От училищния живот

Празници, срещи и други мероприятия, организирани в училище

Екологични инициативи


От 19 до 30 март в училището се проведоха различни мероприятия, посветени на разделното събиране на отпадъци и тяхното рециклиране.
Учителите в различните етапи проведоха интерактивни занимания и уроци по темата, а Екоклуб „Детелини“ организира информационна кампания и радиопредаване.
 

Ние избрахме биологията

Учениците от биологичните паралелки заплениха седмокласниците с атрактивни дейности през седмицата на биологията, която се проведе от 26 март до 30 март 2018г. Идеята беше да се покаже колко интересно може да бъде изучаването на науката Биология. През седмицата бяха организирани лабораторни упражнения, в които учениците от 9а клас и 11а клас се изявиха като домакини. Екип от 11а клас представи най-интересното от биологията и химията и учениците разказаха за своите мечти да бъдат лекари. Заключителното събитие на седмицата беше играта „Ние обичаме биологията“, в която 10а клас включиха седмокласниците в дейности за оказване на първа долекарска помощ и демонстрация за ролята на обонянието при разпознаването на вкуса на храната.

Първенци по математика

На 13.03.2018г. се проведе традиционното училищно състезание по математика, с участие на четири отбора от 5. класове.
В рамките на определено време (60 минути), учениците решаваха интересни и забавни задачи. Успяха да докажат, че хитрият шивач е бил по-умен от скъперника; че пълзящият охлюв, като се качи на дървото няма как да слиза и др.
Отборът на 5.в клас - Мартина, Мила, Стефи и Валентина се класира на първо място, на второ място е 5.б клас, а на трето - с равен брой точки - 5.а и 5.г класове.
Учениците бяха наградени с грамоти от заместник-директора на училището - г-жа Диана Томова.

Средно училище “Христо Ботев“ – гр. Враца участва в Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2018

На 01 март 2018г. в Средно училище „Христо Ботев“ – гр. Враца от 11:00 часа ще се проведе училищният кръг от Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.
Това е първият етап от надпреварата, който се провежда от 24 февруари до 2 март 2018 г в 311 училища в цялата страна. В него тази година ще участват над 6600 ученици, които са се готвили усилено в продължение на няколко месеца. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания, които ще се проведат на 24 март 2018 г. в 8 града в страната. Най-добрите 33 ученици ще участват в националния финал на 28 април в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Победител в миналогодишното състезание е  Любомир Янев от ЧОУ „Меридиан 22“ – София.
Тази година състезанията се провеждат под наслов "BeeWare online" и е насочена към основни правила за безопасно поведение в социалните мрежи и Интернет. През следващите месеци Брайън Тайърс от Посолството на САЩ в София ще представи кратки видеа, в които ще дискутира опасностите онлайн и как да се предпазим от тях. Всички видеа ще бъдат специално заснети за нашата кампания и ще са насочени към тиинейджърската аудитория.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”,  Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Ученици от Средно училище „Христо Ботев“-Враца посетиха Районно управление на полицията-Враца

По проект BG05M2OP001-2.004-004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности  (ТВОЯТ ЧАС) – фаза IІ“ ученици на Средно училище „Христо Ботев”-гр. Враца от група по интереси „Таралеж“,, посетиха Районното управление на МВР-Враца. Основна цел на проекта е създаване на условия за повишаване потенциала на учениците и на възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище.
Домакини на срещата бяха  служители от сектор „Охранителна полиция“. Учениците се интересуваха от работата на охранителните полицаи и на колегите им в управлението. Инспектор от детска педагогическа стая им разясни възпитателните мерки, налагани на деца при противообществени прояви и им разказа за местата, където се прилагат. Тийнейджърите и педагогическият им съветник видяха местата за задържане на пълнолетни и непълнолетни лица, оперативната дежурна част. Полицейски инспектори ги запознаха с основната дейност на униформените полицаи за опазване на обществения ред и борбата с престъпността. Разговорът завърши с демонстрация на полицейско оборудване, което съвсем основателно предизвика голям интерес сред младежите.
 

Ученици отбелязаха 170 - та годишнина от рождението на Христо Ботев в местността "Милин камък"

На 6 януари 2018г. ученици на СУ „Христо Ботев“, Враца от клубовете „Родолюбие“ и „Историческо наследство“, по проект „Твоят час“ извършиха поклонение в  местността „Милин камък“.  Там пред паметника на Христо Ботев те произнесоха тържествените слова: „Войводо, позволи ни да се обърнем към теб! Ти без колебание положи младостта и живота си пред олтара на Отечеството и със сигурност си легендата, от която имаме нужда. Ти си упование за нас, пример за патриотизъм и саможертва! Словата ти всякога са били и ще бъдат огнени, защото „няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата! Огън и меч! Меч и огън!“. Твоето величие е в борбата за свобода и саможертвата, а твоята гениалност е в твоето творчество, което, уверявам те, е живо и днес.“
Със  стихове на гениалния поет и революционер, цветя  и едноминутно мълчание младите ботевци отбелязаха 170 - та годишнина от рождението на своя патрон.
 

Ботевци отбелязаха с музикално-поетичен рецитал „С Ботев в сърцето“ 170 години от рождението на своя патрон

170 години от рождението на Христо Ботев  бе поводът, който на 05.01.2018 г. събра ученици и преподаватели в аулата на СУ”Христо Ботев” . Литературното  четене  „С Ботев в сърцето“ включи рецитал на Ботеви творби и изпълнения на вокалната група „Веселите звънчета“. Своя авторска поезия за родния град и войводата прочетоха членовете на клуб „Ботевци“, с ръководител Диана Николчева.
„Има личности, които идват на този свят със знаците на своята предопределеност. Измежду тях е Христо Ботев – публицист, поет и революционер; идеалист, пожертвал се в името на националната свобода, герой,  превърнал се в мяра за национално достойнство . Роден е на Рождество Христово – 25 декември 1847 г. – по нов стил – 6 януари 1848 г. – Богоявление. В народния календар тези големи църковни празници носят символиката на началото, на пречистването и на прехода към новия кръг от духовната спирала. Те са знаци за граничност и за възраждане. Рождената дата и името  пораждат асоциация за Българския Спасител.
Ботев е нашата национална гордост, символ и непреходна слава. Окрилява душите ни и ни показва пътя на истинското родолюбие. Ботев  е  национален творчески гений, за когото думите ни все не достигат, защото Ботев не е в думите на гениална поетика, а в състоянията, които стават думи. Той се оказа пророк на собствения си живот и дело в творчеството си, целуна като светиня родната земя и пое трудния, страшен, но славен път към безсмъртието

Коледен благотворителен базар

В последната учебна седмица за 2017 годината във фоайето на училището се проведе Коледен благотворителен базар. Инициативата се провежда ежегодно, като тази година се събираха средства за болно дете от 7. клас.

Първият ден от седмицата започна с Коледни работилници, в които учениците от начален етап, техните учители и родители изработиха сурвачки, картички и сувенири.

Идеята за добротворчество „прегърнаха“ и по-големите ученици. С голям ентусиазъм те приготвиха сладки и лакомства и с още по-голямо желание ги продаваха на своите съученици и учители.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer