Проекти

Проект "По следите на нашите видни личности"

ПО СЛЕДИТЕ НА НАШИТЕ ВИДНИ ЛИЧНОСТИ
Nach den Spuren unserer Persönlichkeiten
Продължителност: 24 месеца, 01.09.2015 - 01.09.2017
Участници:

Чехия             Опава                         Обходни академие                          
България        Враца                         СУ „Христо Ботев”             
Латвия            Мадона                       Баркава проф. секъднъри скул       
Литва              Академия                   Кедайниу академиос гимназия       

Проект "Нашата обща европейска фирма"

НАШАТА ОБЩА ЕВРОПЕЙСКА ФИРМА
Europa - Ein Unternehmen wächst zusammen 
www.tbend.eu
Продължителност: 24 месеца, 01.09.2015 - 01.09.2017
 
УЧАСТНИЦИ:

Германия       Биберах/Рис              Гебхард-Мюлер-Шуле                    
Естония         Нарва                         Ваналина Ридикол                          
България        Враца                         СОУ „Христо Ботев”                      
Холандия       Амстердам                 Лицей „Картезиус”                          

Проект "На път из Европа"

На път из Европа
 Продължителност: 24 месеца, 01.09.2016 - 31.08.2018

 

УЧАСТНИЦИ:
Германия       Зост                            Гимназия „Алдегревер”                 
Полша            Избицко                     „Чехпол Школ Гмини Избицко”
България        Враца                         СУ „Христо Ботев”             
Чехия             Опава                         Обходни Академи а средни одборна школа логистика”            
ОПИСАНИЕ НА ПРОЕКТА

Проект „Европа – родина на видни реформатори”

ЕВРОПА – РОДИНА НА ВИДНИ РЕФОРМАТОРИ
Europa – Heimat bedeutender Reformer
 
Продължителност: 21 месеца, 01.10.2016 - 01.07.2018
 
УЧАСТНИЦИ:
 
Германия    Бецдорф  Гимназия „Фрайхер фом Щайн”               
Унгария   Будапеща  „Патрона Хунгарие Католикус Исколакп”
България   Враца   СУ „Христо Ботев”             
Полша  Торун   IX Лицей „Оголносталкаце”                                 
 
 
ОПИСАНИЕ НА ПРОЕКТА

 

            Без своите реформатори Европа не би била това, което е днес. Голям брой ученици не знаят имената на реформаторите от свой регион. Целта на проекта е от една страна те да проучат тези личности и техните иновативни идеи и постижения, а от друга страна в ерата на настъпващата глобализация да опознаят и реформаторите от други европейски страни.
Като краен резултат проектът ще се стреми да постигне общ преглед на движещите сили на общоевропейската мисъл.

Проект "Децата на Европа - училище, работа, живот след 100 години"

ДЕЦАТА НА ЕВРОПА – УЧИЛИЩЕ, РАБОТА, ЖИВОТ СЛЕД 100 ГОДИНИ
Die Kinder von EUROPIA - Schule-Arbeit-Leben in 100 Jahren
 
www.europia100.de
 
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 24 месеца, 14.09.2015 - 14.09.2017
УЧАСТНИЦИ:
Германия – Райнцаберн - ИГС-Райнцаберн
 
Гърция – Арта - Музик скул
 
Швеция – Енкьопинг - С:тлиансколан
 
Франция – Мериел - Колеж „Сесил Сорел”
 
Германия – Гермерсхайм – Нардини
 
Великобритания – Уолсол - Шайр Оук Академи
 
България – Враца – СУ „Христо Ботев”

 
 

ОПИСАНИЕ НА ПРОЕКТА

„Фатален резултат от проучване: Европа вече не вярва на Европа” – „Шпигел” 24.02.2015.
Негативните настроения спрямо Европа се увеличават. В страните членки все повече националистически партии и течения набират сила. Споменавайки думата „Европа” в актуалните медии почти винаги става дума за пари, страни длъжници, страни донори. Как при една такава настройка младежите да развият активно европейско гражданско съзнание?
Липсва визия как би изглеждала една успешна Европа. Точно тук нашият проект играе роля, като представя визионерна Европа, в която актуалните европейски предизвикателства ще се преодоляват и решават в полза на всички.
Първо предизвикателство „Младежка безработица”:

Нашата обща европейска фирма - среща в Естония

Работна среща в Нарва
 
 
Пътуването е любимото нещо на много хора. Особено ако е в красива държава с приятна компания. Всяко пътуване носи щастие по свой собствен начин. Училищните проекти дават възможност да правим точно това - да пътуваме и опознаваме света.
 
Да си далеч от семейството за седмица има своите положителни и отрицателни страни. Чувстваш свободата, но и липсата му. Семействата, в които бяхме настанени, се държаха много гостоприемно с нас и се постараха да се чувстваме добре и нищо да не ни липсва. Опознахме тях самите и ежедневния им начин на живот. Разгледахме училището им и видяхме как провеждат някои от часовете си. Обиколихме града и посетихме някои забележителности. За да се потопим напълно в естонската култура част от програмата бяха народните танци. Уроците по естонски народни танци, които се проведоха за нас, допринесоха за опознаването на тяхната култура. Ние от своя страна им показахме нашите.
 
Главната цел на визитата бе създаването на кулинарна книга. Всяка една страна трябваше да избере по няколко традиционни рецепти, да ги приготви и представи по най-добрия начин. Готвенето беше наистина забавно и така се запознахме с кухнята на много други страни. Опитахме много различни ястия и научихме обичаите и пожеланията им при хранене. Създадохме не само нашата книга, но и много приятелства. Успяхме да разгледаме столицата на Естония - Талин и бяхме единодушни, че това е най-красивият град , в който сме били до сега . Много от нас запомниха последната вечер и цялата визита с неописуемия студ. Това обаче не ни попречи да си прекараме добре.
 
Посетихме една красива, студена страна, пълна с много топли и гостоприемни хора. Благодарим на програмата „Еразъм+” и на проект „Нашата обща европейска фирма”!
 
 
Натали Благоева
Кристин Петкова
 

По следите на нашите известни личности - среща в Латвия

ПРОГРАМА
на работна среща по проект „Еразъм+” в Мадона, Латвия
17.04.2016 – 23.04.2016

Децата на Европа

ДЕЦАТА НА ЕВРОПА – УЧИЛИЩЕ, РАБОТА, ЖИВОТ СЛЕД 100 ГОДИНИ
Главните цели на нашия проект са придобиването на основни умения и компетенции, като например иновативно мислене, предприемачество, дигитални знания, многоезичие, участие в обществения живот, учене през целия живот, сътрудничество между страните членки на ЕС, възпитаване на активно гражданство, интегриране на учениците със СОП, успешно индивидуално развитие.
Проектът се разделя на седем части, в които определени области на живота се разглеждат, обмислят, обработват, визуализират и обсъждат. Училищата разработват отделните теми през учебната година, а резултатите от тази работа се представят на международните срещи.

Нашата обща европейска фирма

http://www.yoshka.de/Erasmus/

Европейското икономическо пространство е с политическа и формална структура. Европейските фирми работят заедно, въпреки че местните, регионални и национални дадености са коренно различни. По отношение на икономическата си структура страните се разделят на силни и слаби.
Докато в северозападната част на Европейския съюз икономиките на страните се нуждаят от квалифицирани специалисти и работници, то източната част на съюза се бори с безработицата, като голяма част от младежите не виждат перспективи по отношение на професионалното си бъдеще.
            Настоящият проект има две принципни цели:
            От една страна проектът ще помогне на учениците, които се намират в началото на професионалния си живот, да осъзнаят значението на икономиката на ЕС. Те ще бъдат подтикнати да проявят собствена инициатива, да „работят” иновативно като „предприемачи”. Желанието ни е да развием в тях предприемаческо мислене, при което те да се поставят в ролята на създадели и собственици на фирми.

По следите на нашите видни личности

Посредством развитието и достъпността на Интернет информацията от всякакъв вид стана лесно достъпна. Днес учениците могат да откриват данни, но вече не се стремят да ги обработват, да ги изследват задълбочено и да ги разглеждат в контекст. Работата с информация, нейното обработване и последващо интерпретиране представлява понастоящем изключително важно умение за учениците, което ще се изисква от бъдещите им работодатели.
В тази връзка задачата на проекта е горепосоченото умение да се изгради като се събуди интерес към личности от националната история на страните партньори, които чрез делото си са преминали границата на собствената си държава, което от друга страна, ще засили понятието „национална идентичност” и „патриотизъм”.
Основната цел на проекта е опознаването на видни личности от страните на училищата партньори, тяхната дейност, значението им за следващото поколение.
Друга цел на проекта е подобряването на основните познания и умения на учениците в областта на информационните технологии, логистиката и планирането. Учениците ще усъвършенстват компетенциите си по отношение работата със специализирани текстове, ще развиват чуждоезиковите си умения, ще разработват стратегии за презентиране на информация.
Неделима част от развитието на учениците е разширяването на културните и междукултурни познания по отношение страните партньори и не на последно място развитието и подемът на социалната емпатия. Участниците в проекта ще осъзнаят, че чрез дейността и творчеството си избраните от тях видни европейски личности преминават границите на собствените си държави и преодоляват бариерите между хората.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer