Sl 1 Sl 3

Отбелязяхме Международния ден на Земята

На 23 април, в аулата на училището, се проведе празник на Земята по инициатива на Екоклуб “Детелини” с ръководител Гергана Комитска.
Събитието беше организирано по повод Международния ден на Земята – 22 април и е част от образователната кампания на Екоклуба за учениците от начален етап.

Гости на мероприятието бяха експерти от ДПП ”Врачански балкан” и Природозащитен център “Натура”, деца от ОДЗ “Звездичка”, заедно с техните учители и директор.
Като на празник, всички се забавляваха с танца “Небеса” на децата от детското заведение, подготвен под ръководството на Ивка Лазарова и с песните на ВГ “Малките весели звънчета” с ръководител Веселка Александрова.
Учениците от Екоклуба запознаха децата с историята на деня на Земята и пътешествието на Вики и Ники, които помагат на планетата Земя.
Децата демонстрираха богати познания в забавната викторина, свързана с опазването на околната среда, подготвена от експертите от ДПП “Врачански балкан”.
Тържеството приключи с награждаване на отличилите се в конкурсите за рисунка, декорация на яйце и приложно изкуство на тема: “Земята – наш дом” и със засаждане на цветя в двора на училището.
 
 

Чудесно представяне на младите любители на географията на областния кръг на олимпиадата

И тази година в условия на сериозна конкуренция шестокласниците и седмокласниците от СОУ”Христо Ботев” се справиха отлично с предизвикателствата на Националната комисия. Поздравления за Добрил Тошев от 6д, завоювал трето място сред връстниците си в областта/163т./, Мартина Петрова от 6д – четвърто място/161т./, Майкъл Цонов от 6б – пето място/153т./. Браво и на Павлин Тихомиров от 7в за третото му място сред седмокласниците, Павел Иванчев и Методи Атанасов от 7б съответно четвърто и пето място.
Ръководството на училището и техният преподавател Юлия Николова им пожелават здраве, амбиции и още по-големи успехи на полето на необятната, но завладяваща географска наука.

Отново сме най-добри по безопасност на движението

На 16 април, в Младежки дом – Враца, се проведе традиционното общинско ученическо състезание по безопасност на движението “Да запазим децата на пътя”.
Училищният отбор се представи достойно и спечели първото място, като успя да надвие отборите на други седем училища.
В състезанието се включиха учениците: Михаил Митев от VIIIб клас, Валентино Бойчев от VIIа клас, Александър Дамянов от Vб клас и Майкъл Цонов от VIб клас. Те бяха подготвени от Ценка Статкова и Емилия Маньовска.
Пожелаваме им успех на предстоящата национална викторина, която ще се проведе на 13 и 14 май в град Смядово, обл. Шумен. 

Николай от VIв клас с грамота от кмета

Кметът инж. Николай Иванов връчи грамоти на 45 състезатели от врачански отбори, завоювали престижни отличия на държавни и международни първенства.
Сред тях е името и на Николай Ивайлов Георгиев от VIв клас.
Ники е награден за високи спортни постижения в турнири по борба.

Трето място в състезанието "Млад огнеборец"

На проведеното регионално състезание “Млад огнеборец” училищният отбор с ръководител Вилма Дамянова зае трето място.
Учениците са бронзови медалисти на щафетата и в разгъването на шланг.
В състезанието участие взеха: Рада Коцева, Искра Пушкова и Патрик Якимов от VIд клас, Ангел Кеманов, Златомир Райков, Петър Петров, Любомир Борисов, Анатоли Мандински и Николай Иванов от VIв клас, Велизар Ценов от VIг клас и Георги Николов от VIб клас.

Представяне на романа "Византия"

Нашето училище и Регионалният исторически музей бяха домакини на официалното представяне на съвременния исторически роман “Византия” от  Николай Табаков.
Книгата бе презентирана от проф. Андрей Пантев и проф. Иван Божилов в Голямата зала на Художествената галерия „Иван Фунев” в РИМ.
Мероприятието уважиха с присъствието си инж. Николай Иванов – кмет на Община Враца, зам.-кметът по образование Красимир Богданов, г-н Иван Даков – зам.-областен управител, представители на различни културни институции, ученици и учители на СОУ “Христо Ботев”, врачани.
Преди официалната част, гостите бяха посрещнати в училището ни, където разгледаха кабинетите и условията, в които се обучават децата.

Първо място за отбора ни в състезанието “Познавам ли моята България?”

На 15 април отбори от четири врачански училища показваха знания в интерактивната игра „Познавам ли моята България?”.
В състава на училищния отбор бяха учениците от VIIIб клас Михаил Митев, Любомир Злидолски, Петя Василева, Кристин Петкова и Мелани Маринова, с ръководител Малина Тодорова.
Състезанието бе поредната инициатива от новия сезон на Програмата за патриотично възпитание на Община Враца. То протече в три кръга, като съперници на нашите ученици бяха възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски”, СОУ „Отец Паисий” и СОУ „Никола Войводов”.
След крайното класиране първото място бе отсъдено за нашия отбор, спечелил общо 97 точки. Второто място, с 93 точки, завоюваха момчетата и момичетата от отбора на СОУ „Отец Паисий”. С равен брой точки – по 82 – трети се класираха възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски” и СОУ „Никола Войводов”.
Съорганизатори на играта бяха Регионалният исторически музей, с представители археолозите Нарцис Торбов и Александра Петрова, и двете издателства „Камея дизайн” и „Колхида”.

Панаир на образованието

За трета поредна година СОУ “Христо Ботев” взе участие в инициативата Панаир на образованието, организирана от Община Враца.
Официални гости на панаира бяха инж. Николай Иванов – кмет на Община Враца, зам.-кметът по образование Красимир Богданов и Митонка Червеняшка – началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” в РИО.

Седмица на детската книга

  • По случай седмицата на детската книга учениците от II “А“ клас с класен ръководител Г. Георгиева проведоха маратон на четенето и викторина. Децата отговаряха на въпроси във връзка с прочетена книга. Драматизираха откъс от „ Доктор Охболи“ от К. Чуковски. Гости на представянето на книгата бяха представители от Детския отдел на библиотеката към Читалище „ Развитие“, които бяха очаровани от знанията на учениците. Всяко дете получи грамота за добър читател и приятел на книгата.
  • По нататък седмицата на детската книга продължи с ново мероприятие. Ученици от VI клас с ръководител г-жа Данковска подариха на второкласниците любими свои книги. Тези книги ще останат в класните библиотеки. Децата ще ги прочетат и в последната седмица на месец май ще обсъдят прочетеното с приятелите си - шестокласници, които ги изненадаха с този прекрасен подарък.

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti