Sl 1 Sl 3

Литературните клубове ,,Ботевци’’ и „Млади творци“ отбелязаха с рецитал рождението на Христо Ботев

169 години от рождението на патрона на училището  бе поводът, които на 13.01.2017 г. в 12.30 часа събра ученици и преподаватели в аулата на СУ”Христо Ботев” . Литературното  четене  „С Ботев в сърцето“ включи рецитал на Ботеви творби, представен от младите творци с ръководител Николай Стоев. Своя авторска поезия за родния град и войводата прочетоха Ботевците с ръководител Диана Николчева.
„Има личности, които идват на този свят със знаците на своята предопределеност. Измежду тях е Христо Ботев – публицист, поет и революционер; идеалист, пожертвал се в името на националната свобода, герой,  превърнал се в мяра за национално достойнство . Роден е на Рождество Христово – 25 декември 1847 г. – по нов стил – 6 януари 1848 г. – Богоявление. В народния календар тези големи църковни празници носят символиката на началото, на пречистването и на прехода към новия кръг от духовната спирала. Те са знаци за граничност и за възраждане. Рождената дата и името  пораждат асоциация за Българския Спасител.

Електронно състезание по география

Нашето училище бе домакин на първото електронно състезание по география и икономика за ученици от 11 и 12 клас. Състезанието се провежда съвместно с ЮЗУ “Неофит Рилски“ – Благоевград и е с формат на ДЗИ без тема за развиване. Ученици от три училища: СУ „Христо Ботев“ – Враца, СУ „Никола Войводов“ – Враца и СУ „Иван Вазов“ – Мездра решаваха  онлайн индивидуални тестове, в рамките на един астрономически час. Системата дава възможност след приключване на теста учениците да видят веднага своите точки и отговорите на въпросите. Всички се справиха с лекота и се ориентираха на какво ниво са техните знания. Сред участниците има с много добри резултати  - едно момиче с максимален брой точки и доста от тях с над 50 точки. Висшето учебно заведение предлага възможност на зрелостниците да кандидатстват в избрана специалност на университета с резулатата от състезанието, а сред тях са различни педагогики и някои  атрактивни специалности  като География и регионална политика, Екология и опазване на околната среда.  

В памет на Георги Митев

В днешното смирено общество често загърбваме обществените интереси, в името на личните. Не се опитваме да се справим с пошлостта, бездействието, безсрамието и безпомощността, които принизяват нашата амбиция, дух и дадености. Ако не ги използваме правилно с времето те избледняват. Да се биеш с вятърните мелници, въпреки че знаеш колко много ще боли от ударите на живота, да продължаваш да действаш и въздействаш на обществеността – това вече се нарича героизъм. Днес той се среща рядко, а истинското му олицетворение бе Георги Митев. Млад герой, който обаче не би се припознал като такъв, защото бе твърде човечен, здраво стъпил на земята, знаещ какво иска и как да го постигне. С неговата харизма не спираше да мотивира младите незавършени личности, връстници, приятели и всички около себе си с достойнство за подражание. Научил ги на най-ценните уроци в театралното изкуство – да бъдат преди всичко хора, зад маските, които слагат. За това той е и един достоен Човек, мислещ отвъд рамката и съвършен пример за младото поколение – да не се примирява с обстоятелствата, да вярва в невъзможните си мечти, защото успяват само тези, които дръзват да споделят мнение срещу недоволството.
Почивай в мир, Георги!
Поклон от името на учениците и целия колектив на СУ „Христо Ботев“

По традиция - в дом "Зора"

С коледен благослов за здраве и берекет, песни, танци, стихотворения и възстановка на Бъдни вечер учениците напълниха сърцата на възрастните хора с истинска новогодишна и коледна атмосфера.
В навечерието на един от най-светлите християнски празници–Рождество Христово във всеки от нас се запалва светлина в очакване на най-светлото чудо - раждането на младенеца.
В тези дни ние, възрастните, създаваме преживяване на настроението на тъмнина и светлина, радост и доброта и децата чувстват това. Те също се изпълват с тези преживявания, във всекиго гори вътрешна светлина, духовна светлина.
Рождество Христо­во е велико прераждане на душата на всеки, който не е забравил човешкото си начало, възраждане и подтик към смирение, добри дела и разбирателст­во, импулс за честен труд, вяра в могъществото на съдбата, непрекъснати усилия за плодна жътва. То­ва, че сме жители на нашия реален свят, е щастие. Ако направим така, че коледната празничност ус­пее да приглуши в нас завистта и недоверието, да пречисти мислите ни в купела на благородството - то има за какво да се живее, да се мечтае и да се труди синът божи - човекът!
Нека да съумеем да запазим магията на Коледната нощ през цялата година, за да бъдем по-добри, да се обичаме повече и да имаме силата
да сътворяваме по едно малко чудо всеки ден – една усмивка, едно добро дело, един топъл жест пожелаха учениците на бабите и дядовците, пожелават го и на всички вас, врачани!

Коледна пиеса

Коледна пиеса на английски език и подаръци за учениците от 2,3 и 4 клас. Над 100 деца присъстваха на коледното представление на учениците от 8А клас. Преслава, Патрисия, Алексия, Габриела, Радина, Александра, Георги Пламенов, Георги Славейков, Диана, Ирена, Анастасия, Борис и Кристиян зарадваха малчуганите със забавна пиеса, вдъхновнена от известното анимирано сериалче "Peppa Pig". Накрая имаше и награди за най-наблюдателните и знаещи английски език. Всяко дете получи и лакомство, направено от учениците от 8а клас.
 

 

 

За Коледа по серафимовски

Група ученици от 6г клас и техните учители – Мая Иванова и Илона Данковска, са изкушени от предизвикателството да говорят за добротата на един странен човек, за необикновената сила на духа - да бъдеш щедър, отзивчив и скромничко да помагаш на другия, без да чакаш отплата и благодарност.
Нека говорят шестокласниците, и то в навечерието на Коледа! 

Ученици от Средно училище „Христо Ботев“-Враца посетиха Дирекция „Бюро по труда“, Център за кариерно ориентиране и Младежки център - Враца

По проект BG05M2OP001-2.004-004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности  (ТВОЯТ ЧАС) – фаза І“ ученици от пети до девети клас на Средно училище „Христо Ботев”-гр. Враца от група по интереси „Таралеж“, посетиха Дирекция „Бюро по труда“, Център за кариерно ориентиране и Младежки център - Враца, където директорът на бюрото по труда, г-жа Маргарита Ангелова, обясни на младите хора какви услуги могат да очакват от тях: регистрация, професионално ориентиране, мотивационно обучение, обучение за придобиване на професионална квалификация; запознаване с програми и мерки за субсидирани места, умения и посредничество за намиране на работа; реализиране в Германия чрез дуално обучение /едновременна работа и учение/, възможности за работа в страните от Европейския съюз, възможности за работа след навършване на 16-годишна възраст и условия, които трябва да знаят преди наемане на работа. В Център за кариерно ориентиране-Враца учениците получиха консултации и информация за професии, училища и университети, в които могат да се запишат след като завършат седми клас или средното си образование, беше прожектиран тематичен филм и направени интерактивни упражнения, За да улеснят учениците в избора на образование, професия и работа, в планирането и постигането на мечтата им за професионална кариера кариерните консултанти от Центъра за кариерно ориентиране, предложиха индивидуални и групови консултации по образователно и кариерно планиране и развитие. В Младежки център – Враца децата получиха информация за работата на  посетената институция, по психо-социални въпроси, гражданско образование, научиха, че могат да получат нужната им здравна и правна информация, както и всичко от което се интересуват младите хора, да бъда консултирани от специалисти - психолог, лекар, юрист и др.

Ново признание за литературeн клуб „Ботевци“

Елица Ангелова от Х а клас спечели Поощрителната награда на журито в Националния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш 2016”, организиран от Фондацията "Шанс за децата на България". В конкурса са участвали общо 47 есета на тема „Горе от върха светът е твърде малък”. Творбата на Елица бе отличена единодушно сред победителите  от компетентното жури, за което ученичката получава предметна награда и грамота. Елица е активен член на литературния клуб „Ботевци“.
http://www.forbgkids.org/212/page.html

Ученици от Средно училище „Христо Ботев“-Враца посетиха сградата на ОД МВР Враца

По проект BG05M2OP001-2.004-004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности  (ТВОЯТ ЧАС) – фаза І“ ученици от пети до девети клас на Средно училище „Христо Ботев”-гр. Враца от група по интереси „Таралеж“,, посетиха сградата на областната дирекция на МВР - Враца, където бяха запознати с работата на различни отдели в системата на МРР. Децата получиха информация за работата на  системата за спешни повиквания-  тел.112;  разгледаха криминалистичната лаборатория, където получиха нагледна информация за различните видове наркотични вещества, както и препоръки за тяхното разпознаване и избягване. С особен интерес учениците проследиха снемането на пръстови отпечатъци; показана им бе методика за разпознаване на фалшиви банкноти и лични документи. В края на посещението учениците разгледаха  патрулен полицейски автомобил. 
Конкретен бенефициент на безвъзмездната финансова помощ по процедурата за директно предоставяне „BG05M2OP001-2.004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС) – фаза І“, по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 е Министерството на образованието и науката. Основна цел на проекта е създаване на условия за повишаване потенциала на учениците и на възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище.
 

Бъдете благодетели! Станете дарители! Съхранете българското!

Денят 6 декември се чества като Ден на дарителя в България. По този повод клуб „Родолюбие“, „Историческо наследство“ и „Пъстра китка“ към училището организираха своеобразен празник на дарителството. Така бе поставено началото на  дарителска кампания за събиране на предмети, свързани с културната и стопанска традиция на населението във Врачанско / народни носии, шевици, писани паници, шарени чорапи, пафти, накити, цървули, котлета и др./. Тя ще продължи до месец май и събраните предмети ще бъдат дарени на Етнографския отдел на РИМ - Враца. Така участниците в историческите клубове ще съхранят, пренесат и популяризират традициите от миналото за бъдещите поколения.
В препълнената аула на училището младите ботевци представиха примери за дарителство на благодетели от страната и Враца. Те презентираха, пяха и танцуваха, с което създадоха приповдигната атмосфера сред присъстващите ученици, родители и врачани. С емоционален тон  призоваха присъстващите:  „Бъдете благодетели! Станете дарители!“ и предадоха своето първо дарение от старинни предмети на представители на Етнографския музей.
Скъпи приятели на Средно училище „Христо Ботев“,  присъединете се към благотворителната ни инициатива, за да съхраним българското!

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti