• warning: Creating default object from empty value in /home/hristob/public_html/2012/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/views.module on line 1118.
  • strict warning: Declaration of views_handler_field::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/handlers/views_handler_field.inc on line 1148.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/hristob/public_html/2012/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 136.

Екоклуб "Детелини"

Свят без пластмаси!

На 23.04.2018 г. учениците от Средно училище „Христо Ботев“  отбелязаха Международния ден на Земята. Инициативата бе на екоклуб „Детелини“ с ръководител Гергана Комитска и клуб „Любознайковци“ с ръководител Нели Христова. Гости на празника бяха експерти от ДПП „Врачански Балкан“ и РИОСВ Враца. Празникът започна с откриване на изложба на макети с екологичнана тематика и предмети от пластмаса, изработени от ученици от биологичните паралелки, екоклуба и любознайковците от трети клас. Посланието на изложбата бе „Свят без пластмаси!“. Това е и мотото на тазгодишното отбелязване на Деня на Земята. Целта е хората да разберат колко вредни са пластмасите за живота на нашата планета и колко е важно те да се използват повторно, да се събират разделно и да се рециклират. Най-малките представиха свои кратки презентации за водите на България, след което експертите от  ДПП „Врачански Балкан“ проведоха интерактивни екоигри. Забавна викторина с награди бяха приготвили екоинспекторите. 

http://tv.rimex-ltd.com/bg/svyat-bez-plastmasi/

Лятна екоакадемия отвори врати в СУ „Христо Ботев“- гр. Враца

За втора поредна година в седмицата след края на учебната година в училище „Христо Ботев“ се провежда лятна екоакадемия „Нещо ново да узнаем, докато играем“.  Организатори са Г.Комитска и ученици от екоклуб „Детелини“, чиято инициатива цели да се приобщят най-малките към екологичната идея. Заниманията са на открито и включват разговори за природата и необходимостта да я опазваме, екоигри, викторини, творчески ателиета и др. Основни участници са кандидатпървокласниците, но могат да се включат и други деца от училището, квартала и града. В рамките на екоакадемията изява ще намерят и учениците от Екоартработилницата – извънкласна група по интереси по проекта на МОН – „Твоят час“. Темите, застъпени в програмата, касаят актуални екологични проблеми и дават възможност децата да разберат, че човекът е част от природата, зависим е от нея и е много важно тя да се опознава и опазва.
Първото занятие в дъждовния 19.06.2017 г. се проведе в аулата на училището и протече под наслов „Вода за живот“. Децата обсъдиха кръговрата на водата, ролята на живите организми в него, видовете вода в природата – сладки и солени, повърхностни и подпочвени, чисти и замърсени; водата като среда на живот; значение на водата в природата и за човека. Всички деца нарисуваха и подредиха в изложба своите рисунки на различни водни обитатели – рибки, рачета, китове, както и облачета, водопади и др.

Да поговорим сред природата открито за климата!

 „Детелините“ с ръководител Гергана Комитска отбелязаха Световният ден за опазване на околната среда с открит разговор за измененията на климата. Събитието се проведе на новоизградената метеорологична площадка в двора на СУ „Христо Ботев“, където лбезен домакин беше доктор Цветелина Ценова - преподавател по география в гимназиален курс на обучение. Тя проведе с учениците беседа за климата и представи уредите, с които измерваме количествените показатели за температура, валежи, влажност на въздуха, атмосферно налягане и др. Чрез интерактивни екоигри Г. Комитска пък предизвика учениците да обсъдят причините за климатичните промени в световен мащаб и последствията от тях. Това ги провокира да се замислят върху необходимостта с малки прости стъпки ежедневно всеки един от нас да допринася за намаляването на въглеродните емисии - главен виновник за парниковият ефект и глобалното затопляне. А ето и част от стъпките, които набелязаха: - да ходим пеша или с колело на училище, вместо с кола; да гасим електроуредите, когато не ги използваме, вместо да ги оставяме в стендбай режим; да събираме разделно отпадъците и да ги изхвърляме в съответните цветни контейнери, вместо всичко да отива в общия контейнер и на сметището; да практикуваме биоземеделие и др...
Проведеният открит разговор за климата е изцяло в духа на тазгодишния фокус на събитията за 5 юни – „Да свържем хората с природата!“, чиято цел е да накра хората да се замислят над това, че човекът е част от природата и колко много зависи от нея.

Изложба „Хубава си, моя горо!“

Възпитаници от Средно училище "Христо Ботев" - Враца, с ръководители Явор Венчев и Гергана Комитска подредиха рисунки, вдъхновени от българската гора в Природозащитен център „Натура“. Идеята бе на ученици от екоклуб „Детелини“. Изложбата бе открита на 03.04.2017 г. с кратка беседа, интерактивни игри и връчване на сертификати на участниците. Събитието бе част от мероприятията, посветени на Седмицата на гората 2017 и бе отразено от врачанските медии. В изложбата си дадоха среща изобразителното изкуство и любовта към природата. С помощта на различни техники и похвати участниците отправиха послания към всички – да опазваме природата и да съхраним красотата на българската гора. Изложбата ще остане през цялата седмица в ПЦ „Натура“, за да може да бъде видяна от врачани и гостите на града. 

Екоклуб „Детелини“ отбеляза Световният ден на птиците и Седмицата на гората

Природолюбителите от екоклуб „Детелини“ участваха в националната инициатива "Лесовъд за един ден", с която се постави началото на Седмицата на гората 2017. Събитието бе открито от заместник директора на Северозападно държавно предприятие инж. Димитър Шишков и от директора на Регионалната дирекция по горите гр.Берковица инж. Сашко Каменов.  Горски служители от ДГС Враца, РДГ Берковица и ДПП „Врачански Балкан” показаха на практика начините за измерване на среден диаметър и височина на дърво със специализирани инструменти. Униформени горски инспектори от РДГ - Берковица представиха пълното си оборудване за действие при нарушения в гората и показаха на децата служебен автомобил, с който изпълняват задълженията си.  По случай отбелязването на Световния ден на птиците (1 април) инициативата продължи със занимателни и образователни игри акцентиращи върху функцията на гората като местообитание на различни видове грабливи и пойни птици. По време на инициативата бяха раздадени фиданки от черен бор на присъстващите и награди на децата, които се включиха в игрите. Всяко дете си тръгна с дървен медальон и шапка с логото на празника.

Отбелязване на Световния ден на водата

На 22.03.2017г. в аулата на Средно училище „Христо Ботев“  бе отбелязан Световния ден на водата. Мероприятието бе съвместна инициатива на Екоклуб „Детелини“ с ръководител Гергана Комитска и експерти от РИОСВ-Враца.
Г-жа Полина Тодорова- младши експерт представи на учениците от петите класове презентация за водата- за нейното замърсяване, необходимостта от опазване на околните води и начини на пестене на питейната вода. Петокласниците демонстрираха своите знания в забавна викторина.
След това бяха сформирани четири отбора, на които г-жа Комитска постави по едно предизвикателство- да демонстрират как чрез замърсяването на почвата се замърсяват подпочвените води; да разпределят водата в три чаши така, че да покажат какъв процент е достъпната сладка вода в природата; да направят постер, на който да покажат кой замърсява реката и чрез пантомима да представят различни водни обитатели или животни, свързани с водата. Имаше и игра с публиката. Ивана и Ванеса от 5в клас разказаха как мият зъбите си, като спират водата и без да я спират.
Всички трябваше да сметнат колко литра вода се разхищават за една година от четиричленно семейство, ако всички мият зъбите си по два пъти на ден, 365 дни в годината, без да спират водата.
В аулата бе подредена и тематична изложба с проекти (макети, постери, рисунки) на петокласници.
С това мероприятие бе поставено началото на Седмицата на природните науки.

 http://tv.rimex-ltd.com/bg/svetoven-den-na-vodata1/

Започна лятната екоакадемия

СОУ „Христо Ботев“ организира лятна екоакадемия за всички деца, които искат да се забавляват и да научат нещо ново и интересно. В дните от 20 до 24 юни от 10,00 до 11,30 часа в двора на училището се провеждат екоигри, викторини и други забавления, към които могат да се присъединят и всички желаещи. Лятната екоакадемия вече предизвика голям интерес сред  бъдещите първокласници, децата от ресурсния център и децата от квартала. Екоакадемията е по инициатива на Гергана Комитска със съдействието на началните учители Галина Георгиева, Диляна Бурова, Камелия Панчева и ресурсните учители Валентина Иванова и Дарина Гешева.

Национална среща на екоклубовете по повод Световният ден за опазване на околната среда – 5 юни

В навечерието на 5 юни Националният ученически екопарламент проведе сесия, по време на която участниците се запознаха с Обучителният подход КонсУмувай (представен от фондация ЕкоЦентрик), с Възможностите за обучение в чужбина – висше образование по специалнности, свързани с околната среда (представени от ЕДЛАНТА ОЧ). В националната среща взеха участие ученици и ръководители на екоклубове от Враца, Гоце Делчев, Кюстендил, Пазарджик, Пещера, Сливен, Сопот, София, Шумен и Чирпан. Нашето училище бе представено от ръководителя на екоклуба Гергана Комитска и Ева Антонова от 6 „в“ клас.
   Докато ръководителите обсъждаха неформалните методи в образованието за околна среда, споделяха добри практики и се запознаха, с възможностите за изява по време на Националния фестивал „Наука на сцената“, младежите дискутираха върху своя принос за опазване на околната среда и се учиха да пишат проекти. 
   Много положителни емоции предизвика посещението на Детски екостационар „Бели брези“, където учениците и техните ръководители се запознаха с богатото природно богатство на ПП Витоша и с възможностите за обучение, осигурени от Дирекцията на Парка и представени от Юлия Михайлова – експерт “Връзки с обществеността” в ДПП “Витоша”. Всички бяха впечатлени от музея на совите, в който няма нито една препарирана сова. Всички сови са изработени от дърво. За съжаление музеите на мечките и на водните кончета бяха затворени.                                  

Наблюдение на птици по повод 22 май – Международен ден на биологичното разнообразие

Екоклуб „Детелини“ участва в наблюдение на водолюбиви птици сред природата, организирано от РИОСВ – Враца. С иницативата се отбелязва 22 май - Международен ден на биологичното разнообразие. Наблюдението се проведе на язовир “Дъбника” край Враца. Децата наблюдаваха разнообразието от водолюбиви птици  - сива и бяла чапла, голям гмурец, зеленоглави патици, лиски, речни чайки и малък корморан. Учениците участваха активно в дискусията за значението на биоразнообразието, което съхранява наблюдаваната екосистема. Те успяха да заснемат кадри за връзката на влажната зона с поминъка на хората и обсъдиха какво трябва да се направи за да се постигне устойчиво ползване.
     22 май е обявен от Организацията на обединените нации (ООН) за Международен ден на биологичното разнообразие с цел повишаване на информираността за проблемите и заплахите към биоразнообразието и за осигуряване на подкрепа за неговото опазване и съхранение. Празникът се чества от 1993 г., когато влиза в сила Конвенцията за биологичното разнообразие. Тази година международният ден на биологичното разнообразие се отбелязва под мотото “Биологичното разнообразие в подкрепа на хората и техния поминък”.
 

Ева Антонова от екоклуб „Детелини“ спечели първо място в областен екоконкурс за детско фотоизкуство „Птиците около нас“

Във връзка с 1 април – Международен ден на птиците Община Козлодуй и Общински детски комплекс гр. Козлодуй организираха и проведоха Екоконкурс за детско фотоизкуство на тема „Птиците около нас“ и в навечерието на Международния ден на Земята излъчи авторите на най-добрите фотографии. Целта на конкурса беше да се разширят знанията на децата за многообразието на птици в Област Враца, както и да се стимулира и развие детското творчество и въображение. Ева Антонова от 6 „в“ клас спечели първо място измежду 320 участници от общо 21 училища, школи и детски градини в област Враца. На 25 април в Дом на енергетика-гр.Козлодуй се проведе церемония по награждаването на авторите на най-добрите фотографии и бе открита изложба с творбите на всички участници.
Ева Антонова е автор и на фотоколаж, спечелил първа награда в училищния фотоконкурс „Жива вода, жива гора“ по повод Деня на Земята. По-рано тази година  Ева спечели поощрителна награда в Национален фотоконкурс „Водата е живот“ на Националния ученически екопарламент. Браво, Ева! Не спирай да откриваш чудесата на природата и да ги увековечаваш в своите фотографии!
 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer