Sl 1 Sl 3

КонсУмувай! Образователни турове за отговорно потребление

СОУ „Христо Ботев“ се включи в голям международен проект „КонсУмувай!“ – образователни турове за отговорно потребление. Проектът на Фондация „Екоцентрик”е финансиран от Германската фондация за околна среда – DBU (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) и се осъществява в рамките на 18 месеца в партньорство с германската организация Сдружение BUNDjugend и с партньори на национално ниво Екологично сдружение „За Земята“ и Национален ученически екопарламент.

Екоклуб „Детелини“ и устойчива енергия

На 26 януари 2016 г. фондация „ЕкоОбщност“ проведе занятие на тема „Устойчива енергия“ с ученици от екоклуб „Детелини“. Експертът от фондацията Александра Георгиева разговаря с природозащитниците за възобновяемите енергийни източници, ефектът на различните енергийни източници върху околната среда, устойчивото им използване. Тя показа различни добри примери и практики от света и в края на занятието всички сглобаваха конструктори, задвижвани от слънчеви батерии. Липсата на силно слънце леко помрачи удоволствието да се зарадваме истински на въртенето на първата сглобена мелница, но все пак, макар и слаб резултат имаше. Учениците от екоклуба получиха подарък – фотосоларен конструктор.
Занятието се реализира в рамките на проект „Климатът зависи от нас – засилване на гражданското съзнание и участие по отношение на проблемите, свързани с климатичните промени, в училища и местни общности в западна България“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Шампиони по тенис на маса

На провелите се Общински игри по тенис на маса бяха излъчени шампионите в различните възрасти .  Нашият отбор, с ръководител Вилма Дамянова и Васил Василев с ученици от 5- 12 клас, извоюваха заслужено призови места. Ето и класирането на нашите шампиони:
1во място при 5-7 клас момичета
2ро място при 5-7 клас момчета
1во място при 8-10 клас девойки
2ро място при 8-10 клас юноши
1во място при 10-12 клас девойки
 С това нашите ученици се класират за Областното състезание.
 Браво на всички деца участвали в шампионата!
 

Благодарност

Благодарност на Гери и Кристин от 9а клас и Катрин от 9б, които намериха документи и ги предадоха на органите на реда. Благодарение на тях тези документи стигнаха до притежателката си - един спокоен и удовлетворен човек повече.
Това е гражданската позиция, благодарение на която животът ни става по-приемлив!

Александра Калинова от Ха клас ще посети Европейския парламент

        Александра Калинова Ангелова от X А клас, профил Природоматематически от СОУ „Христо Ботев“- гр. Враца, ще посети Европейския парламент през март.   Ще се запознае с европейските институции в Брюксел  като победител в конкурса „В каква Европа искам да живея след пет години“. Конкурсът е част от инициативата „Европейско междучасие“ на  Светослав Малинов-член на Европейския парламент . В надпреварата взеха участие над 150 младежи от 23 гимназии в страната, от които победителите са 27 участници. С призовото си място  сред тях  Александра  представи  убедително своето училище и нашия град като  впечатли журито със своята оригиналност, задълбоченост и креативност.  Изложената й идея за развитието на „гражданско общество“ ще допринесе за по-добрата индивидуална подготовка и способността на младите хора да правят информиран избор в своето ежедневие. Такава е и насочеността на образователния процес в СОУ „Христо Ботев“-гр.Враца - училище, в което израстват знаещи и можещи личности с активно отношение към съвременните обществени процеси.
      Алекса интерпретира думите  на Виктор Юго: „ Ще дойде ден, когато всички нации на този континент ще бъдат едно цяло, без да загубят своите качества и идентичност. Ще дойде ден, когато единственото бойно поле ще бъде пазарът на конкуриращи се идеи. Ще дойде ден, когато оръжия и бомби ще бъдат заменени от избори“.  Десетокласничката заявява своето виждане за бъдеща Европа, в която функциите на  Европейския парламент са разширени, законодателството е общозадължително,  а народите - равнопоставени.
       Александра мечтае за Европа на откривателите, на  младите и амбициозните, които ще се гордеят с българския си произход и ще се вдъхновяват  с европейските демократични ценности и идеали.

Първа награда за есе в конкурса на Младежки център – Враца ”Професията на моя живот”

Литературният клуб “Ботевци” към СОУ “Христо Ботев” – гр. Враца  спечели две награди за есе в конкурса на Младежки център – Враца ”Професията на моя живот”. На първо място се класира Дарена Дилчовска от 11 клас, а деветокласничката Пепа Петкова получи грамота за участие. Резултатите от конкурса бяха обявени на 26.01.2016 г. в РИО - Враца от ръководителя на проекта Калина Дуранкева. 56 ученици от областта споделиха мечтите си за професионална реализация и кариерно развитие.
Жури в състав: председател – доц. д-р Огняна Георгиева от ВТУ и членове Петя Николаева – ст. експерт в РИО- Враца и Миглена Севделинова определи призьорите, които получиха грамоти, предметни награди и двудневни екскурзии. Поздравителни адреси за отлично представяне получиха и ръководителите, сред които и Диана Николчева.
Конкурсът е част от проект BG 06-105 „За подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в риск – изграждане на устойчив модел за интеграция и социално включване в община Враца“, Компонент 1 „Младежи в риск“ на Програма BG 06 „Деца и младежи в риск“ финансирана чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014. Основната цел на конкурса е ориентиране към подходяща професия, както и осъзнаване на професията като потребност и ценност, и че всеки човек е полезен за обществото, независимо каква професия упражнява.

Челни места в Националния литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя” – Чирпан 2016

Литературният клуб “Ботевци” към СОУ “Христо Ботев” – гр. Враца  спечели две призови награди от VII-я Национален младежки литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя” . В раздел “поезия” на първо място се класира Дарена Дилчовска, за стихотворението “Сълза по Ботев”, а на второ място - Пепа Петкова, за стихотворението “Летен дъжд”.
Тази година в надпреварата  взеха участие над 250 ученици от цялата страна. Жури в състав: председател - поетът Бойко Ламбовски и членове: поетите Георги Николов, Аксиния Михайлова и Анжела Димчева, отличи най-добрите творби.
Създаден по инициатива на дългогодишния уредник на къща музей “Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан, поета Димитър Данаилов, конкурсът се организира от Община Чирпан, Исторически музей – Чирпан и Фондация “Яворов”.
Резултатите от конкурса бяха обявени по време на традиционните Яворови януарски дни в Чирпан. Наградите бяха връчени на 15.01.2016 година от кмета на Община Чирпан инж. Кичка Петкова в експозиционната зала на къща музей “Пейо К. Яворов”.
 

За математиците

Награди от РИО - Враца и Съюз на математиците в България - секция Враца за участие и добро представяне в Коледното математическо състезание получиха Сузана Цветанова Петрова от1"В" клас - 2ро място, Виктория Славчева Сиракова от1"В" клас - 5то място, Стефания Росенова Тошкова от 2"Б" клас  5то място и Ивон Иванова Павлова от 2"Б" клас - 6то място.

 

Първо място за СОУ”Христо Ботев” на ученически игри по баскетбол за 2015-2016 година

СОУ „Христо Ботев“ спечели общинското първенство на Враца по баскетбол за момчета V-VII клас от веригата „Ученически игри“ и с това се класират за Областното първенство. Формацията записа 2 победи – над СОУ „Никола Войводов“ с 40:9 т. и над СОУ „Васил Кънчов“ с 41:16 т. С ръководител Вилма Дамянова и следните състезатели:
Ивайло Тодоров от 6в клас , Георги Стоянов от 6в клас, Виолин Бойев от 7г клас, Марио Илиев от 7б клас, Божен Ценов от 6а

Стани екогерой!

Стани екогерой! Научи всички в къщи да събират разделно!
Таблет и книги получиха наши ученици от онлайн игра на Eкопак.
СОУ „Христо Ботев“ бе от най-масово участващите училища в онлайн играта на ЕКОПАК „Стани Екогерой!  Научи всички в къщи да събират разделно!“. За това бе наградено с грамота от кмета на Община Враца Калин Каменов и изпълнителния директор на Екопак България АД Тодор Бургуджиев. Грамотата се дава за това, че учениците са помогнали да се оползотворят ценни ресурси, да се спести ценна електроенергия и питейна вода и нашият град Враца да стане по-чист и красив. Индивидуални награди от играта получиха: Мартин Тупалийски 5 кл. – таблет и книги за Цветослав Благоев и Симона Николова 1 кл, Александър Ангелов 4 кл., Михаела Лазарова и Димитър Пасков 5 кл., Велислава Иванова 7 кл. и Гергана Петрова 8 кл.
На всички ученици от 1-ви до 8-ми клас бяха раздадени клубни карти „Стани Екогерой!“, чрез които трябваше да регистрират себе си и член от семейството си и да отговорят правилно на поне 8 от десетте въпроса, свързани с разделното събиране на отпадъци. По този начин всички коректно регистрирани участници се включиха в томбола за 5 таблета, 50 книги и 5 ваучера за енергоспестяващи уреди от хипермарктети Технополис на стойност 50 лв.
Информационно-образователната кампания „Стани Екогерой!  Научи всички вкъщи да събират разделно!“ стартира в края на 2013 г. с пилотен проект в гр.София. Успехът на проекта дава началото на нова инициатива, чиято цел е да информира децата, а чрез тях и техните родители за ползите от разделното събиране и опазването на природата като цяло. Чрез базираната в интернет игра се дава възможност на децата и родителите да получат повече знания по един забавен и интересен начин.
 

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti