Sl 1 Sl 3

Ученическо състезание по ориентиране в местността "Леденика"

На 23.04.2017г. беше проведено второто ученическо състезание по ориентиране в местността "Леденика" по екопътека "Карст и биОразнообразие".

То се организира от Асоциацията на професионалните географи и регионалисти и Средно училище "Христо Ботев"- Враца и е подкрепено от Община Враца и Природозащитен център "Натура" към ДПП "Врачански балкан". Тази година под ръководството на Цветелина Ценова взеха участие ученици от 9-10 клас от училището домакин и ученици от Мездра и Благоевград. Нашите ученици завоюваха медалите за второ и трето място.
 

Юбилей 2017

Starting Април 25, 2017 - Ending Май 31, 2017
 СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ" - ВРАЦА

195 СВЕТСКО ОБРАЗОВАНИЕ
170 КЛАСНО УЧИЛИЩЕ
110 ВРАЧАНСКА ГИМНАЗИЯ
 
ПРОГРАМА
 

 

„Разкажи ми шега”

На 19.04.2017г. в аулата на Средно училище „Христо Ботев” се проведе състезанието „Разкажи ми шега”, в което участие взеха учениците от осми профилирани класове – а, б и в и техните учители по английски език. Мероприятието е част от събитията свързани с отбелязване на годишнината на училището. Всеки клас излъчи представители, които по артистичен и забавен начин представиха пред съучениците си истории и вицове, които накараха публиката да се усмихне и забавлява. В края на състезанието бяха излъчени трима победители, които се справиха най-бързо и с най-много правилни отговори на онлайн викторината, за която беше използвана интернет базираната платформа Quizizz.

Откриване на Седмица на историята

На 18.04.2017г., по инициатива на клуб "Родолюбие" и клуб "Историческо наследство", учениците от Средно училище "Христо Ботев" - гр. Враца отбелязаха, определения с решение на ЮНЕСКО, Международен ден за опазване на паметниците на културата.
Опазването на културното наследство е мисия с нарастващо значение. Младите ботевци винаги са били ангажирани с опазването на историческото наследство и призоваха своите връстници: "Опазвайте, съхранявайте и популяризирайте онова, което е достигнало през вековете до нас, защото то е нашето минало и нашето богатство!"
Денят, 18.04.2017г., историческите клубове и паралелки на училището избраха и за стартиране на Седмицата на историята, която ще продължи до 21.04.2017г. и ще бъде изпълнена с различни интересни прояви и дейности.
Тези събития са начало на поредица от инициативи, свързани с юбилейните чествания на училището, посветени на 195 години светско образование, 170 години класно училище, 110 години гимназиално образование.

Учениците от II "б" клас отбелязаха Седмицата на природните науки

Във връзка със седмицата на природните науки в часа по околен свят учениците от II „б“ клас се запознаха с промените, които настъпват в природата през пролетта. Получените знания след това те приложиха в групова работа. В център „Млад градинар“ децата направиха своите първи опити и засадиха растения, за които те ще продължат да се грижат и ще озеленят с него класната стая. С художествено описание на пролетта и съчиняване на стихове и гатанки за нейния предвестник кокичето се представиха второкласниците от център „Млад творец“. Пролетните пейзажи и апликации на децата от център „Млад художник“ внесоха много ведро настроение и пъстрота в учебния делник.   

II-ро място на състезание по бадмигтон

На 04.04.2017г в гр. Оряхово се проведе Зонално първенство по бадминтон. Нашият отбор - девойки VIII-X клас се класира на второ място.

„Из дебрите на правописа“

По проект BG05M2OP001-2.004-004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности  (ТВОЯТ ЧАС) – фаза І“ ученици от седми клас на Средно училище „Христо Ботев”- гр. Враца от група по обучителни затруднения "Ние можем повече", с ръководител Ива Георгиева на 05.04.2017г. направиха публична изява.
Присъстваха родители, колеги и други заинтересовани лица. Учениците бяха разделени на два отбора и се състезаваха в три кръга. С тази проява те доказаха, че наистина могат повече.

Открит урок на тема "Гъби"

Открит урок на тема "Гъби" имаха възпитаниците на госпожа Кристина Иванова. Интересното е, че темата беше представена пред третокласниците от Гергана Комитска  - учител по Човекът и природата в пети клас и Биология в седми клас. Занятието се състоя на 05.04.2017 г. в аулата на училището, където в неформална обстановка децата имаха възможност да научат какви организми са гъбите, кои са популярните видове ядливи гъби в България и кои са техните отровни двойници. Урокът беше представен на електронния дисплей чрез платформата Мозабук. Малките природолюбители провериха наученото чрез решаването на интересни задачи – кръстословица, групиране, вярно-грешно, съответствие ядливи – отровни гъби, пъзел. Всяко дете имаше възможност да се докосне до дисплея, демонстрирайки своите знания и дори да нарисува своя гъбка. Освен, че научиха как са устроени гъбите, как се хранят и какъв начин на живот имат, третокласниците запомниха най-важното – събирането на гъби е много рисковано, тъй като отровните двойници почти не се различават от ядливите. По-добре е да консумираме култивирани гъби, за да избегнем опасността отравяне. Урокът бе една споделена положителна практика с колеги, тъй като се проведе в присъствието на учителите Ирена Захариева, Мария Йолова, Благовеста Гладнишка, Веселка Александрова, Веселина Адамова и Кристина Иванова.  

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti