Sl 1 Sl 3

Поводи да се гордеем ни донесе екоклуб "Детелини"

 ПОВОДИ ДА СЕ ГОРДЕЕМ НИ ДОНЕСЕ ЕКОКЛУБ „ДЕТЕЛИНИ“
На 18.10.2014 г. в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади в гр.София се състоя Национална конференция по проект „Младежи за устойчиво развитие“, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Като заключителен етап на проекта бяха наградени най-добрите творби на участниците в конкурсите за рисунка, фотография и есе. Бяха отличени също и екоклубовете с проведени най-добри кампании за повишаване на информираността за устойчиво развитие. Екоклуб „Детелини“ бе сред отличените за своята кампания за устойчиво развитие, която бе проведена през миналата учебна година. Освен грамота и плакет екоклубът ни получи награда за флаерите „Вики и Ники помагат на планетата Земя“, които разработихме във връзка с кампанията. Наградата е отпечатване на флаерите в тираж 1000 броя, финансирано със срдства от проекта.
На 18.11.2014 г. бяха обявени резултатите от конкурса за рисунка, есе и стихотворение на тема „Моята зелена мечта за България“ на сайта на кампанията на Екопак България АД http://zelena.ecopack.bg. Жури в състав: -  писателката Ваня Щерева, публицистът Константин Вълков и художникът Ставри Калинов, определи стоте най-добри произведения от цялата страна. На 14-то място в дългия списък се нареди Захари Иванов от VІІ г клас, който участва с есе и със стихотворение и си спечели чисто нав таблет. Честито, Захари! Гордеем се с теб! Продължавай да твориш и да прославяш училището и екоклуба и в други конкурси! 

Зимен преход до Седемте рилски езера

Преди петдесет години  в  училище  ,,Христо Ботев” се създава туристически клуб ,, Тинтява ”. Той съчетава туризма с обучението и способства за изграждане на другарски отношения. В продължение на години ние успяваме да разгледаме голяма част от неповторимите красоти на България и да съхраним тези впечатления за цял живот . Всеки месец клубът организира екскурзии и туристически походи до различни дестинации, предварително планувани. Все повече ученици са примамени от дейността и изявите на клуба.
            И тази година бяхме в сърцето на Рила до емблематичните рилски езера. Като Вазов спокойно можеше да заявим „ сега съм у дома, в сърцето съм на Рила“. Не знам кога той се е докоснал до съвършената красота и спокойствие, но нашият преход се проведе през месец октомври . Очаквахме да е златна есен, но се оказа снеговито време. Групата ни се състоеше от петдесет човека,тя включваше ученици от шести до дванадесети клас и нито възрастовата разлика, нито лошото време успяха да ни спрат. В преходите малките успяваха да поддържат темпото на големите. Възпрепятствани от лошото време, не успяхме да посетим всичките седем езера. Първия ден видяхме Горно и Долно рибно езеро, втория ден, даже през мъгла,  пред нас се ширна красотата на Трилистника и Близнаците. Успяхме да стигнем до нашата крайна дестинация и видяхме част от Бъбрека. Изненадани от дълбоката снежна покривка и стелещата се мъгла, но не се отказахме. Макар и малко изморени от преходите  и дългите игри в снега, вечерите прекарвахме в песни и танци . Екскурзията ни продължи само два дни и цялата група беше много доволна, така че с нетърпение очакваме следващата - хижа Трастеная до Лакатник. Заредени с  положителни емоции и хубави спомени се върнахме във Враца .

Браво, Дани!

Даниел Деянов Бозов спечели второ място на Дванадесетия национален фестивал на бойните спортове. Състезава се за Централен полицейски таекуондо клуб.

И отново за купа Ротари

В оспорваната надпревара за Купа Ротари – 2014 година участие взеха и ученици от начален етап на нашето училище. Отборът в състав: Поли Георгиева, Грета Костадинова и Ейлия Донахю от 4.а клас, Момчил Танчев, Мартин Тупалийски и Десислава Костова от 4.б клас, Димитър Юлиянов от 3.а клас, Христо Бисеров и Веселин Дончев от 2.а клас,  завоюва  трето място в щафетните игри. 

Първа награда за проза в навечерието на Деня на народните будители

Първа награда от Седмия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ – РУСЕ, 2014 спечели Дарена Дилчовска от Х б клас. Разказът и на тема:  „Приятел в нужда се познава” бе оценен най-високо в раздел „Проза”, ІІI възрастова група /VIII-XII клас/.
Дарена беше отличена сред 198 млади автори от цялата страна с 205 творби и 17 колектива (екипи на вестници и журналистически материали). Призьорите бяха определени от жури с председател доцент д-р Руси Русев, преподавател в РУ „Ангел Кънчев” и ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”. Наградите се връчват на 1 ноември в Русе.

http://lira.bg/?p=82842

Дарена се класира на първо място в своята възрастова група и на областен кръг на Националното състезание по говорни и комуникативни умения на английски език .

Ден на будителите

Честит празник, колеги!
Честит празник на всички, за които духовното издигане е висша национална и лична ценност!

Поздрави на нашите ученици, класирани в новото издание "1000 стипендии":
Дарена /10б клас, област ЛИТЕРАТУРА/, Дария  /ФИЛОСОФИЯ/ и Николай /ИСТОРИЯ/, двамата от 12б клас!

Седем ботевци са финалисти в "Цветна олимпиада"

Огромен интерес предизвика националната образователна инициатива "Цветна олимпиада", в която СОУ "Христо Ботев"  участва за пръв път. На 23 октомври аулата на училището едва побра всички желаещи, наложи се някои ученици да бъдат върнати, защото нямаше достатъчно материали. 42 бяха участниците по български език и литература, 36 - по английски език, 24 - по математика. Отделно в кабинета по информатика се състезаваха още 12 ученици. Според регламента на състезанието от всяка област се избира само по един ученик от съответния клас. Комисиите по отделните предмети провериха и оцениха работите и класираха общо 15 ботевци за областния кръг. Областната комисия пък определи 7 от тях за финалисти.
            Тържественото награждаване на победителите се състоя на 28 октомври 2014 г. в Драматично-кукления театър. Грамотите и предметните награди бяха връчени от кмета на община Враца инж. Николай Иванов, посланика на Република Хърватия и други известни личности. Градусът на настроението  повишиха популярните членове на Сдружение „България си ти!“ – хип-хоп талантът Бобо и световният шампион по бийтбокс Печенката. В края на проявата те заедно с председателя на Сдружението инж. Димитър Куцаров връчиха купите на училищата с най-активно участие в съревнованието. СОУ "Христо Ботев" зае второто място след ПМГ.

Верни на традицията - отново първо място на състезанието „1000 причини да се гордеем, че сме българи!“

На 30 октомври в Регионалната библиотека „Христо Ботев“ , в навечерието на Деня на народните будители се проведе състезанието „1000 причини да се гордеем, че сме българи“.
Училището беше представено от Марина Людмилова, VII б клас, Георги Горанов, VIIIб клас и Мелани Христова,  VIIIб клас.
За пореден път младите „ботевци“ успяха да впечатлят журито и присъстващите със знания и подобаващо за форума присъствие.
В трите кръга на състезанието Георги, Марина и Мелани получиха максималния брой точки и заслужено победиха останалите участници от врачанските училища и региона.
Ръководството на училището и техните учители – г-жа Малина Тодорова и г-жа Илона Данковска благодарят на своите ученици за любознателността, упоритостта и постигнатия успех!

Инициатива на екоклуб "Детелини"

На 30 октомври, учениците от VIIг клас и екоклуб "Детелини", заедно със своя ръководител Гергана Комитска взеха участие в съвместна с РИОСВ - Враца инициатива за залесяване на училищния двор.
Учениците посадиха брези - 5 бр., албиция - 3 бр. и алпийска растителност -10 бр., на обща стойност 116 лв. Средствата са събрани от проведена по повод Деня на околната среда изложба-търг "Купи картина - спаси природата“.
 

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti