Sl 1 Sl 3

25 февруари - Ден на розовата фланелка

Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва Деня за борба с тормоза в училище. Той е познат също и като "Ден на розовата фланелка". На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
Всичко започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от учениците Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. На следващия ден споменатите по-горе ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на техния съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, емейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.
Скоро инициативата на канадските ученици се подема от хиляди училища по целия свят. През 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни честват този ден.
В СОУ “Христо Ботев” денят бе отбелязан с различни инициативи – изработване на табла, изготвяне и разпространяване на флаери, радиопредаване.
На мониторите в коридорите бе представена презентация по темата, която даде повод за много въпроси и предложения за ненасилие в училището.

Златни медали от танцов турнир

На 22 февруари в София се проведе традиционният турнир по спортни танци „Изгряващи звезди“.
Илиан Евтимов Борисов от 4.б клас,  взе участие в раздел „Соло“,  “Двойки“ и раздел „Формация“. Равносметката е:  две първи и едно трето място, съответно два златни медала и три златни купи.
Ръководството на училището пожелава на Илиан още много успехи и поводи за гордост в танцовото изкуство.

Награда за литературния клуб „Ботевци” от Националния поетичен конкурс „Любовта...” 2015

Поощрителната награда от  XV издание на Националния поетичен конкурс „Любовта...” 2015 беше присъдена  на Дарена Дилчовска от Х б клас. Младата ни поетеса получи приза си от директора на Младежкия дом  г-н Георги Врабчев на импровизирана церемония снощи. Тазгодишното издание на конкурса беше белязано от силното  присъствие на творци от цялата страна, както и масовото  участие на членовете на литературния ни клуб – Симона и Владимира от VIII a, Пепа от VIII в, Алекс от Хг, Михаил от IХ б, Теодор от ХIIб. 

Посещение в Окръжен съд

На 18.02.2015 г. в сградата на Окръжен съд – Враца се проведе обучение по пилотна програма „ Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие“.  Този път  лекциите и дискусиите  бяха заменени от симулативен процес  по гражданско дело. Участниците от 10 Б, В, Г  клас  се вживяха в ролите на съдии, адвокати, свидетели  и представиха пред своите съученици и пред съдии от Окръжен съд  - Враца,  граждански процес.   За всички присъстващи в залата беше много интересна интерпретацията, която нашите ученици направиха  на реално гражданско дело. След симулативния процес се проведе оживена  дискусия и учениците получиха ценни съвети от съдиите.

Литературният клуб „Ботевци” участва в традиционното градско четене „Любов и вино” 2015

Членовете на училищния литературен клуб „Ботевци”  Дарена Дилчовска от 10 б клас и Пепа Петкова от 8 в клас се включиха в  градското литературно четене „Любов и вино” на Клуба на дейците на културата – Враца, посветено на Деня на влюбените и Трифон Зарезан. Проявата се състоя на 18.02.2015 г. от 17 часа в читалнята на Регионалната библиотека „Христо Ботев” – Враца. В рамките на поетичното мероприятие пред врачанската общественост беше представена дейността на клуб „Ботевци” и прозвучаха нови творби на младите ни дарования. Сред участниците в четенето, което е част от годишния календар на КДК-Враца, се открояваха известни врачански поети като Цветан Илиев, Ботьо Гарвански, Татяна Стоянова, Огнян Пищиков, Евдокия Марангозова, Валентина Панова, Анета Дилова, Диана Николчева, Мариела Ценова, Златка Петрова и др.

Отбелязваме 142-годишнина от обесването на Васил Левски

На 17 февруари в Младежки дом – Враца се проведе  младежкото състезание „За чиста и свята република“, посветено на живота и делото на Васил Левски.
Отборът на училището ни в състав:  Дарена Дилчовска, Валентин Парасков, Любомир Злидолски, Георги Горанов и Ивон Цветанова, подготвени от учителя си по история и цивилизация – г-жа Мая Антова, се представи достойно и спечели призовото второ място.
Проявата се организира за трета поредна година, като всеки път се провежда по повод  годишнината от гибелта на Апостола.
Състезанието „За чиста и свята република…” даде старт и на Общинската програма за патриотично възпитание за 2015, която се провежда под егидата на народния представител Красимир Богданов.
На 19 февруари ученици от ученическия съвет на училището ще поднесат цветя пред паметника на Апостола, в центъра на града, в знак на признателност.
През деня, в двете смени на учениците, ще бъдат проведени радиопредавания.

"Доброволчеството е нашата работа", Сивас 2015 година

В периода от 10.01.2015 г. до 19.01.2015 г се проведе първата международна работна среща в гр. Сивас, Турция, по проект ‘’Доброволчеството е нашата работа’’, Ключова дейност 2 – „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“, дейност „Стратегически партньорства“, сектор „Училищно образование“, Програма ‘’Еразъм+’’, по договор 2014-1-TR01-KA201-011351_4 между СОУ”Христо Ботев”- гр. Враца и Център за развитие на човешките ресурси. Участие взеха трима учители и четирима ученици. Страни партньори по проекта са Турция, България, Полша, Унгария, Испания и Италия. Проведени бяха мероприятия по дейностите във връзка с реализацията на проекта, както следва: 7 работни срещи в училището координатор – Sivas Lisesi, с учители и ученици от останалите 5 държави-партньори, на които бяха представени презентации на тема “Моята страна, моят град, моето училище”. Представена бе Турската образователна система, правителствени и неправителствени организации в Турция, занимаващи се с доброволчество. Избрано бе лого на проекта, представена бе техника за рисуване върху водна повърхност-Ебру, организиран бе курс по турски език, избрана бе играчка на проекта, изработена от рециклирани материали. Осъществена бе културна обиколка из Кападокия и Истанбул. Организиран бе семинар на тема’’Бездомните животни’’, посетен бе приют за бездомни животни. Организирана бе среща с областния управител на гр.Сивас.

Отборът на Vб клас с победа в училищно математическо състезание

На 11 февруари в аулата на училището се проведе традиционното математическо състезание, в което взеха участие отборите на петите класове.
В продължение на 60 минути учениците решаваха задачи от учебния материал, а също и такива за развитие на логическото мислене.
На първо място се класира отборът на Vб клас в състав: Моника Митова, Зорница Зарева, Ростислава Иванова, Ралица Иванова и Никола Узунов. Децата бяха подготвени от учителката им по математика – г-жа Татяна Илиева.
На победителите бяха връчени грамоти и предметни награди от директора на училището – г-н Виктор Кръстев.
 

"Дива любов" - нова изява на екоклуб "Детелини"

На 10.02.2015 г. Екоклуб „ДЕТЕЛИНИ“ с ръководител Г.Комитска присъстваха на откриването на фотоизложба  „ДИВА ЛЮБОВ“ в Природозащитен център „НАТУРА“. Фотосите представят брачното поведение на  животни срещащи се на територията на Природен парк  „Врачански Балкан“.   Изложбата има образователен характер, тъй като дава информация за поведението на животните по време на размножителния период  и отглеждането на малките. В началото Оля Генова и Василка Коловска проведоха беседа с учениците за това какво знаеят и какво незнаят за представителите на животинския свят на природния парк – вълци, лисици, щъркели, черешарки, бръмбари и др.  В духа на наближаващия празник „Свети Валентин“ животните са представени по двойки, освен това учениците имаха възможност да изработят екстравагантна картичка – влюбени таралежчета, както и да напишат своето послание към любим човек. Разиграна бе и томбола за най-чаровна снимка на двойка животни с награди, осигурени от Природозащитен център „НАТУРА“. 

Гостува ни зеленият 3D еко автобус

Учениците от начален етап се включиха в информационно – образователната инициатива „Зеленият 3D еко автобус – „Летящата еко класна стая”, която се организира от „Екопак България” АД.
Автобусът побира 50 деца и има два триизмерни екрана, които интерактивно представят информация за опазване на околната среда и разделно събиране и рециклиране на отпадъците. Обучението на децата бе с времетраене 40 минути (един учебен час) и включи специално 3D филмче за разделното събиране и интерактивна игра „Стани еко герой”.
Освен познания, децата получиха като подарък семенца, които собственоръчно да засеят. Впоследствие могат да се регистрират на сайта на инициативата и да участват в специална томбола. Голямата награда в нея е компактен цифров фотоапарат.

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti