• warning: Creating default object from empty value in /home/hristob/public_html/2012/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/views.module on line 1118.
 • strict warning: Declaration of views_handler_field::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/handlers/views_handler_field.inc on line 1148.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 136.

Гимназиален етап

Попътен вятър, зрелостници!

На 22.06.2018г. СУ „Христо Ботев“ – Враца връчи дипломите на своите зрелостници.
Деветдесет и шест  ученици са придобилите право да получат диплома за средно образование.
По предложение на класните ръководители и с решение на педагогическия съвет:
 • Почeтен знак – Плакет  получават Михаил Орлинов Митев  и Александра Калинова Ангелова, която е и отличник на Випуска.  Освен за отличните си постижения в процеса на обучение, Михаил и Александра получават отличието и за особени заслуги към развитието и утвърждаване авторитета на училището;
 • Почетен знак – Значка – получава Джулия Веселинова Тодорова - за отличен успех както от гимназиалния етап на средно образование /Отличен 6.00/, така и от държавните зрелостни изпити /над 5.50/.
 • Почетни грамоти получават четиридесет и седем зрелостници, които  се дипломират с отличен успех.
Училищното ръководство с гордост съобщава, че голяма част от завършилите вече са приети в университети в България и в чужбина.

Литературните клубове ,,Ботевци’’ и „Млади творци“ отбелязаха с рецитал рождението на Христо Ботев

169 години от рождението на патрона на училището  бе поводът, които на 13.01.2017 г. в 12.30 часа събра ученици и преподаватели в аулата на СУ”Христо Ботев” . Литературното  четене  „С Ботев в сърцето“ включи рецитал на Ботеви творби, представен от младите творци с ръководител Николай Стоев. Своя авторска поезия за родния град и войводата прочетоха Ботевците с ръководител Диана Николчева.
„Има личности, които идват на този свят със знаците на своята предопределеност. Измежду тях е Христо Ботев – публицист, поет и революционер; идеалист, пожертвал се в името на националната свобода, герой,  превърнал се в мяра за национално достойнство . Роден е на Рождество Христово – 25 декември 1847 г. – по нов стил – 6 януари 1848 г. – Богоявление. В народния календар тези големи църковни празници носят символиката на началото, на пречистването и на прехода към новия кръг от духовната спирала. Те са знаци за граничност и за възраждане. Рождената дата и името  пораждат асоциация за Българския Спасител.

Електронно състезание по география

Нашето училище бе домакин на първото електронно състезание по география и икономика за ученици от 11 и 12 клас. Състезанието се провежда съвместно с ЮЗУ “Неофит Рилски“ – Благоевград и е с формат на ДЗИ без тема за развиване. Ученици от три училища: СУ „Христо Ботев“ – Враца, СУ „Никола Войводов“ – Враца и СУ „Иван Вазов“ – Мездра решаваха  онлайн индивидуални тестове, в рамките на един астрономически час. Системата дава възможност след приключване на теста учениците да видят веднага своите точки и отговорите на въпросите. Всички се справиха с лекота и се ориентираха на какво ниво са техните знания. Сред участниците има с много добри резултати  - едно момиче с максимален брой точки и доста от тях с над 50 точки. Висшето учебно заведение предлага възможност на зрелостниците да кандидатстват в избрана специалност на университета с резулатата от състезанието, а сред тях са различни педагогики и някои  атрактивни специалности  като География и регионална политика, Екология и опазване на околната среда.  

1 декември - Световен ден за борба със СПИН

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS).
Червената панделка е международен символ на анти-СПИН кампанията. Тя е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се "Visual AIDS". Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. През годините червената панделка стана изключително популярен символ на различни инициативи и организации за борба с ХИВ/СПИН. 
Ученици от осмите класове на Средно училище „Христо Ботев“ град Враца отбелязаха Световния ден за борба със СПИН, като организираха открити уроци по подхода „Връстници обучават връстници“. Чрез твърдения осмокласниците проверяваха знанията си за ХИВ/СПИН и научиха повече за  начините за заразяване с ХИВ и как да се предпазват. Направена беше демонстрация на правилна употреба на презерватив. Раздадени бяха червени панделки – символ на анти-СПИН кампанията. Предстои да обсъждане на филма „Ти гониш“.

Десетокласниците и денят на отворените врати в Районен съд Враца

Ученици спасяват деца, тормозени от близките си
Симулативен процес бе разигран днес във врачанския районен съд по повод Деня на отворените врати. Ученици от десетите класове на училището влязоха в ролята на съдии и прокурори, за да разгледат казус, който им бе възложен като задача.
Случаят, с който се сблъскаха учениците от историческата и биологичната паралелка, бе за деца, подложени на тормоз от близките си.
Младите „магистрати“ се запознаха с документите по дело, подготвено от съдия Пламен Шумков. Случаят е реален, но имената на замесените са променени. Процесът бе за тормоз над малолетни деца, които били изоставени от майка си, която заминала за чужбина. Въпросът, който трябваше да решат учениците, е къде трябва да останат децата - при бащата или при бабата.
Десетокласниците бяха разделени на групи - съдии, прокурори и адвокати, като всяка от тях представи и защити тезите си. Под напътствията на съдия Шумков децата трябваше да вземат важно решение за това как да постъпят и на какво трябва да обърнат внимание в процеса.
Преди да се заемат със заплетения казус, учениците разгледаха деловодството, съдебните зали и научиха къде се подават жалбите.  

Седмица на историята

„Историята не е книга, не е учебник, тя е завещанието на цялото човечество“.  Под това мото от 28 март до 1 април 2016 г. в нашето училище се проведе традиционната седмица на историята и историческите паралелки, изпъстрена с разнообразни събития.
В предаване по кабелна телевизия „Римекс“ г-жа Мая Антова, главен учител в СОУ „Христо Ботев“ – Враца, представи програмата на седмицата на историята. Разказа за успехите на учениците от профил „История и цивилизация“, както и за интересните извънкласни дейности, организирани съвместно с други културни институции от нашия град.
Вълнуващо пътешествие в света на археологията и древното минало беше срещата на седмокласниците с Александра Кирилова, археолог в РИМ – Враца. От нея те научиха любопитни факти за професията на археолога и археологическите проучвания в нашия регион. Обогатиха знанията си за най-голямото тракийско съкровище - Рогозенското, открито преди 30 години и наречено „Находката на века“.
За любознателните ученици от 5, 6 и 7 клас беше организирана викторина, водещи, на която бяха ученици от 9 г клас, профил „История и география“. С голям ентусиазъм и желание да покажат своите знания те отговаряха на въпроси от различни исторически епохи. Разбира се, за най-знаещите имаше и награди.

Голям успех на Ивон от 12б

Ивон Емилова Цветанова, ученичка от 12б клас, е класирана за националния кръг на олимпиадата по български език и литература.

Нашето училище се гордее с талантливите си ученици, а на Ивон пожелаваме достойно представяне на предстоящата олимпиада!

Александра Калинова от Ха клас ще посети Европейския парламент

        Александра Калинова Ангелова от X А клас, профил Природоматематически от СОУ „Христо Ботев“- гр. Враца, ще посети Европейския парламент през март.   Ще се запознае с европейските институции в Брюксел  като победител в конкурса „В каква Европа искам да живея след пет години“. Конкурсът е част от инициативата „Европейско междучасие“ на  Светослав Малинов-член на Европейския парламент . В надпреварата взеха участие над 150 младежи от 23 гимназии в страната, от които победителите са 27 участници. С призовото си място  сред тях  Александра  представи  убедително своето училище и нашия град като  впечатли журито със своята оригиналност, задълбоченост и креативност.  Изложената й идея за развитието на „гражданско общество“ ще допринесе за по-добрата индивидуална подготовка и способността на младите хора да правят информиран избор в своето ежедневие. Такава е и насочеността на образователния процес в СОУ „Христо Ботев“-гр.Враца - училище, в което израстват знаещи и можещи личности с активно отношение към съвременните обществени процеси.
      Алекса интерпретира думите  на Виктор Юго: „ Ще дойде ден, когато всички нации на този континент ще бъдат едно цяло, без да загубят своите качества и идентичност. Ще дойде ден, когато единственото бойно поле ще бъде пазарът на конкуриращи се идеи. Ще дойде ден, когато оръжия и бомби ще бъдат заменени от избори“.  Десетокласничката заявява своето виждане за бъдеща Европа, в която функциите на  Европейския парламент са разширени, законодателството е общозадължително,  а народите - равнопоставени.
       Александра мечтае за Европа на откривателите, на  младите и амбициозните, които ще се гордеят с българския си произход и ще се вдъхновяват  с европейските демократични ценности и идеали.

Първа награда за есе в конкурса на Младежки център – Враца ”Професията на моя живот”

Литературният клуб “Ботевци” към СОУ “Христо Ботев” – гр. Враца  спечели две награди за есе в конкурса на Младежки център – Враца ”Професията на моя живот”. На първо място се класира Дарена Дилчовска от 11 клас, а деветокласничката Пепа Петкова получи грамота за участие. Резултатите от конкурса бяха обявени на 26.01.2016 г. в РИО - Враца от ръководителя на проекта Калина Дуранкева. 56 ученици от областта споделиха мечтите си за професионална реализация и кариерно развитие.
Жури в състав: председател – доц. д-р Огняна Георгиева от ВТУ и членове Петя Николаева – ст. експерт в РИО- Враца и Миглена Севделинова определи призьорите, които получиха грамоти, предметни награди и двудневни екскурзии. Поздравителни адреси за отлично представяне получиха и ръководителите, сред които и Диана Николчева.
Конкурсът е част от проект BG 06-105 „За подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в риск – изграждане на устойчив модел за интеграция и социално включване в община Враца“, Компонент 1 „Младежи в риск“ на Програма BG 06 „Деца и младежи в риск“ финансирана чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014. Основната цел на конкурса е ориентиране към подходяща професия, както и осъзнаване на професията като потребност и ценност, и че всеки човек е полезен за обществото, независимо каква професия упражнява.

Челни места в Националния литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя” – Чирпан 2016

Литературният клуб “Ботевци” към СОУ “Христо Ботев” – гр. Враца  спечели две призови награди от VII-я Национален младежки литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя” . В раздел “поезия” на първо място се класира Дарена Дилчовска, за стихотворението “Сълза по Ботев”, а на второ място - Пепа Петкова, за стихотворението “Летен дъжд”.
Тази година в надпреварата  взеха участие над 250 ученици от цялата страна. Жури в състав: председател - поетът Бойко Ламбовски и членове: поетите Георги Николов, Аксиния Михайлова и Анжела Димчева, отличи най-добрите творби.
Създаден по инициатива на дългогодишния уредник на къща музей “Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан, поета Димитър Данаилов, конкурсът се организира от Община Чирпан, Исторически музей – Чирпан и Фондация “Яворов”.
Резултатите от конкурса бяха обявени по време на традиционните Яворови януарски дни в Чирпан. Наградите бяха връчени на 15.01.2016 година от кмета на Община Чирпан инж. Кичка Петкова в експозиционната зала на къща музей “Пейо К. Яворов”.
 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer