следван от Джордж Петров, възпитаник на ПМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца. Първа награда във втора възрастова група (IX-XII клас) получи Николай Тодоров от София. На второ и трето място се наредиха Айтач Талиб от Кърджали и Искрена Петкова от Разград.


В категория „Есе“ на първо място е класиран текстът на Александрина Димова от Пловдив. Второ място зае есето на Виктория Томова от Варна, а третото е за Величка Зердашка от Пловдив. Журито на националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“ присъди и поощрителни награди на осем ученици. Те са Чавдар Лалов от Плевен, Анжела Наку от Стражица, Елена Торакова от Петрич, Серхан Хаджиисмаил от Търговище, Таня Абаджиева от Кърджали, Кристияна от Варна, Теодор Цветков от Етрополе и Румяна Ромелова от София.


Специална награда на Министерство на образованието получи Дарена Дилчовска, възпитаничка на СОУ „Христо Ботев“ – Враца. Специалната награда на Националния дворец на децата бе връчена на Чавдар Чанев от Карнобат.