АПЕЛ – ОБРЪЩЕНИЕ от учителите на Средно училище „Христо Ботев” град Враца

Уважаеми господин Каменов,
Към Вас се обръщат учителите от Средно училище „Христо Ботев” наследили и съхранили традиции, създавани през последните две столетия.
Учители, принадлежащи към институция, просъществувала във времето 195 години.
Учители, пред които не стои въпросът за пари и „много пари”, както е цитирал „виден” врачанин, чиято „детска мечта не е да бъде директор на квартално училище”, а става въпрос за усещане за жива история, за принадлежност към институция, която в своето съществуване е чертала пътя на  просветното дело във Врачанския край и в България. Това не са високопарни  наши мисли, а позиция на хора с мисия да продължим водещата роля на училището, в което работим, за нашия регион и  страната.
Няма да се връщаме назад във времето чак до 1822 година, но ще припомним 1971 година, когато от училището се отделят паралелки за обособяването на Френската и Математическата гимназия като самостоятелни.
През 1982 година е открита биологичната паралелка. През 1989 година са открити профилираните паралелки по география и история. През годините към тези паралелки винаги е имало засилен интерес и те никога не са били маломерни. Благодарение на обучението си в тях, Враца се радва на едни от най-добрите лекари, фармацевти, учители, юристи, икономисти…   Голяма част от нашите възпитаници са научни работници, хора, развиващи собствен бизнес или ръководители на водещи европейски компании. От 2006 година училището има пълен курс на обучение от първи до дванадесети клас. Ние не сме се „разкрачили за деца” (цитираме Ваши служители), не ламтим за делегиран бюджет. Напротив, не успяваме да удовлетворим интереса на родителите  и да приемем всички желаещи да учат при нас. Това е така, защото сме насочили усилията си към повишаване качеството на образователния процес, към непрекъснато обогатяване на материално-техническата си база. Наша отговорност е да запазим традициите от миналото, да  сме иновативни в настоящето и да мислим за бъдещето.
Историята на училището е проследена в Летописна книга, водеща се от началото на 1847 година. Нашето желание е да не бъдете записан на страниците й като кметът, взел решение, да постави началото на унищожаването на гимназиалното образование в алма-матер за Врачанския край.
За нас, учителите, е чест и задължение да работим в такава институция, и ни боли, когато някой посяга на нея. Не напразно си казваме, че училище „Христо Ботев” е история, минало, настояще и бъдеще. Ние градим историята на това училище и така градим и историята на града ни. Нашите възпитаници са бъдещето не само на училището, но и на нашия град.
 
Настояваме да преразгледате решението си и да не рушите нещо толкова свято!
 
Колективът на Средно училище „Христо Ботев” град Враца

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer