Sl 1 Sl 3

Александра от 9а - пета на Националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование.

Да достигнеш до национален кръг на олимпиада - това е значително постижение. 
А Александра Калинова е на пето място в своята възрастова група, пета сред шейсетте най-добри млади биолози в страната. Това е изключителен успех. За втора поредна година Алекс показа висока класа в избраната от нея наука.
Какво ли ще чуем за нея след години!?
Браво, Алекс!
Горди сме с теб! Радваме се, че един от Нас го е постигнал!
Много успехи и занапред!

Какво казва Алекс?
"За мен биологията се превърна в нещо много повече от наука, нещо много естествено и близко до мен.
Олимпиадата е не просто състезание, а дълъг път, който трябва да извървя, за да получа плодовете на своя труд.
Изключително съм признателна на своя преподавател по биология Ирена Захариева, с която вложихме изключително много труд и всеотдайност в това начинание и която ми помогна да постигна всичко дотук и да порасна още малко.
Благодаря Ви, г-жо Захариева!"

Клуб "Ботевци" се включи в хумористичното четене на врачанските творци

Стихчета, вицове, пародии на класически текстове, комични истории от ежедневието и смях огласяха до тъмно къщата на КДК- Враца, в която се състоя традиционната първоаприлска вечер на хумора и шегата.
В тази творческа среща на местните зевзеци взеха участие нашите хумористи:
Виктория Андреева - 8 а клас
Михаил Митев - 9 б клас
Дарена Дилчовска - 10 б клас.
Водещ на проявата беше Огнян Пищиков-Баце, а със свои творби се представиха Ботьо Гарвански, Кирил Андровски, Анета Дилова, Боян Цолов, Валентина Панова, Евдокия Марангозова, Тошко Тодоров, Димитър Иванов, Цветан Дочев /Дедо Скръц/ и други.

Пърокласниците ни вече знаят всички букви!

На специално подготвени тържества за буквите малките ученици се представиха блестящо и показаха пред своите родители колко много знаят.
Гостите бурно аплодираха всички изяви: умения за четене, писане, танцуване, отгатване на трудни гатанки, актьорски и певчески таланти.
Децата благодариха на своите родители, учители и възпитатели за помощта, която им дават по трудния път към знанието. 

Часът на Земята

На 28 март, ученици от фолклорна формация „Славейче“, с ръководител Ивка Лазарова, се включиха в инициативата на Дирекция ПП “Врачански Балкан“ и РИОСВ за отбелязване Часът на Земята.
Тази година акцент в програмата на организаторите бяха акустичните изпълнения на свещи на народни песни от формацията.
 

„Чети! Сподели! Бъди крачка напред!“ - домакини на викторина

На 30 март 2015г., училището ни беше домакин на общински кръг на викторина „Чети! Сподели! Бъди крачка напред!“.
Децата от начален етап на седем училища споделиха наученото и прочетеното от трима автори: Ангел Каралийчев, Асен Разцветников и Астрид Линдгрен.
Състезанието протече в два кръга. Децата показаха невероятни знания и умения.
Победители станаха учениците от НУ „Иванчо Младенов“.

„Пролетните гласове” на „Ботевци" звучаха в поетична вечер

Клубът на дейците на културата /КДК/ - Враца организира поетична вечер под надслов „Пролетни гласове", посветена на най-младите литературни дарования в града. Проявата се състоя на 25.03.2015 г. от 17 часа в Дановата къща.
В поетичното четене с нови стихове, есета и кратки разкази участваха младите „Ботевци":
1.Дарена Ивайлова Дилчовска - Х б клас, 
2.Симона Николаева Колева - VIII а клас,
3.Владимира Евгениева Христова - VIII а клас,
4. Виктория Бориславова Андреева - VIII а клас,
5.Михаил Орлинов Митев - IХ б клас
6.Албена Ангелова Георгиева - IХ б клас
7.Цветелинка Илиянова Цветанова - Х а клас
8. Даяна Цецова Благоева - IХ а клас
Ръководителят на „Ботевци” Диана Николчева представи дейността на сформирания през настоящата учебна година литературен клуб, който е наследник на десетилетни традиции в най-старата врачанска гимназия.
Сред публиката бяха утвърдени поети като Върбан Велчев, Анета Дилова, Евдокия Марангозова, Валентина Панова, Цветан Илиев и др., с чиито лирични откровения  във втората част на вечерта се осъществи поетичният диалог между поколенията. В последвалата дискусия, организирана от председателя на КДК Емилия Ралчева, учениците получиха ценни съвети и бяха насърчени за нови творчески изяви.

"Рицари на светлината"

На 18 март, в рамките на седмицата посветена на природните науки в СОУ „Христо Ботев“ се проведе състезание по физика. По този начин в училището се отбеляза и Международната година на светлината и светлинните технологии. Три отбора с ученици от 7. клас носещи имената на основните цветове формиращи бялата светлина (червен, син и зелен), влязоха в битка използвайки знанията си по физика.  И трите отбора се представиха отлично и завършиха наравно. Желаем им да се представят също така добре и на предстоящите им външни оценявания.

Дария /12 б/ и Александра /9 а/ достигнаха до най-престижното състезание за ученици - национален кръг на олимпиада

Преди последния училищен звънец Дария Колева ще премери сили с най-успешните свои връстници на националния кръг на олимпиадата по Български език и литература. Това е блестящ финал сред поредицата успехи от ученическите години на Дария. Сигурни сме, че оттук нататък ще има нови върхове!
За втора поредна година Александра Калинова отива на национален кръг на олипиадата по Биология и здравно образование. Алекс не отстъпва от завоюваните позиции, а най-високите постижения предстоят!
Браво, момичета!
Гордеем се с вас!

,,Чети ! Сподели! Бъди крачка напред!”

Във връзка с инициативата  на  РИО  на МОН  ,,Чети ! Сподели! Бъди крачка напред!” учениците от начален етап проведоха заключително мероприятие на училищния кръг.
В актовата зала на училището децата четоха произведения от авторите Асен Разцветников, Астрид Линдгрен, Ангел Каралийчев, пяха заедно с педагогическия съветник Христо Христов песни по текст на Асен Разцветников, представиха презентации по темата и изработиха постери с биографични данни за авторите.

25 февруари - Ден на розовата фланелка

Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва Деня за борба с тормоза в училище. Той е познат също и като "Ден на розовата фланелка". На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
Всичко започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от учениците Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. На следващия ден споменатите по-горе ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на техния съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, емейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.
Скоро инициативата на канадските ученици се подема от хиляди училища по целия свят. През 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни честват този ден.
В СОУ “Христо Ботев” денят бе отбелязан с различни инициативи – изработване на табла, изготвяне и разпространяване на флаери, радиопредаване.
На мониторите в коридорите бе представена презентация по темата, която даде повод за много въпроси и предложения за ненасилие в училището.

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti