Sl 1 Sl 3

„Пролетните гласове” на „Ботевци" звучаха в поетична вечер

Клубът на дейците на културата /КДК/ - Враца организира поетична вечер под надслов „Пролетни гласове", посветена на най-младите литературни дарования в града. Проявата се състоя на 25.03.2015 г. от 17 часа в Дановата къща.
В поетичното четене с нови стихове, есета и кратки разкази участваха младите „Ботевци":
1.Дарена Ивайлова Дилчовска - Х б клас, 
2.Симона Николаева Колева - VIII а клас,
3.Владимира Евгениева Христова - VIII а клас,
4. Виктория Бориславова Андреева - VIII а клас,
5.Михаил Орлинов Митев - IХ б клас
6.Албена Ангелова Георгиева - IХ б клас
7.Цветелинка Илиянова Цветанова - Х а клас
8. Даяна Цецова Благоева - IХ а клас
Ръководителят на „Ботевци” Диана Николчева представи дейността на сформирания през настоящата учебна година литературен клуб, който е наследник на десетилетни традиции в най-старата врачанска гимназия.
Сред публиката бяха утвърдени поети като Върбан Велчев, Анета Дилова, Евдокия Марангозова, Валентина Панова, Цветан Илиев и др., с чиито лирични откровения  във втората част на вечерта се осъществи поетичният диалог между поколенията. В последвалата дискусия, организирана от председателя на КДК Емилия Ралчева, учениците получиха ценни съвети и бяха насърчени за нови творчески изяви.

"Рицари на светлината"

На 18 март, в рамките на седмицата посветена на природните науки в СОУ „Христо Ботев“ се проведе състезание по физика. По този начин в училището се отбеляза и Международната година на светлината и светлинните технологии. Три отбора с ученици от 7. клас носещи имената на основните цветове формиращи бялата светлина (червен, син и зелен), влязоха в битка използвайки знанията си по физика.  И трите отбора се представиха отлично и завършиха наравно. Желаем им да се представят също така добре и на предстоящите им външни оценявания.

Дария /12 б/ и Александра /9 а/ достигнаха до най-престижното състезание за ученици - национален кръг на олимпиада

Преди последния училищен звънец Дария Колева ще премери сили с най-успешните свои връстници на националния кръг на олимпиадата по Български език и литература. Това е блестящ финал сред поредицата успехи от ученическите години на Дария. Сигурни сме, че оттук нататък ще има нови върхове!
За втора поредна година Александра Калинова отива на национален кръг на олипиадата по Биология и здравно образование. Алекс не отстъпва от завоюваните позиции, а най-високите постижения предстоят!
Браво, момичета!
Гордеем се с вас!

,,Чети ! Сподели! Бъди крачка напред!”

Във връзка с инициативата  на  РИО  на МОН  ,,Чети ! Сподели! Бъди крачка напред!” учениците от начален етап проведоха заключително мероприятие на училищния кръг.
В актовата зала на училището децата четоха произведения от авторите Асен Разцветников, Астрид Линдгрен, Ангел Каралийчев, пяха заедно с педагогическия съветник Христо Христов песни по текст на Асен Разцветников, представиха презентации по темата и изработиха постери с биографични данни за авторите.

25 февруари - Ден на розовата фланелка

Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва Деня за борба с тормоза в училище. Той е познат също и като "Ден на розовата фланелка". На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
Всичко започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от учениците Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. На следващия ден споменатите по-горе ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на техния съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, емейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.
Скоро инициативата на канадските ученици се подема от хиляди училища по целия свят. През 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни честват този ден.
В СОУ “Христо Ботев” денят бе отбелязан с различни инициативи – изработване на табла, изготвяне и разпространяване на флаери, радиопредаване.
На мониторите в коридорите бе представена презентация по темата, която даде повод за много въпроси и предложения за ненасилие в училището.

Златни медали от танцов турнир

На 22 февруари в София се проведе традиционният турнир по спортни танци „Изгряващи звезди“.
Илиан Евтимов Борисов от 4.б клас,  взе участие в раздел „Соло“,  “Двойки“ и раздел „Формация“. Равносметката е:  две първи и едно трето място, съответно два златни медала и три златни купи.
Ръководството на училището пожелава на Илиан още много успехи и поводи за гордост в танцовото изкуство.

Награда за литературния клуб „Ботевци” от Националния поетичен конкурс „Любовта...” 2015

Поощрителната награда от  XV издание на Националния поетичен конкурс „Любовта...” 2015 беше присъдена  на Дарена Дилчовска от Х б клас. Младата ни поетеса получи приза си от директора на Младежкия дом  г-н Георги Врабчев на импровизирана церемония снощи. Тазгодишното издание на конкурса беше белязано от силното  присъствие на творци от цялата страна, както и масовото  участие на членовете на литературния ни клуб – Симона и Владимира от VIII a, Пепа от VIII в, Алекс от Хг, Михаил от IХ б, Теодор от ХIIб. 

Посещение в Окръжен съд

На 18.02.2015 г. в сградата на Окръжен съд – Враца се проведе обучение по пилотна програма „ Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие“.  Този път  лекциите и дискусиите  бяха заменени от симулативен процес  по гражданско дело. Участниците от 10 Б, В, Г  клас  се вживяха в ролите на съдии, адвокати, свидетели  и представиха пред своите съученици и пред съдии от Окръжен съд  - Враца,  граждански процес.   За всички присъстващи в залата беше много интересна интерпретацията, която нашите ученици направиха  на реално гражданско дело. След симулативния процес се проведе оживена  дискусия и учениците получиха ценни съвети от съдиите.

Литературният клуб „Ботевци” участва в традиционното градско четене „Любов и вино” 2015

Членовете на училищния литературен клуб „Ботевци”  Дарена Дилчовска от 10 б клас и Пепа Петкова от 8 в клас се включиха в  градското литературно четене „Любов и вино” на Клуба на дейците на културата – Враца, посветено на Деня на влюбените и Трифон Зарезан. Проявата се състоя на 18.02.2015 г. от 17 часа в читалнята на Регионалната библиотека „Христо Ботев” – Враца. В рамките на поетичното мероприятие пред врачанската общественост беше представена дейността на клуб „Ботевци” и прозвучаха нови творби на младите ни дарования. Сред участниците в четенето, което е част от годишния календар на КДК-Враца, се открояваха известни врачански поети като Цветан Илиев, Ботьо Гарвански, Татяна Стоянова, Огнян Пищиков, Евдокия Марангозова, Валентина Панова, Анета Дилова, Диана Николчева, Мариела Ценова, Златка Петрова и др.

Отбелязваме 142-годишнина от обесването на Васил Левски

На 17 февруари в Младежки дом – Враца се проведе  младежкото състезание „За чиста и свята република“, посветено на живота и делото на Васил Левски.
Отборът на училището ни в състав:  Дарена Дилчовска, Валентин Парасков, Любомир Злидолски, Георги Горанов и Ивон Цветанова, подготвени от учителя си по история и цивилизация – г-жа Мая Антова, се представи достойно и спечели призовото второ място.
Проявата се организира за трета поредна година, като всеки път се провежда по повод  годишнината от гибелта на Апостола.
Състезанието „За чиста и свята република…” даде старт и на Общинската програма за патриотично възпитание за 2015, която се провежда под егидата на народния представител Красимир Богданов.
На 19 февруари ученици от ученическия съвет на училището ще поднесат цветя пред паметника на Апостола, в центъра на града, в знак на признателност.
През деня, в двете смени на учениците, ще бъдат проведени радиопредавания.

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti