Sl 1 Sl 3

1 декември - Световен ден за борба със СПИН

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS).
Червената панделка е международен символ на анти-СПИН кампанията. Тя е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се "Visual AIDS". Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. През годините червената панделка стана изключително популярен символ на различни инициативи и организации за борба с ХИВ/СПИН. 
Ученици от осмите класове на Средно училище „Христо Ботев“ град Враца отбелязаха Световния ден за борба със СПИН, като организираха открити уроци по подхода „Връстници обучават връстници“. Чрез твърдения осмокласниците проверяваха знанията си за ХИВ/СПИН и научиха повече за  начините за заразяване с ХИВ и как да се предпазват. Направена беше демонстрация на правилна употреба на презерватив. Раздадени бяха червени панделки – символ на анти-СПИН кампанията. Предстои да обсъждане на филма „Ти гониш“.

Заседание на обществения съвет

Starting Ноември 24, 2016 - Ending Декември 30, 2016

Ръководството на Средно училище „Христо Ботев“ 
град Враца кани всички представители на родителите,       излъчени на първия етап от процедурата по избор на състава на Обществения съвет към училището на събрание на 29 ноември 2016 г. от 18,00 часа в аулата на училището 

 

Откриването на проект „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие“

На 21.11.2016 г., от 12:15 часа, в аулата на Средно училище „Христо Ботев“- Враца се проведе откриването на проект „Съдебна власт- информиран избор и гражданско доверие“ с участието на ученици от 11. клас, Профил „Хуманитарен“- История и цивилизация.
Организатори и лектори:
·        Петя Вълчева: наставник- лектор; съдия при Окръжен съд- Враца;
·        Евгения Симеонова: зам.- председател при Окръжен съд- Враца;
·        Цветелин Радойнов: прокурор при Окръжна прокуратура- Враца;
·        Цветелина Царска: следовател в Окръжна следствена служба при Окръжна прокуратура- Враца;
·        Калина Христова: младши съдия при Окръжен съд- Враца;
·        Веселина Павлова: младши съдия при Окръжен съд- Враца;
·        Светозар Георгиев: младши съдия при Окръжен съд- Враца.
 

Ден на християнското семейство

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. Този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.
По традиция ученици от врачанското Средно училище „Христо Ботев” посетиха дома за стари хора „Зора”. Инициативата бе на учениците от 8 „Б“ клас с профил „История и цивилизация“ с класен ръководител Филипка Цанова. Децата стоплиха сърцата на възрастните хора със стихотворения, песни и скечове. Изненадаха ги с цветя, весели рисунки и домашно приготвени сладки. От своя страна дядо Димитър Любенов Димитров подари на децата картина, а всички ги изпратиха с покана и надежда, че ще стоплят сърцата им и в навечерието на новогодишните празници.
С много желание и любов учениците от 5 до 7 клас, в часовете за „Занимания по интереси“ и с помощта на учителите в групи подготвиха изложба в База 2 на тема: „Аз и моето семейство“, след което се подкрепиха от вкусната кулинарна изложба.


За 14-та поредна година в Читалище „Развитие“- Враца се проведе стартирането на благотворителната кампания „Осинови врачанско семейство“.
 Нашият Михаил Митев от 11.б клас, който от тази учебна година е и Председател на УС и зам.- председател на ОбУС, се изяви с творческо презентиране на есе- „Радостта от Христовото раждане“.
Кулминацията на събитието бе, че Средно училище „Христо Ботев“ тази година „осинови“ пет дечица на възраст от 2 до 6 годинки.
Нашите възпитаници ще помогнат със закупуването на мечтаните от тях подаръци, за да изгреят и на техните личица коледни усмивки!

Спортен успех за Роби от шести клас

Спортен успех
Училищното ръководство поздравява Робърт Валтеров Калъпов, ученик от 6е клас за спечеленото второ място на Републиканското първенство по кикбокс, проведено в Свиленград. Браво, Роби! Продължавай напред!

Старт на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие"

На 15.11.2016 г. ученици от 10 А  и 10 Б  клас на нашето училище участваха в Деня на отворените врати в Административен съд  Враца, където имаха възможността да разгледат заседателните зали и да се запознаят със структурата и дейността на съда. На пресконференция беше даден старт на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие". Отворени съдилища и прокуратури“ през учебната 2016 – 2017 г.  Веднага след нея, в 12,00 ч. в съдебна зала № 3 започна първата лекция на тема: „Съдебната система в Република България“. Училището ни  работи по програмата от 2 години с Окръжен съд Враца, а от тази година ще реализираме програмата и с Административния съд. Целта на проекта  е формиране на правна култура и повишаване на информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България. Учениците ще научават любопитни подробности за дейността на съдии, адвокати и прокурори, за същината на съдебните процеси и правните регламенти, на които се подчиняват.   Инициативата е част от споразумение за сътрудничество  между  Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието. 

Купа "Ротари" - 2016 година

Средно училище „Христо Ботев“ сe  класира на трето място  по волейбол за юноши, и трето - за девойки. Втори места извоюваха девойките на баскетбол и момчетата във възрастова група – 5-7 клас на футбол. Най- малките също спечелиха второ място на щафетните игри.
   Ботевци играха с хъс, подкрепяни от своите ръководители: Вилма Дамянова, Павлина Павлова, Альоша Велков и Васил Василев.

И тази година радост от "1000 стипендии"

Поздравления за стипендиантите на фондация „Комунитас“ по проекта „1000 стипендии“ за учебната 2016/2017 г.
 Дарена Ивайлова Дилчовска - 12 б клас – Литература  Основна стипендия
            (екип учител - Диана Николчева)
 Михаил Орлинов Митев  -  11 б клас -Литература   Основна стипендия
http://1000stipendii.org/student/standings
Поздравления и за Алекс Йорданов Ценов от  12 г клас, който е сред 24-мата
одобрени стипендианти на програмата „Готови за успех” на Фондация BCause /"Помощ за благотворителността в България" (ФПББ) за учебната 2016/2017.
http://www.bcaf.bg/bg/resursi/za-tarsesti-pomost/939-spisak-na-stipendiantite-gotovi-za-uspeh-2016-2017.html

Ден на будителите

Денят на народните будители отбелязахме с редица инициативи. Ученици от начален етап показаха своя талант и патриотизъм с концерт „Стихове и песни за народните будители“, а по-големите възпитаници на училището се изявиха с художествено-литературно тържество под наслов „За народните будители чрез Ботевото слово“.
Ботевци се изявиха и в организираното състезание в читалнята на Регионална библиотека „Христо Ботев“- „1000 причини да се гордеем, че сме българи.“

Браво на Иван Костов от 6е

Иван Костов – ученик от 6е клас се представи отлично, заемайки призовото трето място в ежегодния Турнир за деца и юноши по класическа борба, проведен на 15 октомври в с. Селановци, община Оряхово.
Училищното ръководство поздравява ученика и пожелава бъдещи спортни успехи!

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti