Начален етап

Ученици от начален етап отбелязаха Никулден

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски , който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Днес учениците от 3 ,, а" разказаха предания и легенди за Свети Николай Чудотворец и заедно с учениците от 2 ,,а" клас изработиха своите цветни рибки посветени на празника.

Ученици от начален етап отбелязаха Деня на християнското семейство

С много емоция учениците от II- в клас представиха пред своите родители, баби и дядовци песни и стихчета за семейството. С интерес децата проследиха спомените от детството на баба и дядо.
Учениците от IV-б клас изненадаха своите родители със  стихотворение, сътворено от самите тях,  посветено на семейството.
Всяко семейство получи подарък картички и грамота за всеотдайните грижи.

Бронзов медал по борба

На 16 и 17 март 2017г. в гр. Сливен се проведе Републиканско първенство по борба. 
Антонио Илиев Христов от IV б клас спечели бронзов медал.
Гордеем се с него и му желаем още много победи в спорта!

С „Кулинарни нинджи в училище“ Средно училище „Христо Ботев“ град Враца е единственото училище в страната спечелило проект!

„Кулинарно междучасие - Манджицу“ е проект, който има за цел по забавен и интересен начин да  запознае децата от 1-ви до 4-ти клас с основни теми от здравословното и балансирано хранене. Паралелно с това проектът цели да мотивира децата да споделят наученото у дома и да се включват по-активно в приготвянето на храната заедно с родителите си.
В края на 2015 г и началото на 2016 г голяма хранителна верига посети общо 3 училища, а през ноември 2016 г. гостува в още 5. Сред получените кандидатури до 07.10.2016 г. се селектират пет училища, в които „Кулинарно междучасие – Манджицу“ гостува, сред които е и Средно училище „Христо Ботев“-Враца. През ноември 2016 г. проектът е реализиран в тези В рамките на проекта всяка кулинарна нинджа разбра как здравословното ястие може да е вкусно и лесно за приготвяне и че готвенето с мама и татко вкъщи е забавно и приятно!
Едно от всички 8 посетени училища имаха възможността да кандидатстват за финансова субсидия за подобряване на условията за спорт и отдих в училището.
В рамките на проекта „Кулинарно междучасие Манджицу“ хранителната верига награди Средно училище „Христо Ботев", гр. Враца с 10 000 лева за подобряване на зоните за спорт и отдих на територията му.
Средно училище „Христо Ботев“ във Враца спечели с подробно разработен проект за изграждане на фитнес площадка с уреди и зона за отдих с пейки и дървета в своя двор. Освен това, училището се ангажира с подготовка на информационни материали за балансирано хранене и с изграждането на спортна площадка, благодарение на която учениците да придобият още знания за безопасно движение по пътищата и колоездене в градска среда.

Седмица на четенето

От 10 до 14 октомври 2016 г. - за втора поредна година, в училището ни се проведе Национална седмица на четенето. Инициативата се организира в изпълнение на Плана за действие към Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Във връзка с това бяха организирани следните прояви:
10.10. /понеделник/ –  маратон на четенето с ученици от начален етап.
Оформяне на кът на книгата в класните стаи.
11.10. /вторник/ - „Днес аз съм библиотекар” – посещение в училищната библиотека.
Конкурс за рисунка на тема: „Моят любим литературен герой“.
12.10. /сряда/ - състезание по правопис за V, VI и VII клас.
Изработване на книжки с любими приказки.
Изложба на книги, изработени от деца.
13.10. /четвъртък/ - „Работилница за творческо писане“ – ученици творци представиха свои авторски текстове.
Групова работа в клас на тема: „Българските народни приказки – извор на мъдрост и доброта“.
Съвместен урок на тема: „Весели книгоразделители“ в групите за занимания по интереси
14.10./петък/ - закриване на Седмицата на четенето, награждаване на победителите от конкурсите

Медал за Дарио от 2в

Училищното ръководство поздравява Дарио Калинов Панайотов - ученик от 2в клас, който се завърна с медал от провелия се в град Велико Търново турнир по спортна гимнастика "Болярци".

Браво момче! Върви все напред и ние ще те подкрепяме!

 

Походът на книгата

За единадесети пореден път от 2 до 23 април 2016 г., библиотеката при читалище „Развитие-1869”   се включва в националната кампания„Маратон на четенето” и инициативата „Походът на книгата”, инициирани от Българска библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга“. В дните между 2 и 23 април, библиотеката организира истински празник за четящите хора, изпълнен с литературни четения, срещи, премиери,  информационни дни. Целта на кампанията е библиотеките да се утвърдят отново като значимо място за четене, общуване и срещи на общността.
Една от инициативите на библиотеката е среща на  писателката Ели Томинска с четвъртокласниците от СОУ “Христо Ботев“- Враца.
Ели Томинска пише освен за възрастните и стихове, разкази и приказки за деца. Нейни приказки са излъчвани в предаването „Лека нощ, деца” по БНТ. 
Ели Томинска е носител на различни литературни награди. Член е на Съюза на българските писатели и на Регионалното дружество на писателите в гр. Монтана. Книгата „Моята първа азбука” е определена за Помагало и номинирана за най-добра книга за 2000 г.
Нейни произведения са включени в Буквар, Читанка и Помагало за предучилищна и начална училищна възраст. Участва в издаването на Буквар на издателство „Анубис”.
Учениците от IV клас се запознаха с творчеството на авторката и четоха произведения, които сами бяха написали.  

Успех за Симона от 4а клас

Симона Самуилова Зеркова, ученичка от 4а клас ни зарадва с бронзова лира на Орфей за 2ра възрастова група по народно пеене, спечелена на 25.03.2016г. в гр. Калофер на XVIти Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти“.
Честито, Симонче! Продължавай да ни радваш със своя прекрасен глас!

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer