От училищния живот

Празници, срещи и други мероприятия, организирани в училище

Продължава подкрепата от висши учебни заведения за запазване на гимназиалното обучение

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО УЧИТЕЛИТЕ И УЧЕНИЦИТЕ НА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ” ГР. ВРАЦА
Уважаеми учители и ученици от Средно училище „Христо Ботев”,
Историческият факултет на СУ „Св. Климент Охридски” изказва своята подкрепа на колегите-историци да запазят правото на прием в хуманитарна паралелка с профилиращ предмет история и цивилизации.
Ръководството на Деканата напомня, че това е първата историческа паралелка в България, създадена с научната подкрепа на преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски” през 1989 г. Сътрудничеството ни се разви през годините и показа, че новаторството и приемствеността са необходими на нашите две институции. Учениците от историческите паралелки са наши студенти и бъдещи колеги. Последните ни общи мероприятия бяха само преди няколко дни, по повод 170 години от рождението на Христо Ботев.
Изказваме нашата институционална подкрепа на усилията да бъде спасена историческата паралелка в 110- годишната врачанска гимназия, която респектира със своята история и място в обществения живот на Северозападна България и в национален мащаб.

18.01.2018 г.                                                                        Декан: доц. д-р Тодор Попнеделев
София

Становище за подкрепа относно запазване на традиционния прием в хуманитарните паралелки с профилиращи предмети География и икономика и История и цивилизации в СУ „Христо Ботев“, град Враца

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КРЪСТЕВ,

Преподавателите от академичната общност на Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ изказват своето категорично становище в подкрепа на усилията Ви за запазване на традиционния прием в хуманитарните паралелки с профилиращи предмети География и икономика и  История и цивилизации за учебната 2018/2019 година.
Научните и професионалните контакти между нашите две институции имат многогодишна история, а в последните години и задълбочено партньорство в организацията и провеждането на практико-приложното обучение на студенти – бъдещи учители по учебните предмети География и икономика и История и цивилизации.
СУ „Христо Ботев“ е базово училище на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ – Филиал-Враца, в което  ежегодно студентите от специалностите към Историческия факултет в професионално направление 1.3. Педагогика на обучението по … –  „Педагогика на обучението по история и география“, „История и философия“ и „История и чужд език“, провеждат обучение по академичните дисциплини „Хоспитиране“, „Текуща практика“ и „Преддипломна стажантска практика“ под наставничеството на учителите. Подкрепата от страна на училищното ръководство, висококвалифи-цираните преподаватели по География и икономика и по История и цивилизации и модерната материална база, с които разполага училището, са ключови фактори за качествена подготовката на нашите студенти – бъдещи професионалисти в областта на училищното образование.
Дългогодишното ни сътрудничество,  продължаващо и в момента, ни убеждава, че учениците от профилираните паралелки получават системна и задълбочена подготовка, която ги реализира успешно като студенти на Историческия факултет.

Ученици отбелязаха 170 - та годишнина от рождението на Христо Ботев в местността "Милин камък"

На 6 януари 2018г. ученици на СУ „Христо Ботев“, Враца от клубовете „Родолюбие“ и „Историческо наследство“, по проект „Твоят час“ извършиха поклонение в  местността „Милин камък“.  Там пред паметника на Христо Ботев те произнесоха тържествените слова: „Войводо, позволи ни да се обърнем към теб! Ти без колебание положи младостта и живота си пред олтара на Отечеството и със сигурност си легендата, от която имаме нужда. Ти си упование за нас, пример за патриотизъм и саможертва! Словата ти всякога са били и ще бъдат огнени, защото „няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата! Огън и меч! Меч и огън!“. Твоето величие е в борбата за свобода и саможертвата, а твоята гениалност е в твоето творчество, което, уверявам те, е живо и днес.“
Със  стихове на гениалния поет и революционер, цветя  и едноминутно мълчание младите ботевци отбелязаха 170 - та годишнина от рождението на своя патрон.
 

Ботевци отбелязаха с музикално-поетичен рецитал „С Ботев в сърцето“ 170 години от рождението на своя патрон

170 години от рождението на Христо Ботев  бе поводът, който на 05.01.2018 г. събра ученици и преподаватели в аулата на СУ”Христо Ботев” . Литературното  четене  „С Ботев в сърцето“ включи рецитал на Ботеви творби и изпълнения на вокалната група „Веселите звънчета“. Своя авторска поезия за родния град и войводата прочетоха членовете на клуб „Ботевци“, с ръководител Диана Николчева.
„Има личности, които идват на този свят със знаците на своята предопределеност. Измежду тях е Христо Ботев – публицист, поет и революционер; идеалист, пожертвал се в името на националната свобода, герой,  превърнал се в мяра за национално достойнство . Роден е на Рождество Христово – 25 декември 1847 г. – по нов стил – 6 януари 1848 г. – Богоявление. В народния календар тези големи църковни празници носят символиката на началото, на пречистването и на прехода към новия кръг от духовната спирала. Те са знаци за граничност и за възраждане. Рождената дата и името  пораждат асоциация за Българския Спасител.
Ботев е нашата национална гордост, символ и непреходна слава. Окрилява душите ни и ни показва пътя на истинското родолюбие. Ботев  е  национален творчески гений, за когото думите ни все не достигат, защото Ботев не е в думите на гениална поетика, а в състоянията, които стават думи. Той се оказа пророк на собствения си живот и дело в творчеството си, целуна като светиня родната земя и пое трудния, страшен, но славен път към безсмъртието

Коледен благотворителен базар

В последната учебна седмица за 2017 годината във фоайето на училището се проведе Коледен благотворителен базар. Инициативата се провежда ежегодно, като тази година се събираха средства за болно дете от 7. клас.

Първият ден от седмицата започна с Коледни работилници, в които учениците от начален етап, техните учители и родители изработиха сурвачки, картички и сувенири.

Идеята за добротворчество „прегърнаха“ и по-големите ученици. С голям ентусиазъм те приготвиха сладки и лакомства и с още по-голямо желание ги продаваха на своите съученици и учители.

Коледно пътешествие

В навечерието на Коледните празници учениците от V, VI и VII клас представиха Коледно пътешествие на немски, руски, италиански и испански език. Учениците представиха презентации и разказаха как се празнува Коледа в европейските страни. Също така рецитираха коледни стихчета и пяха известни коледни песни на четирите езика. Вкусна почерпка с традиционни коледни сладкиши беше изненада за публиката. Тържеството бе организирано от учителите по чужд език г-жа Детелина Николова, г-жа Гергана Таскова, г-жа Цветомила Димитрова и г-жа Бетина Кирташка. 

Помощници - 6а клас

 

Състезанието „Помощници” създаде приятни емоции на учениците от 6. а клас и техните родители. Идеята беше дадена  на родителска среща, на която се обсъждаха форми за нетрадиционно общуване между деца, родители и учители.

Благотворителен коледен базар

На 19 декември инициаторите на Коледния базар с благотворителна цел Димитър Господинов и Дария Колева - ученици от нашето училище оповестиха края на една успешна и много вълнуваща благотворителна кампания. Това се случи в изключително приятна атмосфера, с много ученици, учители и родители, представители на медиите и гости - Галина Евденова - Началник на РИО Враца, Красимир Богданов - зам.кмет по образованието в община Враца и Валя Михайлова, дирекция "Образование" към общината.
Грижливо пакетирани разнообразни сладки изкушения; с фантазия и ентусиазъм направени направени картички, картини и суровачки; музика, видео и усмихнати лица - така изглеждаше нашата аула в предколедната вечер.
Събраните средства ще бъдата предадени за кампанията "Ангелска елха" и за децата от ДДЛРГ "Асен Златаров".

След срещата с Мадлен Алгафари

Елена Сандова, Педагогически съветник Тренингът разшири знанията ни за процеса на комуникация с нашите деца, родители и учители. Работата в група даде възможност за реално поставяне на мястото на всеки участник в ролята на учител, ученик или родител. Опитахме се да идентифицираме основните проблеми, които срещаме, за които мислим, които знаем, но в действителност се правим, че не забелязваме; или пък изобщо не знаем  и не ги разбираме.
В работата по двойки преодоляхме собствените си съпротиви, като успяхме да се „помолим” на детето, на родителя и учителя така, както никога до сега.
Тези няколко часа поставиха основата, „камъчето в обувката”, което ще продължи да ни убива, за да ни кара да мислим и разбираме хората срещу нас, да ги чуваме, а не да фантазираме и разбираме погрешно. 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer