Sl 1 Sl 3

Благодарствено писмо

Ръководството на училището благодари на всички ученици, родители, служители и приятели, които подкрепиха благотворителния концерт „Да подарим вълшебна Коледа“, проведен на 23 декември 2014 година.
Благодарение на съвместните ни усилия бяха събрани 2278.40 лева, с които ще бъдат  подпомогнати 14 ученици.
Надяваме се, че тази благотворителна инициатива ще остави следа в сърцата на всеки, включил се в нея.
Специални благодарности изразяваме към учителите и учениците, които направиха реализацията на концерта успешна! 

Г-жа В. Кацарска - на прощаване

Камбана звъни!
Звъни-и-и!
Непрекъснато звъни,
а звънът и достига различно до хората:
едни се дразнят, други наострят слух,
трети се радват и повтарят звука и,
а четвърти никога не го забравят.
Казват, че камбаната не е модерна, а антика.
Но щом я видим нещо топло ни изпълва,
кара ни неволно да я пипнем, звъна и да чуем.
Най-важно е кога и кой я залюлява и дали тежестта и позволява.
Понякога никой не успява, но ехото камбанно не стихва, все ехти.
Докосне ли я слънчев лъч, падащо листо, дъждовна капка,
безмилостно градушково зърно –
заслушайте се в този звук вълшебен,
 който шепне, заглъхва, трепти, ехти и за миг не спира дори.
Мелодия нечувана реди.
А когато пухкав сняг я навали – тя пак звъни.
Снежинките – палави сестри танцуват, пчелят в очите, чезнат и сълзят.
Танцувайте, снежинки, камбаната звъни! И утре идва пролет, хора!
Не една ръка на злодей опитва се камбаната да спре, уви,
тя продължава да звъни със звън, роден от тежестта и.
Хора, тя звъни, нищо, че е студена.
Зимата е нейното време, рождение и сила.
Лошите са сълзи лодки, без вода спират своя ход, защото няма весла, хора, вода и вятър.
Спира ходът техен, а камбаната отново звъни и песен незабравима реди.
А утре пак ще звъни.
А в роден край, за свои хора тя вечно ще звъни,
силно до последния ни ден звъни,
след час отново ще звъни!
Подобно птица полети, скали и бури победи,
защото спасява се, който полети!

Артистичен конкурс за таланти „Мини Мис и Мини Мистър“

На 19 Декември, в аулата на училището се проведе артистичен конкурс „Мини Мис и Мини Мистър“. Участваха малките таланти от първи до четвърти клас. Конкурсът се проведе на два етапа, като в първи кръг, малчуганите се представиха с артистично изпълнение по избор, а във втори кръг дефилираха с празнични тоалети. Настроението беше доста приповдигнато и всички много се забавляваха. Журито беше наистина затруднено в избора на малките мини мис и мистър, но в крайна сметка избраха:

Мини мис и мистър 1 клас – Димана Андреева и Петър Петров

2 клас – Габриела Петрова и Мартин Петров

3 клас – Теодора Василева и Тонислав Йорданов

4 клас – Калина Николова и Илиан Борисов

 

"Изгряващи звезди"

На 29.11. 2014г. в „Гранд Хотел Банско“ – гр. Банско се проведе открит турнир по спортни танци „Изгряващи звезди“ – за новосформирани и начинаещи двойки.
В него взеха участие Тодор и Ема от IVб клас . Те се състезаваха в клас 11-Е-латино група и представиха: Румба, Джайф и Ча-ча. Спечелиха III-то място и получиха медали и грамоти от журито и организаторите на конкурса, който се провежда за трета поредна година.

Министър Танев в нашето училище

Благодарствен адрес от министър Танев

Първи места за литературния клуб „Ботевци” от Националния конкурс по гражданско образование „Хората – еднакви и различни”– 2014

Ботевците Пепа Петкова от VIII в клас и Дарена Дилчовска от Х б клас са тазгодишните победители в двете възрастови категории на Националния конкурс по гражданско образование „Хората – еднакви и различни”– 2014. В Първа възрастова група (11-15 г.)  Пепа грабна първото място с есето си „Децата-еднакви и различни”, а във Втора възрастова група (16 – 19 г.) Дарена спечели с  „Училище по Свобода или Свободата да учиш”. Със свои есета в надпреварата също участваха представителите на клуб „Ботевци” Михаил, Петя и Албена от IХ б и Алекс от Х г клас.
Творбите на талантливите ни ученици бяха отличени сред 157 творби на техни връстници от цялата страна и впечатлиха журито в състав: Катерина Капралова – филолог, представител на издателство «Летера», а членове: Румяна Пашалийска – уредник на Дома-музей «Ангел Каралийчев» при Националния дворец на децата и Цветелина Василева – специалист-организатор «Програми» в Националния дворец на децата.
Конкурсът е включен в Националния календар за извънкласни дейности и се организира от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата. Има за цел да активизира интереса на учениците към правната проблематика и да ги стимулира към усвояването на знания, умения и компетенции, необходими за ролята им на граждани в съвременното общество; да стимулира формирането на нагласи за толерантност и сътрудничество с другите на основата на взаимното зачитане на правата и свободите и създаването на правилно отношение и климат на интеркултурализъм; да съдейства за развитието на подрастващите в дух на уважение към човешкото достойнство и ценност, равноправието и свободата.
Награждаването на призьорите е в петък 12.12.2014 г. в Националния дворец на децата – София.

Ученици от литературния клуб „Ботевци” са носители на националната награда „Стамен Панчев” 2014

Дарена Дилчовска от Х б клас  е лауреат на специалната награда от второто издание на литературния конкурс „Стамен Панчев” 2014 год. За стихотворението си „Спасение” авторката получи 150 лева от Община Ботевград и стъклен плакет от Дружество „Орханиец”. Това е поредното национално признание за поетичния талант на Дарена, която е участник в литературен клуб „Ботевци”, сформиран в учебното заведение.
Второ място в първа възрастова група, категория „Стихотворение” бе присъдено на Пепа Петкова – ученичка от VIII в клас, която също е член на  литературния клуб „Ботевци”.
Класирането на творбите бе извършено от жури в състав: председател - Петър Анастасов – поет и драматург, и членове Стефка Граматикова – председател на Дружество на литературните творци „Стамен Панчев”, Христина Иванова – журналист, Симеон Ангелов – зам.-председател на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев”, и Дечко Йорданов – член на дружеството. 

Награждаването се състоя на 29.11.2014 г. в Народното читалище "Христо Ботев 1884" - Ботевград.Паричните и предметните награди за победителите от двете възрастови групи в двете категории осигури правнукът на поета Стамен Панчев – Стамен Банковски, под чийто патронаж премина конкурсът.

Браво, Николай!

През тази учебна година нашето училище се включи в национален философски конкурс  на тема: „Българският път. Потенциал, проблеми, перспективи.“ Конкурсът се организира от СУ „Св. Климент Охридски“ и  под егидата на фондация  „Д-р Ж. Желев“. Ученици от 62 училища от цялата страна  участваха  в конкурса и бяха оценявани от университетски преподаватели по философия. Нашето училище беше представено от Николай Николов от 12 б клас, който се класира на престижното 4 място. 

Таланти в танца

   От две години четвъртокласникът Илиан Борисов тренира спортни танци и постига успех след успех. Заедно със своята партньорка, третокласничката Мария Янева, участват активно в състезателни турнири и печелят призови места. До момента са извоювали 11 медала, от които 3 златни, 4 сребърни и 4 бронзови. Наградени са със златна „Болярска купа“ в гр. Велико Търново и със сребърна купа „Изгряващи звезди“ в Благоевград.                                                                                                   
   От миналата година Илиан Борисов участва и в солови изпълнения. Доказал е неведнъж, че може да победи женската грация. Заслужено е спечелил 26 медала.   

Поводи да се гордеем ни донесе екоклуб "Детелини"

 ПОВОДИ ДА СЕ ГОРДЕЕМ НИ ДОНЕСЕ ЕКОКЛУБ „ДЕТЕЛИНИ“
На 18.10.2014 г. в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади в гр.София се състоя Национална конференция по проект „Младежи за устойчиво развитие“, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Като заключителен етап на проекта бяха наградени най-добрите творби на участниците в конкурсите за рисунка, фотография и есе. Бяха отличени също и екоклубовете с проведени най-добри кампании за повишаване на информираността за устойчиво развитие. Екоклуб „Детелини“ бе сред отличените за своята кампания за устойчиво развитие, която бе проведена през миналата учебна година. Освен грамота и плакет екоклубът ни получи награда за флаерите „Вики и Ники помагат на планетата Земя“, които разработихме във връзка с кампанията. Наградата е отпечатване на флаерите в тираж 1000 броя, финансирано със срдства от проекта.
На 18.11.2014 г. бяха обявени резултатите от конкурса за рисунка, есе и стихотворение на тема „Моята зелена мечта за България“ на сайта на кампанията на Екопак България АД http://zelena.ecopack.bg. Жури в състав: -  писателката Ваня Щерева, публицистът Константин Вълков и художникът Ставри Калинов, определи стоте най-добри произведения от цялата страна. На 14-то място в дългия списък се нареди Захари Иванов от VІІ г клас, който участва с есе и със стихотворение и си спечели чисто нав таблет. Честито, Захари! Гордеем се с теб! Продължавай да твориш и да прославяш училището и екоклуба и в други конкурси! 

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti