Sl 1 Sl 3

Ботеви дни 2016

Патронен празник - 31.05.2015

Традиционното изпращане на походниците - всяка година и винаги вълнуващо....

Национални литературни награди за Дарена от 11б

Месец  май се оказа изключително ползотворен за литературния клуб „Ботевци“ и особено за един от най-активните му членове – ДАРЕНА ДИЛЧОВСКА от XI б клас. Талантливата ни ученичка получи признание от редица национални конкурси за поезия и проза:
v  ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА в раздел ПРОЗА - III възрастова група /15-18 г./от организирания в рамките на НАЦИОНАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА-СЛИВЕН  литературен  конкурс „Тайната на един продавач на мечти”. Организатори на събитието са  Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен, Министерството на културата, Община Сливен, Областната управа - Сливен, Ротари клуб - Сливен, Държавната  агенция за българите в чужбина, издателства и др.
 
v  ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА от Националния конкурс за художествена творба на тема: „Познание, което не си се осмелил да имаш” - Елиас Канети ( из „Записки 1942-1985“), организиран от ПГИУ„ЕЛИАС КАНЕТИ” – РУСЕ и Международното дружество „Елиас Канети”.
 
v  ПЪРВИ НАГРАДИ в двата раздела  Поезия и Проза на ХХI-я ученически конкурс "Емилия Александрова" - Враца, 24 май 2016 г. Конкурсът се организира от Читалище "Развитие" - гр. Враца със съдействието на дарителя г-н Върбан Павлов.                                  
 

Литературният клуб „Ботевци“ грабна големите награди от ХХI-я ученически конкурс "Емилия Александрова" - Враца, 24 май 2016 г.

В традиционния литературен конкурс „Емилия Александрова” 2016 г. взеха участие 32 ученици от училищата - СОУ „Христо Ботев“, ЕГ „Йоан Екзарх“, ПМГ „Акад. Иван Ценов“, ПГТР , СОУ „Козма Тричков“ и един участник от Гимназия „Пейо Яворов“ с. Коларово, общ. Петрич. С учители по български език и литература – Диана Николчева (СОУ „Христо Ботев“), Николай Стоев (ЕГ „Йоан Екзарх“), Миглена Севдалинова (ПМГ „Акад. Иван Ценов), Ели Накова и Огнян Николов (ПГТР), Виолета Лилова (СОУ „Козма Тричков“) и Здравка Трайкова (Гимназия „Пейо Яворов“ с. Коларово, общ. Петрич). 
Конкурсът се организира от Читалищя "Развитие" - гр. Враца със съдействието на г-н Върбан Павлов. Темите, по които твориха участниците в конкурса тази година, бяха за Безсмъртието, България, Книгата и Любовта. От проверката на литературните творби журито в състав: Красимир Данов, Евелина Стоичкова  и Николай Стоев  определи следните участници за награди:
В раздел Поезия:
Първа награда се присъжда на  Дарена Дилчовска от СОУ „Христо Ботев” - Враца  за стихотворението „Земята на Ботев“ в размер на 30.00 лева
Втора награда се присъжда на Габриела Беличовска от ЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца за стихотворението „Бягство” в размер  на 25.00 лева
Трета награда се присъжда на Михаил Митев от СОУ „Христо Ботев” – Враца за стихотворението „Без заглавие ххх” в размер на 20.00 лева
В раздел Проза:
Първа награда се присъжда на Дарена Дилчовска на тема: „Индиговото синьо на приятелството” в размер на  30.00 лева

Наблюдение на птици по повод 22 май – Международен ден на биологичното разнообразие

Екоклуб „Детелини“ участва в наблюдение на водолюбиви птици сред природата, организирано от РИОСВ – Враца. С иницативата се отбелязва 22 май - Международен ден на биологичното разнообразие. Наблюдението се проведе на язовир “Дъбника” край Враца. Децата наблюдаваха разнообразието от водолюбиви птици  - сива и бяла чапла, голям гмурец, зеленоглави патици, лиски, речни чайки и малък корморан. Учениците участваха активно в дискусията за значението на биоразнообразието, което съхранява наблюдаваната екосистема. Те успяха да заснемат кадри за връзката на влажната зона с поминъка на хората и обсъдиха какво трябва да се направи за да се постигне устойчиво ползване.
     22 май е обявен от Организацията на обединените нации (ООН) за Международен ден на биологичното разнообразие с цел повишаване на информираността за проблемите и заплахите към биоразнообразието и за осигуряване на подкрепа за неговото опазване и съхранение. Празникът се чества от 1993 г., когато влиза в сила Конвенцията за биологичното разнообразие. Тази година международният ден на биологичното разнообразие се отбелязва под мотото “Биологичното разнообразие в подкрепа на хората и техния поминък”.
 

Изпращане на Випуск 2016


         СОУ ,,Христо Ботев“ изпрати тържествено 109- ия си випуск. Празникът започна по традиция в двора на училището, където зрелостниците бяха поздравени лично от Кмета на града Калин Каменов.
Слово произнесе и председателят на общински съвет Румен Антов. Сред гостите бяха и Красимир Богданов – депутат,  д-р. Иво Ралчовски – общински съветник и Виолина Мермерска – председател на училищното настоятелство.
         Станалото традиция шествие по улиците на града беше озвучено от градската духова музика. 
 Поздравени от близки и случайни граждани, абитуриентите стигнаха до Градската концертна зала, където паралелките представиха своите индивидуални програми.
         104-ма ботевци завършват средното си образование, като 27 от тях са в профил ,,Природоматематически“ – Биология и ЗО; профил ,, Хуманитарен“ – История и цивилизация  - 28 ученици; профил ,, Хуманитарен“ – География и икономика – 27 ученици  и една паралелка с прием след завършено основно образование  - профил ,,Хуманитарен“ – География и история – 22 ученици.
         Над 50 % от дванадесетокласниците са отличници. Голяма част от тях вече са издържали кандидат – студентските изпити и са с осигурено място в престижните университети в страната и чужбина.
В идните дни предстоят държавните зрелостни изпити – важно условие за успешното им дипломиране.
         Пожелаваме им успех!

Ева Антонова от екоклуб „Детелини“ спечели първо място в областен екоконкурс за детско фотоизкуство „Птиците около нас“

Във връзка с 1 април – Международен ден на птиците Община Козлодуй и Общински детски комплекс гр. Козлодуй организираха и проведоха Екоконкурс за детско фотоизкуство на тема „Птиците около нас“ и в навечерието на Международния ден на Земята излъчи авторите на най-добрите фотографии. Целта на конкурса беше да се разширят знанията на децата за многообразието на птици в Област Враца, както и да се стимулира и развие детското творчество и въображение. Ева Антонова от 6 „в“ клас спечели първо място измежду 320 участници от общо 21 училища, школи и детски градини в област Враца. На 25 април в Дом на енергетика-гр.Козлодуй се проведе церемония по награждаването на авторите на най-добрите фотографии и бе открита изложба с творбите на всички участници.
Ева Антонова е автор и на фотоколаж, спечелил първа награда в училищния фотоконкурс „Жива вода, жива гора“ по повод Деня на Земята. По-рано тази година  Ева спечели поощрителна награда в Национален фотоконкурс „Водата е живот“ на Националния ученически екопарламент. Браво, Ева! Не спирай да откриваш чудесата на природата и да ги увековечаваш в своите фотографии!
 

Първа награда от национален литературен конкурс

Виктория  Андреева  ІХ а клас спечели  І място в Националния  конкурс „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев” (за написване на есе, приказка, разказ, стихотворение по мотиви от творчеството на Ангел Каралийчев).  Приказката  на талантливата участничка в Литературния клуб „Ботевци” „Житената питка – местна версия” беше отличена най-високо в раздел „Проза“, Трета възрастова група  - от ІХ до ХІІ кл.
Конкурсът се организира от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата, а в журито са поетът Атанас Капралов и Румяна Пашалийска – уредник на Дома-музей «Ангел Каралийчев» при Националния  дворец на децата.
Желем ти нови творчески вдъхновения, Вики!

Диана Николчева е сред десетимата победители ...

Диана Николчева е сред десетимата победители в Националния конкурс за учители, представили разработки, вдъхновени от големите идеи в науката. Конкурсът е организиран от сдружение “Българска изследователска и образователна мрежа” (БИОМ) и проекта  Inspiring Science Education (ISE). Наградата е безплатен едногодишен абонамент за мобилен интернет.
Целта на проекта е да осигури дигитални ресурси и възможности за учителите да им помогне да направят  обучението по-привлекателно и подходящо за  учениците, да  се осигури достъп до образователните продукти, интерактивни инструменти и цифрови ресурси без да се напуска класнита стая.
Проектът Inspiring Science Education (ISE) се стреми  да даде възможност на европейските учители, основно по природни науки, да направят своето преподаване по-вдъхновяващо. Пилотни дейности се провеждат в 5000 основни и средни училища в 15 европейски държави. По време на тези пилотини дейности, учителите  имат достъп до интерактивни симулации, образователни игри и eScience приложения и възможности за интегрирането им с извънкласни дейности.
 
http://www.bren.bg/
http://www.bren.bg/images/stories/DocumentsPDF/nagradi_ise.pdf

Ботевска работилница


Община Враца, Ботевският организационен комитет и СОУ „Христо Ботев“- гр. Враца организираха Ботевска работилница- 2016г. в рамките на мероприятията и честванията от Ботеви дни- 2016 г. и отбелязването на 140-годишнината от смъртта на великия поет и революционер Христо Ботев. За участие в мероприятието бяха поканени всички училища на територията на община Враца и област Враца.
Ботевската работилница- 2016 г. е конкурс с няколко направления и дейности, които дават възможност за изява на децата в областта на изобразителното изкуство, провокира техния интерес към поета- революционер, неговия подвиг и този на неговата чета , и дава възможност за масово участие в него.
Дейностите, които бяха включени в конкурса са- пленерно рисуване, приложни дейности /апликация и пластика- работа с глина/, плакат по зададена от организаторите тема.
Ботевска работилница- 2016 г. стартира с кратко тържество в двора на училище „Христо Ботев“ на 10 май от 10:00 часа.
Участниците работеха в Етнографския комплекс, пред Куртпашовата кула и паметника Христо Ботев.
Всички представени рисунки, плакати, апликации и пластики взеха участие в изложба, която се експонира в Младежки дом- гр. Враца.
Официалното награждаване на победителите и закриването на първото издание на Ботевска работилница- 2016 г. със специалното гостуване на кмета на града- г-н Калин Каменов, се състоя на 11 май от 12:30 часа, отново в Младежки дом.

Награди от първото издание на
Ботевска работилница
10-11 . май . 2016г.
 
Първа възрастова група
1-4 клас

Отбелязахме 9 май - Ден на Европа и на ученическото самоуправление

С разнообразни дейности учениците от училището ни отбелязаха Деня на Европа и на ученическото самоуправление – 9 май.
За празника бяха украсени училищните парапети със синя лента, а вратите на класните стаи със символите на Европейския съюз, на мониторите в коридорите вървеше подготвена за деня презентация.
В радиопредаване, Ивон Емилова Цветанова, ученичка от 12б клас, представи своето есе на тема: „В каква Европа искам да живея след 5 години“.
Есета, посветени на Деня на Европа, представиха пред своите съученици и ученици от 8. и 9. класове в База 2 на училището.
Ученици от начален етап /3а и 4а клас/ взеха участие в инициатива на Търговско-промишлената палата – Враца.
Сборна група от историческите паралелки, с ръководител Мая Антова, посетиха Държавен архив – София, при архивите на Държавна сигурност, където се срещнаха с членове на Комисията по досиетата.
В рамките на инициативата Ученическо самоуправление учениците сами организираха учебния процес, като влязоха в ролята на учители, а други решаваха проблеми, свързани с учебно-възпитателните, здравните и административни дейности на училището. Педагогическите съветници организираха и проведоха заседание на Ученическия съвет, на което взеха важни решения.
За активното си участие учениците получиха грамоти.

България като страна от ЕС
Автор: Цвети-Слава Асенова 9г.
СОУ „Христо Ботев“ град Враца
 
България е член на Европейския съюз още от 2007г., когато бе неговото последно мащабно разширяване и се включиха и множество други страни. Влиянието на ЕС е наистина голямо, но коренната промяна не е в ценностите на хората,  за да се приобщат към него, а главно в отношението им към него и отношенията  в социален и бизнес план с другите страни-членки.

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti