Sl 1 Sl 3

Министър Танев в нашето училище

Благодарствен адрес от министър Танев

Първи места за литературния клуб „Ботевци” от Националния конкурс по гражданско образование „Хората – еднакви и различни”– 2014

Ботевците Пепа Петкова от VIII в клас и Дарена Дилчовска от Х б клас са тазгодишните победители в двете възрастови категории на Националния конкурс по гражданско образование „Хората – еднакви и различни”– 2014. В Първа възрастова група (11-15 г.)  Пепа грабна първото място с есето си „Децата-еднакви и различни”, а във Втора възрастова група (16 – 19 г.) Дарена спечели с  „Училище по Свобода или Свободата да учиш”. Със свои есета в надпреварата също участваха представителите на клуб „Ботевци” Михаил, Петя и Албена от IХ б и Алекс от Х г клас.
Творбите на талантливите ни ученици бяха отличени сред 157 творби на техни връстници от цялата страна и впечатлиха журито в състав: Катерина Капралова – филолог, представител на издателство «Летера», а членове: Румяна Пашалийска – уредник на Дома-музей «Ангел Каралийчев» при Националния дворец на децата и Цветелина Василева – специалист-организатор «Програми» в Националния дворец на децата.
Конкурсът е включен в Националния календар за извънкласни дейности и се организира от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата. Има за цел да активизира интереса на учениците към правната проблематика и да ги стимулира към усвояването на знания, умения и компетенции, необходими за ролята им на граждани в съвременното общество; да стимулира формирането на нагласи за толерантност и сътрудничество с другите на основата на взаимното зачитане на правата и свободите и създаването на правилно отношение и климат на интеркултурализъм; да съдейства за развитието на подрастващите в дух на уважение към човешкото достойнство и ценност, равноправието и свободата.
Награждаването на призьорите е в петък 12.12.2014 г. в Националния дворец на децата – София.

Ученици от литературния клуб „Ботевци” са носители на националната награда „Стамен Панчев” 2014

Дарена Дилчовска от Х б клас  е лауреат на специалната награда от второто издание на литературния конкурс „Стамен Панчев” 2014 год. За стихотворението си „Спасение” авторката получи 150 лева от Община Ботевград и стъклен плакет от Дружество „Орханиец”. Това е поредното национално признание за поетичния талант на Дарена, която е участник в литературен клуб „Ботевци”, сформиран в учебното заведение.
Второ място в първа възрастова група, категория „Стихотворение” бе присъдено на Пепа Петкова – ученичка от VIII в клас, която също е член на  литературния клуб „Ботевци”.
Класирането на творбите бе извършено от жури в състав: председател - Петър Анастасов – поет и драматург, и членове Стефка Граматикова – председател на Дружество на литературните творци „Стамен Панчев”, Христина Иванова – журналист, Симеон Ангелов – зам.-председател на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев”, и Дечко Йорданов – член на дружеството. 

Награждаването се състоя на 29.11.2014 г. в Народното читалище "Христо Ботев 1884" - Ботевград.Паричните и предметните награди за победителите от двете възрастови групи в двете категории осигури правнукът на поета Стамен Панчев – Стамен Банковски, под чийто патронаж премина конкурсът.

Браво, Николай!

През тази учебна година нашето училище се включи в национален философски конкурс  на тема: „Българският път. Потенциал, проблеми, перспективи.“ Конкурсът се организира от СУ „Св. Климент Охридски“ и  под егидата на фондация  „Д-р Ж. Желев“. Ученици от 62 училища от цялата страна  участваха  в конкурса и бяха оценявани от университетски преподаватели по философия. Нашето училище беше представено от Николай Николов от 12 б клас, който се класира на престижното 4 място. 

Таланти в танца

   От две години четвъртокласникът Илиан Борисов тренира спортни танци и постига успех след успех. Заедно със своята партньорка, третокласничката Мария Янева, участват активно в състезателни турнири и печелят призови места. До момента са извоювали 11 медала, от които 3 златни, 4 сребърни и 4 бронзови. Наградени са със златна „Болярска купа“ в гр. Велико Търново и със сребърна купа „Изгряващи звезди“ в Благоевград.                                                                                                   
   От миналата година Илиан Борисов участва и в солови изпълнения. Доказал е неведнъж, че може да победи женската грация. Заслужено е спечелил 26 медала.   

Поводи да се гордеем ни донесе екоклуб "Детелини"

 ПОВОДИ ДА СЕ ГОРДЕЕМ НИ ДОНЕСЕ ЕКОКЛУБ „ДЕТЕЛИНИ“
На 18.10.2014 г. в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади в гр.София се състоя Национална конференция по проект „Младежи за устойчиво развитие“, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Като заключителен етап на проекта бяха наградени най-добрите творби на участниците в конкурсите за рисунка, фотография и есе. Бяха отличени също и екоклубовете с проведени най-добри кампании за повишаване на информираността за устойчиво развитие. Екоклуб „Детелини“ бе сред отличените за своята кампания за устойчиво развитие, която бе проведена през миналата учебна година. Освен грамота и плакет екоклубът ни получи награда за флаерите „Вики и Ники помагат на планетата Земя“, които разработихме във връзка с кампанията. Наградата е отпечатване на флаерите в тираж 1000 броя, финансирано със срдства от проекта.
На 18.11.2014 г. бяха обявени резултатите от конкурса за рисунка, есе и стихотворение на тема „Моята зелена мечта за България“ на сайта на кампанията на Екопак България АД http://zelena.ecopack.bg. Жури в състав: -  писателката Ваня Щерева, публицистът Константин Вълков и художникът Ставри Калинов, определи стоте най-добри произведения от цялата страна. На 14-то място в дългия списък се нареди Захари Иванов от VІІ г клас, който участва с есе и със стихотворение и си спечели чисто нав таблет. Честито, Захари! Гордеем се с теб! Продължавай да твориш и да прославяш училището и екоклуба и в други конкурси! 

Зимен преход до Седемте рилски езера

Преди петдесет години  в  училище  ,,Христо Ботев” се създава туристически клуб ,, Тинтява ”. Той съчетава туризма с обучението и способства за изграждане на другарски отношения. В продължение на години ние успяваме да разгледаме голяма част от неповторимите красоти на България и да съхраним тези впечатления за цял живот . Всеки месец клубът организира екскурзии и туристически походи до различни дестинации, предварително планувани. Все повече ученици са примамени от дейността и изявите на клуба.
            И тази година бяхме в сърцето на Рила до емблематичните рилски езера. Като Вазов спокойно можеше да заявим „ сега съм у дома, в сърцето съм на Рила“. Не знам кога той се е докоснал до съвършената красота и спокойствие, но нашият преход се проведе през месец октомври . Очаквахме да е златна есен, но се оказа снеговито време. Групата ни се състоеше от петдесет човека,тя включваше ученици от шести до дванадесети клас и нито възрастовата разлика, нито лошото време успяха да ни спрат. В преходите малките успяваха да поддържат темпото на големите. Възпрепятствани от лошото време, не успяхме да посетим всичките седем езера. Първия ден видяхме Горно и Долно рибно езеро, втория ден, даже през мъгла,  пред нас се ширна красотата на Трилистника и Близнаците. Успяхме да стигнем до нашата крайна дестинация и видяхме част от Бъбрека. Изненадани от дълбоката снежна покривка и стелещата се мъгла, но не се отказахме. Макар и малко изморени от преходите  и дългите игри в снега, вечерите прекарвахме в песни и танци . Екскурзията ни продължи само два дни и цялата група беше много доволна, така че с нетърпение очакваме следващата - хижа Трастеная до Лакатник. Заредени с  положителни емоции и хубави спомени се върнахме във Враца .

Браво, Дани!

Даниел Деянов Бозов спечели второ място на Дванадесетия национален фестивал на бойните спортове. Състезава се за Централен полицейски таекуондо клуб.

И отново за купа Ротари

В оспорваната надпревара за Купа Ротари – 2014 година участие взеха и ученици от начален етап на нашето училище. Отборът в състав: Поли Георгиева, Грета Костадинова и Ейлия Донахю от 4.а клас, Момчил Танчев, Мартин Тупалийски и Десислава Костова от 4.б клас, Димитър Юлиянов от 3.а клас, Христо Бисеров и Веселин Дончев от 2.а клас,  завоюва  трето място в щафетните игри. 

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti