Sl 1 Sl 3

Ден на християнското семейство

Особено вълнуващ за учениците от 1.а клас беше петъчният ден, посветен на Деня на християнското семейство.

Под надслов „Моето семейство“ заедно с родителите си децата изработиха постери, пяха песни, казваха стихчета за семейството. Първокласниците  усетиха колко са значими, а родителите затвърдиха доверието си в училището, където децата им  намират опора и спокойствие като у дома.

"Семейството подкрепя мен"


Кулинарно междучасие

„Кулинарно междучасие“ е първият по рода си проект с кулинарна насоченост на ЛИДЛ България, изцяло ориентиран към деца. Целта му е да се насочи вниманието на обществото, родителите и институциите към проблема, който засяга немалка част от децата на България.
По данни на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, българските деца са на пето място по затлъстяване в Европа.
Инициативата „Кулинарно междучасие“ цели да представи на децата по интригуващ и образователен начин колко е важно да изградят и да поддържат от малки здравословни хранителни навици, да им се покаже, че здравословното може да бъде вкусно и лесно за приготвяне.
Проектът се реализира с ученици от 1. и 4.клас.
На първия етап от проекта ЛИДЛ България предостави на училището уреди за измерване на тегло, телесни мазнини, мускулна маса и други, за да се прави постоянен мониторинг на теглото на децата и родителите да получават регулярно информация за това.
На втория етап от проекта бе проведен кулинарен урок от утвърден кулинарен специалист. Той запозна учениците с любопитни факти за хранителните елементи и продукти, даде им съвети как да се хранят здравословно. Децата имаха възможност и сами да приготвят храната си, като помощ им оказаха професионални готвачи.
За малките ученици денят беше забавен, но и много полезен!
 

Победи и в Националното първенство по плуване - 2015

За поредна година нашите плувци се представиха блестящо и завоюваха призови места както на щафетите, така и в индивидуалните дисциплини: първо място - щафета/девойки, трето място - щафета/момичета, трето място - щафета/момчета. 

Мелани Златкова Христова е с два медала, призови места завоюваха Цветослав Диковски от 9б, Теодора Димитрова и Радостина Димитрова от 5а.

Ръководител на плувците е Вилма Дамянова.

Победа в игрите "Ротари - 2015"

И тази година СОУ "Христо Ботев" участва в състезанията за купата "Ротари-2015". Ръководителите на отборите - Пламен Цуров (футбол), Павлина Павлова(баскетбол) и Вилма Дамянова(волейбол) - ги изведоха на призови места. Учениците в отбора по футбол от 5-7 класове се класираха заслужено на 1во място пред съперниците си от ПМГ"Акад.Иван Ценов"-Враца. Баскетболният отбор завоюва 4то място. Бе ни връчена и купа за цялостно активно представяне и най-много извоювани призови места за последните 5 години! Честито!

Отбелязахме европейския ден на здравословно хранене

Младежи от БМЧК, ученици на училището, организираха информационна кампания във връзка с Европейския ден на здравословното хранене. Този ден всяка година се отбелязва на 8 ноември.
Мероприятието имаше за цел да насърчи учениците от 3, 5, 6 и 7 класове към здравословно хранене и здравословен начин на живот.
Доброволците организираха за децата забавна игра в няколко пункта: моделиране на плодове и зеленчуци, попълване на кръстословица, щафета на сварени яйца и приготвяне на здравословна закуска. Проведе се и викторина.
За проявеното старание и въображение в игрите участниците получиха награди, знания как да се хранят здравословно и много положителни емоции.
Ръководител на екипа доброволци и главен организатор на събитието бе Валери Пламенова Гарванска – ученичка от 12в клас.
 

„Управлението на водите е и наша отговорност“

Екоклуб „Детелини“ участва в V-та парламентарна сесия на младежкия воден парламент
 
Преслава Христова и Анастасия Панчва от 7а клас, заедно с г-жа Гергана Комитска представиха екоклуба на нашето училище в V-тата парламентарна сесия на Младежкия воден парламент. Събитието се състоя в гр.София от 31октомври до 02 ноември 2015г.  То протече под надслов „Управлението на водите е и наша отговорност“. Дните на парламентарната сесия бяха наситени с множество дейности по групи, воден мониторинг, беседи с представители на Българска минногеоложка камара, УНСС, АКВАХИМ АД и др. Работата по време на сесията е израз на интереса и желанието на младите хора в България да бъдат информирани и активно да участват в процеса на опазване на водите и водните екосистеми. Те съставиха своя план на дейностите за 2015 / 2016 година и дадоха своите идеи как могат да допринесат за разумното управление и опазването на водите на България. Природозащитниците имаха възможност да изследват водите на Панчревското езеро, както и да се запознаят с историята и биоразнообразието на Парк „Врана“. В заключителната си декларация младите хора обявиха началото на инициативата „Един час без вода“ в рамките на кампанията „Спести капка вода – спаси живот“.

Екоклуб „Детелини“ стана член на младежкия воден парламент за България

Природозащитниците участваха в екоучилище „Приятели на водата 2015“,
17 - 21 август във Врачански балкан.
 
В екоучилището, което се проведе в Природен парк „Врачански Балкан” участваха  младежки екипи и техните ръководители от 11 населени места на България, както и делегация на френския Младежки воден парламент.
Екоучилището започна на 17 август 2015 в Националния музей „Земята и хората“ гр.София. Гост на церемонията по откриването бе заместник министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров, който поздрави младежите на България за ентусиазма , с който се грижат за природата и ги насърчи да продължават  напред.

Радостни новини от проекта "1000 стипендии"


Единадесетокласниците Дарена Дилчовска и Алекс Ценов са щастливците!
Дарена спечели основна стипендия в област "литература", в екип със своята учителка Диана Николчева.
Алекс спечели поощрителна стипендия в област "география".

Турнир по тенис на маса

 Повече от 60 ученици от СОУ "Христо Ботев" - Враца се включиха в училищното първенство по тенис на маса. Състезанието, в което участваха деца от 5-и до 12-и клас бе организирано от ръководството на училището и треньорите в Спортен клуба по тенис на маса "Враца" - Детелина Михайлова и Любомир Георгиев. За най-добрите бяха подсигурени медали, а всички получиха насоки и съвети от професионалните треньори. Ето и победителите в отделните възрастови групи:

V-VІ КЛАС 
1. Георги Стоянов VІд
2. Теодор Алипиев Vв
3. Виктор Мирославов VІа
Николай Кръстев Vг
VІІ-VІІІ КЛАС
1. Преслав Петров VІІа
2. Марио Илиев VІІб
3. Деян Пророков VІІв
Петър Петров VІІІд

ІХ-Х КЛАС
1. Светлин Зарев Хб
2. Петър Петров Хг
3. Никола Спасов ІХг
Любомир Злидолски Хб

ХІ-ХІІ КЛАС
1. Цветомир Иванов ХІІв
2. Петър Данов ХІІа
3. Томислав Аспарухов ХІІв
Дейвид Петров ХІІв

Ден на будителите

Честит празник!

Да съхраним възрожденския дух и вечния стремеж към знание! 

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti