Sl 1 Sl 3

Попътен вятър, зрелостници!

На 22.06.2018г. СУ „Христо Ботев“ – Враца връчи дипломите на своите зрелостници.
Деветдесет и шест  ученици са придобилите право да получат диплома за средно образование.
По предложение на класните ръководители и с решение на педагогическия съвет:
  • Почeтен знак – Плакет  получават Михаил Орлинов Митев  и Александра Калинова Ангелова, която е и отличник на Випуска.  Освен за отличните си постижения в процеса на обучение, Михаил и Александра получават отличието и за особени заслуги към развитието и утвърждаване авторитета на училището;
  • Почетен знак – Значка – получава Джулия Веселинова Тодорова - за отличен успех както от гимназиалния етап на средно образование /Отличен 6.00/, така и от държавните зрелостни изпити /над 5.50/.
  • Почетни грамоти получават четиридесет и седем зрелостници, които  се дипломират с отличен успех.
Училищното ръководство с гордост съобщава, че голяма част от завършилите вече са приети в университети в България и в чужбина.

Ученици от Средно училище „Христо Ботев“-Враца очаквано първи в Национален ученически конкурс „Посланици на здравето“

Ученици от 8 клас на Средно училище „Христо Ботев“ град Враца приеха каузата да бъдат посланици на здравето сред своите връстници! В процеса на реализиране на проекта изцяло са използвали подхода „Връстници обучават връстници“. С цел превенция на поведенческите, рискови за здравето фактори, свързани с ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето, засилване осведомеността за мерките за намаляване и ограничаване на заболеваемостта и последствията за здравето, вложиха енергия и получиха много знания и увереност в себе си при реализирането на заложените дейности по проект „Модерните убийци-цигарите и алкохола“. Проектът участва в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“ и спечели първо място от министерство на културата.
През месец май приключи Националният ученически конкурс „Посланици на здравето”. Конкурсът започна на 10 октомври 2017 г. и продължи до 1 юни 2018 г . В реализирането на дейностите се включиха общо над 5 500 ученици, заедно с техните учители и родители от цялата страна, като проектите бяха насочени към превенцията на рисковите за здравето фактори. Инициативата "Посланици на здравето“ насърчава творчеството и самостоятелността на децата от I до XI клас. Тя акцентира върху здравословното хранене и активния начин на живот. 
Конкурсът се провежда по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.

Признание към председателя на Училищното настоятелство

Днес, 20.06.2018г., г-н Виктор Кръстев връчи цветя и почетен плакет на г-жа Виолина Мермерска, в знак на благодарност за особен принос в развитието и утвърждаването на Средно училище „Христо Ботев“- Враца, като председател на Училищното настоятелство. Училищният екип благодари за безрезервната подкрепа, която г-жа Мермерска е давала през годините и вярва, че тя ще остане верен приятел и в бъдеще.

Важно съобщение

Уведомяваме родителите на бъдещите петокласници, които очакват освобождаване на места в 5. клас, поради записване на ученици в ППМГ, че свободните места ще бъдат обявени на 28.06.2018г., след 17:00 часа. Записването ще се извърши на 29.06.2018г. от 8:00 часа в стая 212.

Задължителна литература за V клас за учебната 2018-2019 година

1. Старогръцки легенди и митове – Николай А. Кун
2. Библия за деца / Библейски легенди („Господ и дяволът правят света“)
3. Български народни приказки („Тримата братя и златната ябълка“, „Златното момиче“)
4. Български народни песни („Троица братя града градяха“)
5. Христо Ботев, „Хайдути“
6. Приказки на народите („Легенда за рома“ - откъсът с легендата от приказката, преразказана от Михаил Георгиев; приказката, „Главатарят, който искал да плени месечината“ и др.)
7. „Светът на приказките“ от Шарл Перо („Котаракът наставник или Котаракът в чизми“)
8. Приказките на Х. Кр. Андерсен („Грозното патенце“)
9. „Похитителят на мълнии“ от Рик Риърдън ( откъси от Х глава)

На добър час, седмокласници!

На 19 юни училището връчи свидетелствата за завършен основен етап на средно образование на седмокласниците от най-големия за последните 20 години випуск.
С гордост съобщаваме, че от успешно завършилите 141 ученици 57 са с отличен успех!
Пълните отличници са:
Виктория Димчева Маринова, 7а;
Радина Огнянова Драгошинска, 7б;
Михаела Володиева Нинова, 7б;
Илиан Евтимов Борисов, 7в;
Божидара Цветанова Каластирска, 7г;
Виктория Адрианова Симеонова, 7д;
Християна Викторова Димитрова, 7е.
Училищното ръководство пожелава на всички седмокласници успешно кандидатстване и нека всеки от тях бъде приет по първо желание!

Лятна екоакадемия отвори врати в СУ „Христо Ботев“- гр. Враца

На 18 юни 2018г. в Средно училище „Христо Ботев“- Враца, по време на лятното училище за бъдещи първокласници започна лятна екоакадемия с г-жа Гергана Комитска – учител по биология. Първокласниците се запознаха с важността на водата за живота на Земята. Децата рисуваха обитателите на морското дъно и  направиха изложба с помощта на учениците от прогимназиален етап.

Призив

Уважаеми ученици, учители и родители призоваваме Ви, който има възможност да помогне на Златомир Миленов Линков  на 11 години от Средно училище "Васил Левски"- гр. Гълъбово. Ученикът страда от тежката диагноза "сарком на Юинг" и се нуждае от голяма сума за лечение и операция в чужбина, която трябва да се извършат в най-кратък срок.

Открита дарителска сметка:
Златомир Миленов Линков
IBAN: BG18 UNCR 7000 1523 2838 66
Сметка: 7000 1523 2838 66
УниКредит Булбанк: UNCRBGSF

На вниманието на зрелостниците!

Училищното ръководство Ви уведомява, че до 15.06.2018г., включително, от 7:30 до 16:30, можете да се запознаете с оценените си изпитни работи от двата ДЗИ. Съдействие търсете от г-жа Галя Бистерова.

Признание от Кмета на община Враца - г-н Калин Каменов

Днес, 13.06.2018г., кметът Калин Каменов посрещна футболния отбор на Средно училище „Христо Ботев“-Враца, който стана републикански шампион на турнира „Купата на Кока-кола“.
Г-н Каменов поздрави футболистите за постижението, което издига авторитета не само на училището, но и на града, а в знак на благодарност учениците му подариха фланелка на отбора. На 05 юли 2018г. шампионите, заедно с техния треньор – Васил Василев, заминават за гр.Сочи - Русия, където ще гледат на живо среща от четвъртфинала на Световното първенство по футбол.

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti