Лятна екоакадемия отвори врати в СУ „Христо Ботев“- гр. Враца

За втора поредна година в седмицата след края на учебната година в училище „Христо Ботев“ се провежда лятна екоакадемия „Нещо ново да узнаем, докато играем“.  Организатори са Г.Комитска и ученици от екоклуб „Детелини“, чиято инициатива цели да се приобщят най-малките към екологичната идея. Заниманията са на открито и включват разговори за природата и необходимостта да я опазваме, екоигри, викторини, творчески ателиета и др. Основни участници са кандидатпървокласниците, но могат да се включат и други деца от училището, квартала и града. В рамките на екоакадемията изява ще намерят и учениците от Екоартработилницата – извънкласна група по интереси по проекта на МОН – „Твоят час“. Темите, застъпени в програмата, касаят актуални екологични проблеми и дават възможност децата да разберат, че човекът е част от природата, зависим е от нея и е много важно тя да се опознава и опазва.
Първото занятие в дъждовния 19.06.2017 г. се проведе в аулата на училището и протече под наслов „Вода за живот“. Децата обсъдиха кръговрата на водата, ролята на живите организми в него, видовете вода в природата – сладки и солени, повърхностни и подпочвени, чисти и замърсени; водата като среда на живот; значение на водата в природата и за човека. Всички деца нарисуваха и подредиха в изложба своите рисунки на различни водни обитатели – рибки, рачета, китове, както и облачета, водопади и др.
Второто занимание беше на тема: Земята – наш дом. На 20.юни в двора на училището децата разсъждаваха за това, че човекът не е сам на Земята и че наши добри съседи са растенията и животните. Чрез интерактивни екоигри децата влязоха в ролята на растения, растителноядни или хищни животни, които бяха свързани с въженце в хранителна мрежа. Когато някои от организмите „изчезнаха“  (децата пуснаха въженцето), хранителната мрежа се развали и стана ясно, че това ще доведе до изчезването и на други растения или животни. Накрая всички рисуваха с цветни тебешири на асфалт. В двора на училището грейнаха много усмихнати слънца, разцъфтяха пъстри цветя и щастливи деца.
Днес 21.юни ще влезем в тайнствения свят на прилепите. Предстои малчуганите да разберат, че прилепите не са никак страшни, а напротив – те са много полезни животни, които трябва да познаваме и опазваме. „Нашите приятели – прилепите“ е занимание, в което хлапетата ще научат любопитни факти за живота на прилепите, ще изработят свои прилепна маска и оригами прилепче, както и ще оцветяват прилепни картини. Г-жа Цветелина Ценова, пък ще покаже метеорологичните уреди в новосъздадената географска площадка.
До края на седмицата предстоят темите:
22.юни – Екоработилница „Ново приложение на стари вещи“ - изработване на предмети от отпадъчни и природни материали. Учениците от Екоартработилницата ще подредят изложба със свои творби.
23.юни – ден преди Еньовден - „На чаша чай да научим нещо повече за билките!“. Ще има разпознаване на билки; редене на пъзели;  викторина; както и чаша ароматен чай с мед и сладки.
- Ако те е грижа за природата и искаш да научиш как да допринесеш за нейното опазване, включи се в екоакадемията и се забавлявай! - е призива на природозащитниците от СУ „Христо Ботев“ – Враца.
 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer