Sl 1 Sl 3

Три награди за клуб „Ботевци“от XVII-я национален литературен конкурс „Любовта…” 2017

Три поощрителни награди спечелиха членовете на литературния клуб „Ботевци“ в традиционния поетичен конкурс „Любовта…”, организиран от Младежки дом – Враца. В надпревара с над 100 участници до 25 години от цялата страна бяха отличени младите ни таланти Цветелинка Цветанова – ХII а, Владимира Христова – Х а и Изабела Велчева – IХ б клас.
На 23.02.2017 г. директорът на  Младежкия дом Георги Врабчев връчи дипломи и парични суми  на отличените ученици. Диплом за цялостно достойно представяне на „Ботевци“ получи ръководителят на клуба Диана Николчева.
Журито в състав: председател - Евдокия Марангозова, поетесата Виктория Иванова и журналиста Иво Йорданов изтъкна: „Младото момиче Цветелинка Цветанова – XII-а клас на СУ „Христо Ботев” – Враца, Литературен клуб „Ботевци” – откровено заявява в „Обичам те по този начин – старомодно”:
„…Събуди ме в 3 през нощта,
ела пред нас,
кажи ми всичко,
а аз сънена ще те изгоня,
„Луд е тоя”, ще си кажат.
Аз обичам те по този начин
старомодно.
Не ме карай да стоя до телефона”.
 
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1249994395116282&id=10...

Златен медал по кик-бокс

Ученикът Робърт Валтеров Калъпов от VIе клас спечели първо място по уол-кик в турнира по кик-бокс в Плевен. Пожелаваме му успех и все така достойно представяне!

С „Кулинарни нинджи в училище“ Средно училище „Христо Ботев“ град Враца е единственото училище в страната спечелило проект!

„Кулинарно междучасие - Манджицу“ е проект, който има за цел по забавен и интересен начин да  запознае децата от 1-ви до 4-ти клас с основни теми от здравословното и балансирано хранене. Паралелно с това проектът цели да мотивира децата да споделят наученото у дома и да се включват по-активно в приготвянето на храната заедно с родителите си.
В края на 2015 г и началото на 2016 г голяма хранителна верига посети общо 3 училища, а през ноември 2016 г. гостува в още 5. Сред получените кандидатури до 07.10.2016 г. се селектират пет училища, в които „Кулинарно междучасие – Манджицу“ гостува, сред които е и Средно училище „Христо Ботев“-Враца. През ноември 2016 г. проектът е реализиран в тези В рамките на проекта всяка кулинарна нинджа разбра как здравословното ястие може да е вкусно и лесно за приготвяне и че готвенето с мама и татко вкъщи е забавно и приятно!
Едно от всички 8 посетени училища имаха възможността да кандидатстват за финансова субсидия за подобряване на условията за спорт и отдих в училището.
В рамките на проекта „Кулинарно междучасие Манджицу“ хранителната верига награди Средно училище „Христо Ботев", гр. Враца с 10 000 лева за подобряване на зоните за спорт и отдих на територията му.
Средно училище „Христо Ботев“ във Враца спечели с подробно разработен проект за изграждане на фитнес площадка с уреди и зона за отдих с пейки и дървета в своя двор. Освен това, училището се ангажира с подготовка на информационни материали за балансирано хранене и с изграждането на спортна площадка, благодарение на която учениците да придобият още знания за безопасно движение по пътищата и колоездене в градска среда.

Седем медала за два месеца

От началото на тази година ученичката Цвети Владимирова Николова от 5б клас участва и спечели 1 златен, 3 сребърни и 3 бронзови медала от Държавни първенства по таекуон-до. С тези успехи тя е гордост за училището и особено за класния й ръководител - г-жа Катерина Кънчева.
Цвети, продължавай да покоряваш върхове, а ние ще те подкрепяме по пътя към успеха!

Ден на розовата фланелка

 
Вече стана традиция в училището ни последната сряда на месец февруари да се отбелязва като Ден на розовата фланелка.
Тази година – по предложение на учениците се проведоха различни инициативи – изработване на табла и презентации, изготвяне и разпространяване на флаери.
Активисти от Ученическия съвет подготвиха презентация, която от мониторите в училищните коридори провокираше децата да задават въпроси, но и да отправят предложения за ненасилие в училището.
През целия ден върху постер във вид на розова тениска учениците отправяха своите послания за толерантност и взаимно разбирателство.
Следващите дни ще бъдат посветени на борбата с тормоза в училище с провеждането на различни интерактивни уроци в часовете на класа.
Инициативите, подчинени на идеята за противодействие на тормоза в училище ще продължават до края на учебната година.

 
http://tv.rimex-ltd.com/bg/stop-na-tormoza-v-uchilishte/

Представяне на книгата "Фрагменти"

На 9 февруари голямата зала на Младежки дом се оказа прекалено тясна, за да побере всички желаещи, да присъстват на премиерата на дебютната книга на М. Митев – „Фрагменти“.
Единадесетокласникът успя да подари на всички присъстващи една запомняща се и вдъхновяваща вечер. Събитието бе водено от съученички на младия автор, които поддържаха настроението на гостите – Цветелинка Цветанова и Рени Антонова. След като двете водещи разказаха за своите спомени и преживявания с Мишо, дойде и време да го поканят на сцената. След няколко повиквания, той най-сетне се появи и пое контрола на своята вечер. Михаил разказа на гостите си как е успял да събере и най-разпръснатите фрагменти от себе си и да генерира енергията си в нещо толкова смислено. Младежът канеше един по един на сцената, хората, които са го вдъхновили и са му помогнали да извърви този нелек път. Митев показа, че дори и от крепката си възраст, големите хора са негови добри приятели. Въпреки въпросите, които им е задавал за това кой е, той благодарение на тях е открил същността си. След това, водещите взеха топката и наградиха с книга-подарък за най-добрите снимки в селфи конкурса, както обявиха томболата с номерца намиращи се под всеки стол.
Цялата вечер премина под съпровода на съмишлениците на Мишо от Ученическия общински съвет – Йони и Ники, а черешката на вечерта бяха музикалните изпълнения на Сашо. И както каза ABLE Mentor-ът на Мишо: „Определено всеки ще тръгне по-обогатен и вдъхновен от тази премиера“. Така и стана, събитието се превърна в едно от най-коментираните и интересните в монотонното ежедневие на нашия град.

144 години от обесването на Васил Левски

На 17.02.2017г. в аулата на Средно училище "Христо Ботев"- гр. Враца учениците от III-те класове отбелязаха 144-та годишнина от обесването на Васил Левски. Прес своите съученици и учители, те изнесоха рецитал.

ТРАФИКЪТ НА ХОРА Е РОБСТВОТО НА НАШЕТО ВРЕМЕ

http://tv.rimex-ltd.com/bg/kakvo-e-trafik-na-hora-i-kak-da-se-predpazim/ -Римекс

http://www.a21.org/campaigns/content/bulgaria/glkvqh?permcode=glkvqh&site=true – А21

На 10 февруари от 13,30 часа в аулата на Средно училище „Христо Ботев“  град Враца се проведе обучение на ученици във връзка с трафика на хора. След осъществяване на образователната презентация, ученици доброволци ще бъдат специално обучени да обучават свои връстници. Обучаваща организация е А21-неправителствена организация. Стратегията на А21 е превенция, подкрепа, правосъдие, партньорства.

Трафикът на хора насърчава развитието на организираната престъпност, като застрашава здравето, безопасността, сигурността и други основни нужди на човечеството. Той е най-бързоразвиващото се престъпление в света.

По света днес има 27 милиона роби.

Днес по света има повече жертви от който и да е момент в човешката история.
На всеки 30 секунди някой става жертва на съвременното робство.
В България А21 се фокусира върху две неща - да помага на оцелелите от трафик на хора и да предотврати тези в риск да станат жертви на това бързо разрастващо се престъпление.
В България А21 разполага със социална услуга за дългосрочна подкрепа, където оцелелите от трафик могат да започнат да възстановяват живота си. Тук те получават пълна подкрепа, варираща от безплатна храна и подслон, здравна и психологическа подкрепа, до образователни и професионално квалифицирани програми.
А чрез социални предприятия А21 дава на хората, за които се грижи, възможност да започнат работа и така да направят първата стъпка към независим живот.

Вътрешноучилищен кръг на състезанието по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България

На 11 февруари 2017 г., в СУ „Христо Ботев” - гр.Враца се проведе вътрешноучилищният кръг на състезанието по Английски език, организирано за единадесета поредна година от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. В състезанието се включиха 74 ученици от 2 до 12 клас. Всеки кръг включва пет нива, които следват делението на Общата европейска езикова рамка – А1, А2, В1, В2 и С1 и три допълнителни нива за най-малките ученици от 2 до 4 клас, съобразени със сертификатните изпити по английски език на Университета Кеймбридж – нива Starters, Movers, Flyers. Европейската езикова рамка е създадена с цел да се стимулира съвместната работа на европейските образователни институции и най-вече да направи чуждоезиковите компетенции съизмерими и сравними в една валидна за цяла Европа скала. От страна на Европейските институции бе констатирана необходимостта от създаването на инструмент, който да описва диференцирано чуждоезиковите умения на работното място въз основа на единна европейска система на компетенциите и да бъде отнесен точно към международния пазар на труда. Състeзанието по английски език между учениците от училищата-членове на Асоциацията на Кеймбридж училищата е най-престижната проява на Асоциацията и нейна запазена марка,  и има за цел популяризирането на тези изпити като световно признат критерий за владеенето на езика. Асоциацията на Кеймбридж училищата в България използва най–добрите учебни системи за изучаване на английски език, предлага  възможности за развитие на творческите умения на учениците, друг шанс за тяхната изява, чрез предоставеното от Клет и Асоциацията състезание, което ние ежегодно провеждаме.

Гост-лектор от Американския университет

На 30.01.2017г. в Аулата на Средно училище „Христо Ботев“ се проведе среща-разговор с американския гост-лектор Кристиян Пиколини и ученици от Средно училище „Христо Ботев“ – Враца, Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ – Враца и Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ – Враца, която бе организирана от аташето по култура и образование в Посолството на САЩ, г-жа Тами Палчиков, и РУО- Враца.
През изминалата година г-н Пиколини е участвал в много успешни програми, организирани от посолствата на САЩ в Словакия, Норвегия и Швеция. Лекциите му са посетени предимно от учащи се, като неговите вдъхновяващи напътствия и думи поучават и предпазват младежите от включване в екстремистки групировки и поставят множество въпроси за рамисъл и дискусии сред младите хора.  

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti