2016/2017

Покана

Ръководството и екипът на Средно училище "Христо Ботев"- гр. Враца кани всички ученици и техните родители да се включат в Националната кампания "Да изчистим България заедно!".
Ще очакваме всички желаещи да се явят в База 2 на училището на 16.09.2017г. от 10:00 часа.
Ръкавици и чували ще бъдат осигурени от училището.

Учениците от клуб „Чудният свят на личността“ към проект „Твоят час“ на МОН изявиха своята креативност в училищна пиеса

В края на учебната година бе и най- подходящият момент учениците от клуб „Чудният свят на личността“, с ръководител Гергана Вълчева, да поставят своята първа авторска пиеса „Прагът“. Тя представи пред публиката в аулата на училището един разединен клас със своя класен ръководител, който въпреки всички перипетии, стои плътно зад учениците си и не се предава пред предизвикателството да ги обедини. Сценарият е комичен, пародиен, ироничен на моменти, но в голяма степен представя реалния живот на учениците в училище. Участниците оживяха в различни образи и ситуации на конфликтни моменти и неразбирателства, но накрая показаха, че доброто винаги побеждава и любовта между хората стои над всичко!
Учениците получиха заслужени поздравления за превъплъщенията си и желание отново да пресъздадат пиесата през следващата учебна година.
В хода на проекта участниците от клуба реализираха и няколко социални експерименти в различни локации в град Враца, а целта бе да се установи готовността на жителите да окажат помощ на непознат в различни критични ситуации  и склонни ли са на добродетелна постъпка. Интересният извод от експериментите бе, че финансово по- задоволените граждани проявяват по- голяма склонност към подкрепа и взаимопомощ на съгражданин в беда.
Ученици бяха активни участници и в редица ролеви и ситуационни игри, групови и подгрупови работи, дискусии и обсъждания.
Ръководителят на клуб „Чудният свят на личността“- Гергана Вълчева, изказва своите искрени благодарности на всички ученици, които бяха част от проекта за учебната 2016/2017 година:

Виктор Кръстев: Винаги заставам на страната на ученика

На 1 юни общинският съвет на Враца Ви присъди наградата на Враца за принос в образователното дело. Доволен ли сте, че признанието дойде точно тази година?

Признанието дойде сега, а по-скоро поводът бяха юбилейните чествания на училището - 195 години от създаването му, 170 години от преобразуването му като мъжко класно училище и 110 години от Врачанска мъжка окръжна гимназия. Но Средно училище "Христо Ботев" извървя един тежък път през годините на прехода, през тези вече 27 години. Училището изцяло преобрази материално-техническата си база и от училище на средно ниво израсна до водещо учебно заведение в България. Смело мога да кажа, че сме едно от водещите училища с материално-техническата си база в европейските страни. Това го казвам на базата на сравнението с училищата, с които работим по европейски проекти. Тази година работим по 7 такива проекти, в които има средно по 6 държави, т.е. можем да се сравняваме с около 40 държави и сме наясно къде е нашето място. Пътуваме много, при нас също често идват европейски делегации. Аз съм щастлив от факта, че когато директори, учители и ученици от нашите партньори идват във Враца, те са невероятно изненадани от това, което заварват при нас.  Ние демонстрираме уникални кабинети, невероятно оборудване и матераилно-техническа база, която е на високо европейско равнище. Успяхме да завършим и още куп неща - като започнем от спортни площадки с изкуствена трева, преминем фитнес център и стигнем до метеорологичната станция и географска площадка, които са уникални за учебно заведение в България.

За успехите на Румен Николов от 9.Б клас

Конкурсът “Изворът“ се организира и администрира от „Амекси“ ООД, а се възлага от „Кока-Кола България“ ЕООД, съвместно с Фондация „Заедно в час”. В него участваха ученици от различни градове в България. В пет етапа на конкурса участниците трябваше да отговорят на зададените задачи:
Първи етап - Наука и творчество: Сподели снимка на своя рисунка или връзка към авторско видео, опиши проведен от теб научен експеримент или представи друго научно/аристично начинание, в което си участвал.
Втори етап - Моят учител: Какъв трябва да бъде добрият учител
според теб? Опиши го с 5 качества :)
Трети етап- Моето училище: Опиши с до 50 думи своята идея за хубава промяна в училище и как ще я осъществиш.
Четвърти етап - Хоби/извънучилищни интереси: Сподели с думи, снимка или връзка към авторско видео какво обичаш да правиш извън училище – да слушаш музика, да играеш на игри, да спортуваш с приятели или?
Пети етап - Ваканция: Разкажи ни с до 50 думи как ще направиш лятната си ваканция ползотворна.
В трети и пети етап жури, съставено от учители на Фондация „Заедно в час“ в състав: Александрина Андреева, Изабела Владимирова и Златина Георгиева, определиха победителите за големите награди. Журито оценяваха отговорите по следните критерии:
1. Писмена грамотност (правопис и граматика от 2 до 6, като 2= повече от 10 грешки; 6 = между 1-3 грешки).

Борис Борисов Митов от 8.А клас споделя

Фондация "VIII WORLD CHILDREN'S WINNER'S GAMES" ме покани да участвам в международните игри в Москва. Участвах в 4 различни спорта: плуване, тенис на маса, футбол и стрелба. Имам отличие по тенис на маса и плуване. Най-голямото ми постижение е по футбол, за което бях награден с бронзов медал.
Горд съм, че представих родината си и училището, в което уча! 

Лятна екоакадемия отвори врати в СУ „Христо Ботев“- гр. Враца

За втора поредна година в седмицата след края на учебната година в училище „Христо Ботев“ се провежда лятна екоакадемия „Нещо ново да узнаем, докато играем“.  Организатори са Г.Комитска и ученици от екоклуб „Детелини“, чиято инициатива цели да се приобщят най-малките към екологичната идея. Заниманията са на открито и включват разговори за природата и необходимостта да я опазваме, екоигри, викторини, творчески ателиета и др. Основни участници са кандидатпървокласниците, но могат да се включат и други деца от училището, квартала и града. В рамките на екоакадемията изява ще намерят и учениците от Екоартработилницата – извънкласна група по интереси по проекта на МОН – „Твоят час“. Темите, застъпени в програмата, касаят актуални екологични проблеми и дават възможност децата да разберат, че човекът е част от природата, зависим е от нея и е много важно тя да се опознава и опазва.
Първото занятие в дъждовния 19.06.2017 г. се проведе в аулата на училището и протече под наслов „Вода за живот“. Децата обсъдиха кръговрата на водата, ролята на живите организми в него, видовете вода в природата – сладки и солени, повърхностни и подпочвени, чисти и замърсени; водата като среда на живот; значение на водата в природата и за човека. Всички деца нарисуваха и подредиха в изложба своите рисунки на различни водни обитатели – рибки, рачета, китове, както и облачета, водопади и др.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer