Sl 1 Sl 3

24 май

Днес, 24 май – националният празник на българската просвета и култура бе особено тържествен за първокласниците на нашето училище.
Днес те получиха своите удостоверения за завършен първи клас от директора на СОУ „Христо Ботев“ град Враца - господин Виктор Кръстев.
Малките ученици, заедно със своите родители и учители, се включиха в шествието, посветено на празника.
Пред паметника на светите братя Кирил и Методий кметът на Община Враца – инж. Николай Иванов връчи награди на изявени дейци в областта на  образованието, науката и културата. От нашето училище отличиха:
С наградата Учител на годината, за своите професионални постижения в област „Български език и литература и чужди езици“, бе удостоена госпожа Диана Николчева.
С наградата Ученик на годината, за постигнати отлични резултати в обучението и званието „Лауреат“ на Националната олимпиада по български език и литература, бе удостоена Дария Колева.
С наградата Ученик на годината, за активна общественополезна дейност, бе номиниран Николай Николов.
 
 

Отличия в конкурса за рисунки „Земята на Христо Ботев”

На 19 май, в Синя зала на Младежки дом-Враца, бяха връчени грамотите и наградите на участниците в конкурса „Земята на Ботев”. Изложбата е първата проява в културната програма на Ботеви дни 2015. Конкурсът се организира за втора година от Клуб на дейците на културата /КДК/ и Ботевски организационен комитет. Жури в състав Тодор Митов – художник, Цено Ценов – скулптор и Емилия Ралчева – председател на КДК, определиха наградените творби. Общо 22-ма са наградените ученици в три различни възрастови групи, в разделите „Живопис” и „Графика” /рисунка/.

Преподавателите по рисуване Валентин Леков от СОУ „Никола Войводов”-Враца и Явор Венчев от СОУ „Христо Ботев” - Враца получиха грамоти за добро представяне на техните ученици.

Радост и сълзи, цветя и балони и "Обичам ви!" за Випуск 2015


Скъпи абитуриенти,
 
         Животът на човека е изпълнен с различни по важност моменти – емоционални, силни и тревожни, радостни и дълбоки, безгрижно щастливи или преломни.
         Със сигурност си спомняте деня, в който развълнувани и любопитни сте прекрачили прага на Вашето училище. Цялата пъстра въртележка на училищния живот е била за Вас и изпитание и страх, и безумна веселба, и строга важност.
         Зрелостта на отминалите години Ви се е струвала напълно достатъчна, за да се чувствате големи и умни. От днес пред Вас се открива нов огромен и необозрим свят, изпълнен с поредните предизвикателства.
         Изминали са дванадесет години – труд и усърдие, сълзи на отчаяние и усмивки от радост, каляване на волята, на ума, на характера. Стъпка по стъпка сте изграждали своята личност.
         Ако сега имате вярата, че сте силни и непоколебими – дължите го и на тях...
         Ако сте открити, честни и целеустремени – дължите го на тях! Благодарете им, направете го от сърце, благодарете им искрено и с обич, която заслужават!
         Най-голямата награда за всеки учител е да поздрави своите ученици за успехите, за израстването, за благородството, за признанието!
         Мили пораснали момичета и момчета!

Дария Колева - лауреат на Националната олимпиада по български език и литература

Шестима са зрелостниците, извоювали званието "лауреат" на Националната олимпиада по БЕЛ, Дария Колева от 12б клас е една от тях. Да бъде сред шестимата най-добри в избраната област свои връстници от цялата страна - това е чудесен финал на ученически изяви на Дария, след многото поводи за радост и гордост, които ни е донесла през годините. 
Да пожелаем на Дария много сили да устои на очакващите я предизвикателства, тя има дух и способности да бъде сред избраниците на своето поколение, които могат да направят света по-приемлив!

В края на месец април бях в Шумен за националния кръг на олимпиадата по български език и литература. Исках да покажа най-доброто, на което съм способна и лауреатското звание е прекрасна награда за положените усилия. За мен тази титла е изключителна чест и повод за гордост. Това е моментът за изкажа и своята признателност към г-н Васко Цонков, моя класен ръководител и учител по литература, за подкрепата и всеотдайността.

Патронен празник

На 11 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, СОУ „Христо Ботев“ отбеляза своя патронен празник. Под мотото „Помогни ми да те възвися“ премина кратката, но тържествена програма.
В творческия конкурс на тема: „Любовта към училището и любовта в училището“ награди получиха:
Първо място – Теодора Пламенова, IIIб клас
Второ място – Борислава Ивайлова, VIIа клас
Трето място – Симона Харалампиева, VIIг клас.
Учениците премериха сили в различни спортни турнири, а в ателиетата по предмети отговаряха на въпроси, като провокираха собствените си умения, доказвайки колко знаят.
Най-малките ни възпитаници бяха ангажирани със занимателни игри и уроци за патрона на училището.

Творчески конкурс на тема: "Любовта към училището и любовта в училище"

Първо място-Теодора Пламенова - 3."б" клас

Чух от дядо си слова като ромол на река:

   - Мила, докато растеш,

трябва ти да разбереш,

Ден на ученическото самоуправление

Всяка година, 9 май - Денят на Европа  се отбелязва и като Ден на ученическото самоуправление в училище „Христо Ботев” Враца. 

В рамките на инициативата, едни ученици сами организираха учебния процес, други решаваха проблеми, свързани с учебно-възпитателните и административни дейности на училището.

На ученици от 9. и 10. клас беше дадена възможността да изпълняват някои от задълженията на помощник-директора по учебната дейност, на педагогическия съветник, медицинското лице, на специалиста „Човешки ресурси“ и охраната. 

Учениците завършиха работния си ден изморени, но и доволни от свършената работа и от усещането, че са били полезни.

Като лъвовете

В провелия се на 28 април общински лекоатлетически турнир „Врачански лъвчета“  участие взеха ученици от първите и вторите класове на училището.
Отборът на втори клас се класира комплексно на II-ро място.
Рени Тронкова от IIб клас завоюва I-во място на скок дължина и V-то място на бягане 30 м.
Христо Бисеров от IIа клас завоюва III-то място на скок дължина и V-то място на бягане 30 м.
Иван Кирилов от Iа клас спечели III-то място на скок дължина и IV-то място на бягане 30 м.
Никол Георгиева от Iб клас се класира на I-во място на бягане и IV-то място на дълъг скок.
Браво лъвчета, гордеем се с Вас!

Домакинство на Националната олимпиада по география

От 1 до 3 май 2015 г.  град Враца посрещна участниците в Националния кръг на Единадесетата национална олимпиада по география и икономика.  Домакини на олимпиадата бяха Регионален инспекторат по образованието - Враца и  СОУ „Христо Ботев“ – Враца.
Националният форум се проведе под патронажа на Областния  управител на област Враца и съдействието на Кмета на град Враца.

Олимпиадата беше открита с тържествен концерт, подготвен от учители и ученици на СОУ „Христо Ботев“, в който се включиха и формации към ЦРД  и Младежки дом – Враца. Приветствия към участниците отправиха: инж. Николай Иванов – Кмет на Община Враца, Малина Николова – Областен управител,  Борислав Стоев – Председател на Общински съвет на Община Враца, Христина Маркова – Главен експерт по география и икономика в МОН, Галина Евденова – Началник на РИО – Враца и Председателят на Националната комисия  - доц. д-р  Александър Сарафов.
Деветдесет и шест ученици, разпределени в три състезателни групи показаха своите знания и компетенции в областта на географията. През първия ден /2 май/ те  преминаха през два състезателни кръга:  първият  - писмен тест, а вторият – мултимедиен. Първите седем от всяка възрастова група, събрали най – голям брой точки се класира за третия кръг.
На 3 май 2015 г., в аулата на СОУ „Христо Ботев“ се състоя последния етап на олимпиадата. Пред членовете на Националната комисия и публика, финалистите в устен, практически изпит демонстрираха своите богати познания по география.
Победители в националния кръг на Единадесетата национална олимпиада по география и икономика са:

Второ място в състезанието по гражданска защита

На 30 април СОУ „Христо Ботев” беше домакин на Областния етап на ученическо  състезание за защита от бедствия, пожари и извънредни ситуации за ученици от VII и VIII клас. Състезателите решаваха тест, включващ въпроси от обучението по гражданска защита и практически занимания: поведение при замърсяване с химически вещества; използване на индивидуални средства за защита; оказване на първа долекарска  помощ; действия при природни бедствия и противопожарна защита.
Отборът на училището зае призовото второ място.

В навечерието на националния кръг на олимпиадата по гражданско образование

Писмо до едни талантливи ученици
Когато в началото на учебната година стартира поредният проект по НП ”С грижа за всеки ученик” за обучение на талантливи ученици по гражданско образование,  не  предполагах, че  ще изисквате толкова много от мен. Но вие го направихте. Винаги имахте въпроси, и то трудни, очаквахте бързи  и  обширни отговори.  Не се задоволявахте с малко. Винаги искахте още.

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti