Понеделник, 03.09.2018

Последни новини:

Ботевци тържествено честваха свои юбилеи

14-05-2012

Кулминация в седмицата по случай юбилейните дати 190 години светско образование, 165 – класно училище и 105 – врачанска гимназия беше тържеството на врачанското училище „Христо Ботев” в петъчния ден. В слънчевата сутрин дворът на учебното заведение се изпълни с много гости, бивши и настоящи учители, както и празнично настроени ученици. След традиционния ритуал за посрещане на знамената врачанският митрополит Калиник отслужи вдосвет-молебен за здраве и благополучие. Директорът Виктор Кръстев приветства присъстващите, а в патетичното си слово изказа гордостта на всички, свързани с това училище, че то е своеобразна емблема на образованието във Враца, страната и сред европейските партньори със съвременните подходи за ефективен учебно-възпитателен процес при обучението на младото поколение.

На празника бе открит модерен кабинет по химия, който няма аналог. Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Враца Николай Иванов, директорът на училището и депутатът Янко Здравков. При освещаването врачанският митрополит подари икона на светите братя Кирил и Методий, която да напомня на учениците, овладяващи науката химия, да не забравят за епохалния принос на тези наши светци за славянското развитие. С тържествено шествие, водено от мажоретен състав, бившите и настоящи ученици огласиха града и пред паметника на своя патрон на централния площад във Враца се поклониха пред величието на гениалния Христо Ботев.

Празникът продължи с над двучасов грандиозен концерт в залата на Драматично-кукления театър, в който участваха младежи от театрална група ТЕМП, танцови формации от града и възпитаници на училището. Мотото на спектакъла бе „Миналото се ражда в бъдещето”.

Кметът на Враца Николай Иванов, който е и председател на организационния комитет по юбилейните чествания, приветства присъстващите по случай значимите за Враца юбилейни дати и също подари на директора на училището Виктор Кръстев икона на братята светци Кирил и Методий. Множеството поздравителни адреси от управляващи и образователни институции, изпълнената сцена с кошници цветя бяха неоспорим знак на признание за заслугите на ботевци при постигането на един висок ръст в образователното дело. В приветствието на партньорите от Сицилия отново прозвучаха възторжени слова, а техен представител беше написал нов марш на училището, изпълнен на италиански от училищния състав „Весели звънчета”. По време на коктейла бяха оповестени нови носители на училищния почетен знак, а гостите не спираха да коментират възхода на учебното заведение, носещо гордо името на своя патрон.

 

Добави коментар


въведете текста от картинката

Коментари


     

Наблюдател
Общество
Регион
Криминале
Мейнстрийм Северозапад
Copyright © 2009 Alpiko Publishing. All Rights Reserved.
Всички публикувани текстове и изображения са под закрила на „Закона за авторското право и сродните им права“. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение е забранено.