Понеделник, 03.09.2018

Последни новини:

Нова придобивка за възпитаниците на най-старото учебно заведение

04-06-2012

На 1 юни врачанското училище „Христо Ботев” отново организира празничен ден. Тази дата за ботевци беше апогей на инициативите, посветени на юбилейните годишнини: 190 - светско образование, 165 – светско училище и 105 години врачанска гимназия. На тържеството присъства министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

В слънчевия предиобед дворът на учебното заведение се оживи от гласовете на учениците и от множество врачани. Директорът Виктор Кръстев в словото си приветства всички, допринесли за авторитета на училището, с който се ползва като емблема на съвременно обучение и възпитание в страната, както и с името Алма матер за врачани.

Нова придобивка ще ползват възпитаниците на най-старото учебно заведение в града. Сергей Игнатов и Виктор Кръстев прерязаха лентата на кабинет по история, създаден интересно в съвременен стил. Освен чин-подкова, който препраща към основателя на държавата ни хан Аспарух, в стаята са разположени витрини с археологически сбирки и експонати от миналото на региона, които са предадени от местния музей с акт за съхранение, както и със сбирка от историята на най-старото училище във Враца. В една от витирините се вижда летописната книга, започната още в далечната 1842 година.

Изградена е и възрожденска чешма от бял врачански камък, а в предверието са вдигнати римски колони. Наскоро / на 11 май / по случай честването на юбилейните дати, в сградата беше открит и кабинет по химия, който е несъизмерим с нито един в страната. В оборудването на кабинетите от новото поколение училището е вложило 190 хиляди лева собствени средства.

Министър Игнатов изрази своето възхищение от новите кабинети по хуманитарни и точни науки и дари на училището ценни издания, посветени на съкровищата и иконите на България. В словото си той пожела на училищния екип да продължи славата си, като държи неотстъпно палмата в постиженията на родното ни просветно дело.

 

Добави коментар


въведете текста от картинката

Коментари


11.10.2012 г., 00:25 ч. | iEjWPYVsgSbkoZWzh
Many many qulatiy points there.

     

Наблюдател
Общество
Регион
Криминале
Мейнстрийм Северозапад
Copyright © 2009 Alpiko Publishing. All Rights Reserved.
Всички публикувани текстове и изображения са под закрила на „Закона за авторското право и сродните им права“. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение е забранено.