Sl 1 Sl 3

Успех за Иван и Преслав от VIIа клас на олимпиадата по астрономия

Иван Бърдарски и Преслав Панков от 7а клас се класираха за националния кръг на олимпиадата по астрономия.
Гордееем се с тях и им пожелаваме достойно представяне на предстоящата олимпиада!

Родителски срещи

Уважаеми родители, 
 

Каним Ви да присъствате на родителски срещи:
 
за бъдещите първокласници - на 28.03.2017г. от 18.00ч. в аулата на училището;

за бъдещите петокласници - на 29.03.2017г. от 18.00ч. в аулата на училището!

 
 
 

Отбелязване на Световния ден на водата

На 22.03.2017г. в аулата на Средно училище „Христо Ботев“  бе отбелязан Световния ден на водата. Мероприятието бе съвместна инициатива на Екоклуб „Детелини“ с ръководител Гергана Комитска и експерти от РИОСВ-Враца.
Г-жа Полина Тодорова- младши експерт представи на учениците от петите класове презентация за водата- за нейното замърсяване, необходимостта от опазване на околните води и начини на пестене на питейната вода. Петокласниците демонстрираха своите знания в забавна викторина.
След това бяха сформирани четири отбора, на които г-жа Комитска постави по едно предизвикателство- да демонстрират как чрез замърсяването на почвата се замърсяват подпочвените води; да разпределят водата в три чаши така, че да покажат какъв процент е достъпната сладка вода в природата; да направят постер, на който да покажат кой замърсява реката и чрез пантомима да представят различни водни обитатели или животни, свързани с водата. Имаше и игра с публиката. Ивана и Ванеса от 5в клас разказаха как мият зъбите си, като спират водата и без да я спират.
Всички трябваше да сметнат колко литра вода се разхищават за една година от четиричленно семейство, ако всички мият зъбите си по два пъти на ден, 365 дни в годината, без да спират водата.
В аулата бе подредена и тематична изложба с проекти (макети, постери, рисунки) на петокласници.
С това мероприятие бе поставено началото на Седмицата на природните науки.

 http://tv.rimex-ltd.com/bg/svetoven-den-na-vodata1/

Бронзов медал по борба

На 16 и 17 март 2017г. в гр. Сливен се проведе Републиканско първенство по борба. 
Антонио Илиев Христов от IV б клас спечели бронзов медал.
Гордеем се с него и му желаем още много победи в спорта!

Средно училище „Христо Ботев“- домакин на изложба, посветена на Кольо Фичето


http://www.tv-vratsa.bg/bg/izlozhba-posvetena-na-kolo-ficheto-/
http://tv.rimex-ltd.com/bg/izlozhba-posvetena-na-kolo-ficheto/

На 13-ти март 2017 г., от 14:00 часа в Средно училище „Христо Ботев“- Враца бе открита изложба, посветена на Кольо Фичето. На събитието бяха поканени кметът на Община Враца, областният управител, председателят на Общински съвет- Враца, Галина Евденова и Илияна Филипова.

Изложбата е под наслов „Разрушение и съзидание“. Тя е подготвена и се разпространява с подкрепата на Община Велико Търново – кандидат за европейска столица на културата през 2019 г. Организатори на пътуващата изложба са Институт по математика и информатика при БАН, РИМ – Велико Търново, историческите музеи в Дряново, Свищов и Ловеч. Изложбата е посветена на 150 г. от построяването на църквата „Св. Спас“ и 100 г. от разрушителното земетресение във Велико Търново. Тя представлява първи етап от проект за цифровизиране на културно-историческото наследство на дряновския майстор от XIX век Никола Фичев, известен като Кольо Фичето.
Изложбата гостува във Враца през месец януари 2017г. като част от международен проект, организиран от Търговско-промишлена палата- Враца.

Първенство по тенис на маса

На 09.03.2017г. в гр. Роман се проведе Областно първенство по "Тенис на маса". Под ръководството на Вилма Дамянова и Васил Василев, учениците на Средно Училище "Христо Ботев" завоюваха три II-ри места при: момичета 5-7 кл., момчета 5-7кл. и девойки 8-10 клас.

Средно училище "Христо Ботев" бе домакин на среща на представители на Софийски университет "Св. Климент Охридски"

На 07.03.2017г. Средно училище "Христо Ботев" бе домакин на среща на представители на Софийски университет "Св. Климент Охридски" с ученици (XI и XII клас) от гр. Враца.
Учениците имаха възможност да се запознаят с условията за прием в университета и тяхната бъдеща професионална реализация. Възпитаниците поставиха актуални за тях въпроси, свързани с кандидатстването и имаха възможност за събеседване с представители на факултетите по славянски филологии, класически и нови филологии, геолого-географски и философски факултет.

Проект „Европа – родина на видни реформатори”

На 06.03.2017г. Средно училище "Христо Ботев"- Враца посрещна гости от три държави- Германия, Полша, Унгария по програма "Еразъм+", Проект „Европа – родина на видни реформатори”.
По време на работата по проекта ще бъдат разгледани животът и делото на реформатори като Бетовен, Коперник, папа Йоан Павел II, Софроний Врачански, Андрей Николов.
Без своите реформатори Европа не би била това, което е днес. Голям брой ученици не осъзнават, че много реформатори произхождат от техния регион. Поради това целта на проекта е от една страна младежите да се запознаят с местните реформатори и с техните идеи и постижения. От друга страна в условията на все по-развиващата се глобализация е препоръчително те да познават и реформатори от други европейски страни. За тази цел проектът предлага редовен обмен на информация между учениците и учителите, така че всяка една страна да представи видни реформатори, изиграли важна роля в развитието на региона, държавата и Европа. Всички тези личности трябва да се изберат така, че да представляват пример за подражание на днешната младеж.
Крайният продукт от работата по проекта ще бъде изложба на плакати, свързани с избраните от учениците реформатори. Те ще съдържат кратка автобиографична справка и описание на идеите и делото им. В същото време на базата на текстовете учителите ще изработят учебни материали, които да се използват в процеса на обучение по немски език.

Национален празник на България

За поредна година Средно училище "Христо Ботев"- Враца взе активно участие в отбелязването на Националния празник на България!

Покана за Обществен съвет

Председателят на Обществения съвет при Средно училище „Христо Ботев“ град Враца кани всички членове на Обществения съвет към училището на събрание на 14 март 2017 г. от 17,30 часа в аулата на училището при следния
 
 
 
Дневен ред:
 
 
1. Обсъждане на предложения за избор на учебници и учебни комплекти за първи и пети клас за учебната 2017/2018 година.
2. Oтчет за дейността на училището за първия учебен срок.
3. Обсъждане на Бюджет 2017.
4. Текущи.
 
 
 
 
 
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ
ПРИ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ“-ВРАЦА:
ВЕСЕЛИНА СТАНИСЛАВОВА
 

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti