Sl 1 Sl 3

Абитуриенти с големи сърца

На 15 май 2018 г. се проведе тържествено изпращане на 111-ия випуск на едно от най- старите и най- известни училища в Северозападна България- Средно училище „Христо Ботев“- Враца.
На церемонията присъстваха родители, учители, ученици и гости.
Приветствие към абитуриентите отправи директорът на училището – г-н Виктор Кръстев, а след това ги поздравиха и официалните гости: г-н Румен Антов - председател на Общински съвет - Враца, г-жа Теодора Игнатова - почетен консул на Република България в Република Конго и дарител на СУ „Христо Ботев“, а също и г-жа Виолина Мермерска - председател на Училищното настоятелство при СУ „Христо Ботев“- Враца.  Поздравителен адрес от кмета на Община Враца - Калин Каменов, бе представен от г-жа Маринела Петрова – директор на Дирекция „Образование, здравеопазване и социални дейности“.
 В чест на 111-ия випуск бе открит светодиоден информационен екран, позициониран над главния вход на училището. Дарителят, Теодора Игнатова, заедно с г-н Румен Антов свалиха бялото платно от екрана и пожелаха на зрелостниците успешен път в живота. Музикален поздрав към абитуриентите бе поднесен от легендата на българската народна песен - Валя Балканска и майсторът на родопската каба гайда - Петър Янев. Изпълнението развълнува абитуриентите и гостите, напомни за уникалността на фолклора и корените на българските национални традиции.

II-ро място на състезанието "Млад огнеборец"

На проведеното Районно състезание на МПО "Млад огнеборец", възпитаниците на Средно училище "Христо Ботев"-Враца под ръководството на Вилма Дамянова за пореден път доказаха, че са отлични бойци и заслужават аплодисменти. Класираха се на второ място в комплексното класиране. Нека им пожелаем в бъдеще да продължават с победите!

В десетката сме на Републиканското първенство по приложно колоездене

Отборът на училището по приложно колоездене се класира на осмо място на Републиканския шампионат на 11 и 12 май 2018 година в с. Челопеч. Училището бе наградено с нов велосипед за нуждите на Клуба по приложно колоездене. Учениците се подготвяха под ръководството на г-н Генади Димитров.
Ръководството на училището поздравява отбора за престижното класиране и пожелава ан учениците нови успехи!

Математически успехи

Гергана Георгиева Пащрапанска от 2в клас е носител на бронзов медал и грамота за 3.място във Великденското математическо състезание, организирано от Съюза на математиците в България.
Училищното ръководство поздравява Гергана за победата!
Успех в покоряването на математиката!

Розите на България


Учениците от начален етап на училището отбелязаха  11 май – Деня за почит на Светите братя Кирил и Методий с традиционно изплитане на венец от пролетни цветя.
Децата се включиха и в националната инициатива „Розите на България“, организирана от МОН във връзка с празника.
Целта на инициативата бе ученици от всички български училища по света да се обединят и  под звуците на фолклорна музика да танцуват български  хора

Наградени участници в Ботевска работилница-2018г.

I Възрастова група (1-4 клас) - Живопис

 1. Никола Яворов Венчев – 2 а клас, СУ „Христо Ботев”- Враца
 2. Ния Пламенова Панова – 4 клас, ОУ „Цанко Церковски“ – Мизия
 3. Михаела Данаилова Георгиева – 4 клас, ОУ „Цанко Церковски“ – Мизия

I Възрастова група (1-4 клас) - Графика

 1. Александър Анатолиев Христов – 4 клас, ОУ „Цанко Церковски“ – Мизия
 2. Самуил Иванов Томов – 3 а клас, СУ „Христо Ботев”- Враца
 3. Емили Бисерова Величкова – 4 клас, ОУ „Васил Левски“ – Враца

II Възрастова група (5-6 клас) - Живопис

 1. Мария Георгиева Янева – 6 клас, ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца
 2. Симона Симеонова Берчева – 6 клас, ОУ „Цанко Церковски“ – Мизия
 3. Катрин Асенова Петрова – 5 клас, ППМГ „Академик Иван Ценов“-Враца

II Възрастова група (5-6 клас) - Графика

 1. Елица Цветкова Комитска – 5 а клас, СУ „Христо Ботев”- Враца
 2. Емилия Данаилова Георгиева – 6 клас, ОУ „Цанко Церковски“ – Мизия
 3. Цветан Димитров Савов – 6 клас, ОУ „Цанко Церковски“ – Мизия

III Възрастова група (7-8 клас) – Живопис

 1. Андрея Йорданова Банкова – 7 клас, ОУ „Цанко Церковски“ – Мизия
 2. Анна-Мария Георгиева Иванова – 8 клас, СУ „Отец Паисий“ – Враца
 3. Лияна Валериева Горанова – 8 клас, СУ „Отец Паисий“ – Враца

III Възрастова група (7-8 клас) - Графика

 1. Никол Христова Николаева – 8 клас, ППМГ „Академик Иван Ценов“-Враца

Ботевска работилница, 2018г.

На 08 май 2018г. стартира Ботевска работилница - 2018г. Участниците работиха в Етнографския комплекс, пред Куртпашовата кула и паметника Христо Ботев. Всички представени рисунки ще вземат участие в зиложба, която ще бъде експонирана в Младежки дом - /Синя зала/ гр. Враца. Победителите ще бъдат обявени на 09 май 2018г.в Младежки дом и на сайта на училището. Официалното награждаване на победителите ще се състои на 29 май 2018г. от 17:00 часа от кмета на община Враца в Младежки дом - Синя зала.

Театрална дискусия "Шарен свят"

На 4.05.2018 група по интереси „Шарен свят“ по Проект „ Твоят час“ с ръководител Маргарита Стоянова организира театрална дискусия. Споделяйки своя опит, учениците сами достигат до историите, които искат да изиграят на сцената. Дискусията „ Шарени“ засяга важни за тийнейджърите теми като предаденото приятелството, първото влюбване, вземане на решения за бъдещето, раздялата на родителите, лайк манията във фейсбук и заплахите по интернет. Театралната дискусия не само стимулира креативността на учениците, но и по лек и интересен начин предлага за обсъждане различни ситуации от ежедневието на младите хора и така да се демонстрират ценностни системи и нагласи и формират у учениците умения за критично мислене и вземане на решения.

Поредна победа за Ботевци

На 04 май 2018г.  в Средно училище „Христо Ботев“ – База 2 се проведе Областен етап на ученическо състезание  „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. Отборът на СУ „Христо Ботев“ спечели за пореден път първото място.
В надпреварата с 470 точки се наложиха Вивиан Веселинова Василева от 6.а клас, Йоана Харалампиева, Никол Павлова и Гергана Партовска от 7.г клас.
Ръководителите  на отбора Мария Димитрова, Румен Евлогиев и Антоанета Цветкова им пожелават успех на Националното състезание, което предстои.

Гордеем се с Вас, момичета!

За втора поредна година ботевци участваха в Национална олимпиада по астрономия

От 4.05.2018г. до 6.05.2018г. в гр. Кърджали се проведе XXI Национална олимпиада по астрономия. Учениците: Виктория Симеонова от 7д клас, Радина Драгошинска от 7б клас, Иван Бърдарски и Преслав Панков от 8а клас с ръководител Благовеста Гладнишка се класираха за националния кръг на олимпиадата и попаднаха в списъка на най- добрите астрономи във възрастова група 7-8 клас. Гордост за нас е, че от 42 участници от цялата страна в тази възрастова група, четирима са представители от нашето училище. Поздравяваме ги за постижението и им пожелаваме бъдещи успехи!

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti